doos

Showmanager

Showmanager

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

materiaal

spelbord (=castingsbureau), 1 scorebord, 120 spelkaarten met acteurs, papiergeld in verschillende coupures, 1 krijtje, en voor elke speler: 1 musicalkaartje voor elk van de 4 mogelijke producties, 1 overzichtskaartje

kaart01kaart03kaart02

begin

De spelregels zijn afhankelijk van het aantal spelers. De beschreven regels zijn van toepassing bij 6 spelers.
Elke speler ontvangt een startkapitaal van 18 000 Mark. Vervolgens kiest elke speler een producent en ontvangt voor elk van de vier musicals 1 musicalkaartje van de desbetreffende producent en een overzichtskaartje.
De spelkaarten worden geschud en als een dichte stapel naast het bord geplaatst. De bovenste vier kaarten worden open op het castingbureau geplaatst. Elke kaart toont een acteur, waarbij staat aangegeven welke rol(en) van welke musical de acteur kan spelen en hoe goed de acteur is in het spelen van die rol. Sommige acteurs kunnen in elke musical worden ingezet, maar zijn niet zo goed in hun rol, andere acteurs zijn maar in één rol inzetbaar, maar leveren daarin wel een topprestatie.

verloop

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt kan de speler kiezen of hij een acteur inhuurt of dat hij een musical produceert.

Inhuren

De speler neemt een acteur uit het castingbureau in zijn hand en betaalt het verschuldigde bedrag aan de bank. Het castingbureau kent vier prijsklassen: 3 000 Mark, 2 000 Mark, 1 000 Mark en een vrij verkrijgbare acteur. Vervolgens schuiven de eventuele acteurs uit de hogere prijsklassen een plaatsje op en op de plaats van de hoogste prijsklasse wordt een nieuwe acteur van de trekstapel neergelegd.

Musical produceren

De speler legt de benodigde acteurs uit zijn hand open neer:
  1. De musical Wolf (=geel) heeft 3 rollen: A B C.
  2. De musical Queenie (=groen) heeft 4 rollen: A B C D.
  3. De musical King Lear (=rood) heeft 5 rollen: A B C D E.
  4. De musical Ballet (=blauw) heeft 6 rollen: A B C D E F.
Na de productie van een musical mag de speler ten hoogste twee acteurs in zijn hand overhouden. Het is toegestaan één of meer rollen in een musical te laten spelen door een amateur (joker=grijs) of een volkomen willekeurig acteur.
De speler bepaalt de waarde van zijn cast, dit is de som van de waarde van de acteurs in de door hen gespeelde rol plus een bonus, die gelijk is aan het aantal rollen van de musical. Een eventueel willekeurig acteur genereert geen punten en ook de bonus vervalt. De speler schrijft de punten op het musicalkaartje behorend bij de geproduceerde musical en plaatst dit op het scorebord.
Het scorebord is onderverdeeld in vijf steden. Elke stad heeft zes theaters, met aflopende score. Het bovenste theater van stad 5 heeft de hoogste score. Het laagste veld van de stad 1 is "0". In elke stad mag slechts één soort musical worden opgevoerd. De eerste speler die een bepaalde musical produceert, kiest een (nog lege) stad. Elke volgende speler moet zijn musicalkaartje behorend bij deze musical in dezelfde stad plaatsen. Het kaartje met het hoogste puntenaantal komt in het bovenste theater te liggen.

Extra mogelijkheden

De speler mag krediet opnemen op een reeds geproduceerde musical. Hiertoe streept hij het puntentotaal op een musicalkaartje door en schrijft een nieuw puntentotaal op. Elk punt levert 1 000 Mark, en er is een maximum van 10 000 Mark per musical. Op elke musical kan slechts eenmaal krediet worden opgenomen. Daarnaast is het mogelijk om voor 2 000 Mark alle acteurs in het castingbureau te vervangen door nieuwe acteurs van de trekstapel. Dit mag net zo vaak als de speler wil. Deze akties zijn optioneel, en mogen worden uitgevoerd voordat een speler de keuze maakt uit inhuren of een musical produceren.

eind

Het spel eindigt zodra het laatste musicalkaartje op het scorebord is geplaatst. Elke speler telt zijn score. De speler met de hoogste score is winnaar van het spel.

positief

De cartoon-achtige afbeeldingen van de verschillende acteurs zijn leuk getekend. Elke acteur heeft een eigen, soms grappige naam en ook de naam van de rol(len) die de persoon kan spelen staat vermeld.
De regels zijn simpel en doordat de keuze per beurt beperkt is, verloopt het spel vlot.
Alle informatie is open, al is het (voor mij althans) niet mogelijk precies te onthouden welke acteurs je medespelers uit het castingbureau aanschaffen.

negatief

De factor geluk schuilt ook hier weer in het aanvullen van het castingbureau met kaarten van de dichte stapel. Gelukkig kan je je geld aanwenden om alle kaarten in het castingbureau te vervangen door nieuwe kaarten. Maar helaas kunnen je medespelers op deze manier ook jouw plannetjes in de war schoppen!

strategie

Een laag puntentotaal voor een bepaalde musical kan zonder risico gebruikt worden om krediet op te nemen. Dit geld kan je gebruiken om (zeker aan het eind van het spel) de acteurs in het castingbureau net zolang te vervangen tot je een goed rol te pakken hebt.Als al je medespelers een bepaalde musical hebben georganiseerd, weet je precies welk puntentotaal je moet halen om een goede score te verkrijgen.Probeer een beetje te letten op welke acteurs je medespelers uit het castingbureau inhuren. Zo weet je wat je medespelers zoeken en kan je bijvoorbeeld waardevolle acteurs voor hun neus wegkapen of ervoor zorgen dat je niet dezelfde musical zoekt als de speler die voor je aan de beurt is!Houd er rekening mee dat je slechts twee kaarten in je hand mag overhouden na het produceren van een musical! Zo kan je met 5 kaarten op hand nog de musical Wolf produceren, maar met 6 kaarten op hand is dat niet meer mogelijk.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase6 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
speelduivel4 / 6
3456
spieleteufel7 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel Showmanager is in 2001 uitgebracht onder de naam Atlantic Star. Atlantic Star is uitgegeven door dezelfde uitgever en dezelfde spelontwerper maar duidelijk met een ander thema en een daarbij passende, andere look. In Atlantic Star charteren de spelers schepen waarmee ze vier cruises moeten organiseren. Elke cruise bestaat uit een aantal trajecten en voor elk traject is een geschikt schip nodig.

feitjes

weetjes

1997 itemShowmanager bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1997.
1997 itemShowmanager bereikt de derde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1997.

verwijzingen

Vergelijking Showmanager en Atlantic Star
Queen Games
www.spellink.nl