doos

Shark

Shark

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van handelaren op de beurs, en proberen door het handig kopen en verkopen van aandelen in verschillende ondernemingen zoveel mogelijk geld te verdienen.

materiaal

1 spelbord, 4 koersaanwijzers, 88 aandelen in vier kleuren, 77 ondernemingen, 2 dobbelstenen, 105 geldbiljetten

groen1groen5rood1rood5geel1geel5blauw1blauw5

begin

Het speelbord toont aan de linkerkant vijf zones waar de spelers in de loop van het spel de ondernemingen gaan oprichten. De rechterzijde van het spelbord toont de koerstabel en de aandelen-etalage. De aandelen worden gesorteerd op de aangegeven plek neergelegd.
Shark wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

In zijn beurt werpt de speler met de twee speciale dobbelstenen. De ene dobbelsteen bepaalt welke kleur onderneming mag worden gebouwd. De andere dobbelsteen bepaalt in welke zone mag worden gebouwd.
Gelijkgekleurde ondernemingen vormen in de loop van het spel ketens, die kleinere ketens van andere ondernemingen kunnen opslokken. Deze kleinere keten wordt dan van het bord genomen.
Op de koerstabel wordt de actuele koers van de aandelen bijgehouden. Door het plaatsen van een onderneming aan een keten van die kleur stijgt de koers van het aandeel in waarde. Elke speler met aandelen in die onderneming krijgt de koerswinst per aandeel uitbetaald.
Verdwijnt een onderneming van het bord, dan daalt de waarde van dat aandeel. Elke speler met aandelen in die onderneming moet het koersverlies per aandeel aan de bank betalen, met uitzondering van de actieve speler! Als een speler niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen, ligt hij uit het spel.
Aan het begin en aan het eind van zijn beurt, dus voor- en na een eventuele koersdaling of -stijging, mag de actieve speler aandelen kopen en verkopen tegen de huidige koerswaarde. In zijn gehele beurt mag de speler vijf aandelen aanschaffen.

eind

Het spel eindigt als alle ondernemingen van één kleur zijn geplaatst, als alle aandelen zijn verkocht, of als één de hoogste koers heeft bereikt. Nu worden alle aandelen verkocht tegen de huidige koerswaarde. De speler met het meeste geld is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd, hoewel de vormgeving op mij wat somber overkomt.
  • Je moet goed opletten in welke aandelen je medespelers hebben geïnvesteerd. Grote kans dat zij de ketens van deze onderneming willen uitbreiden, waardoor de koers zal stijgen. Welke onderneming dreigt van het bord gevaagd te worden? Altijd spannend wat de worp met de dobbelsteen oplevert!

negatief

  • De geluksfactor schuilt hier in de worpen met de dobbelsteen. Als je geluk hebt, vaag je een keten van het spelbord en incasseren je medespelers een flink koersverlies!
  • Met zes spelers duurt het net iets te lang voor je weer aan de beurt bent. De situatie is dan weer zo veranderd, dat je niet goed vooruit kunt plannen. Met 3 of 4 spelers heb je deze problemen niet.
  • Als je niet aan je betalingsverplichting kunt voldoen, lig je uit het spel. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spellengek (wendy)4 / 5
2345
spieletest9 / 10
5678910
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
spiele-truhe5 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenclub138 / 10
789
spellenhoek4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spieleteufel5 / 10
5678910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Shark is een heruitgave van het spel dat onder dezelfde naam in 1991 door Ravensburger is uitgebracht. Het thema van het spel is gelijkgebleven, maar de vormgeving is wat gemoderniseerd, de zesde zone is verdwenen en er zijn enkele kleine regelveranderingen doorgevoerd.

Shark - Uitgave 1991

feitjes

verwijzingen

Ravensburger
Rio Grande Games
www.spellink.nl