doos

Sjakie en de Chocoladefabriek

Sjakie en de Chocoladefabriek

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 45

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van Sjakie en proberen in de chocoladefabriek van Willie Wonka als eerste een complete set snoepkaarten te verzamelen.

materiaal

spelbord, Oempa-Loempa-fiches, snoepkaarten, 1 gewone dobbelsteen, 1 speciale dobbelsteen en voor elke speler: 1 Sjakie (=spefiguur) in zijn spelerskleur

kaart02kaart03kaart06fiche01fiche02dobbelstenen

begin

Het spelbord toont de chocoladefabriek met een loopspoor in de vorm van een chocoladerivier die langs vier verschillende snoepkamers loopt: de Uitvindkamer, de Grote kauwgommachine, de Notenkamer en de TV kamer. Elke speler ontvangt een spelfiguur (Sjakie) en plaatst deze op het startveld. De Oempa-Loempa-fiches en snoepkaarten worden gedekt klaargelegd.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de gewone dobbelsteen. Hij mag zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als de dobbelsteen aangeeft. Eindigt zijn spelfiguur op een vakje zonder afbeelding, dan gebeurt er verder niets. De beurt gaat naar de volgende speler.
De speler mag echter ook eerder stoppen:

 1. op een Oempa-Loempavakje;
 2. om één van de vier snoepkamers in te gaan.
ad 1. De speler trekt een Oempa-Loempa-fiche van de voorraad en houdt deze voor zijn medespelers geheim. In een volgende beurt mag hij deze inzetten om de bijbehorende aktie uit te voeren. Zo kan de speler een Oempa-Loempa-fiche met de afbeelding van een slot op een eigen snoepkaart plaatsen om deze kaart veilig te stellen. Deze kaart kan niet meer (door het inzetten van Oempa-Loempa-fiche) worden afgenomen.
ad 2. De speler gooit de speciale dobbelsteen. Hij mag net zoveel snoepkaarten van de voorraad trekken als de dobbelsteen aangeeft. De speler legt zijn verkregen snoepkaarten open voor zich neer. Gooit de speler een W van Willie Wonka, dan mag hij zelf bepalen hoeveel snoepkaarten hij trekt. Maar pas op: als de speler een kaart trekt die hij al heeft, wordt hij drie beurten verbannen naar één van de vier enge kamers. De speler mag in deze beurten proberen een W van Willie Wonka te gooien. Lukt dit, dan mag hij weer meespelen.

eind

Het spel eindigt zodra een speler een complete set snoepkaarten heeft verzameld en als eerste de glazen lift heeft bereikt. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Wie kent hem niet: naast het boek en de film is er nu ook het bordspel 'Sjakie en de Chocoladefabriek'.
 • De spelregels zijn duidelijk, maar laten hier en daar wat vragen open.
 • Het thema is leuk verweven met het spelmateriaal. Als je te gretig bent, loopt het slecht met je af! Wel jammer dat elke speler Sjakie is, en niet één van de andere kinderen, zoals Augustus Gloep.

negatief

 • Het spel speelt het beste met 3 of 4 spelers. In een spel met 2 spelers zijn er al snel te veel dezelfde snoepkaarten in het spel, waardoor het spel verzandt in een eindeloze race om je overtollige kaarten bij je medespeler kwijt te raken èn om zelf die ene kaart te bemachtigen om je set compleet te maken.
 • Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging. De geluksfactor is erg groot: je moet maar afwachten wat je gooit en welke kaarten of fiches je trekt.

waardering van andere sites

truus en truus6 / 8
5678
AnderSpel6 / 9
5678
spellengek (Peter Hein)1 / 4
1234

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het thema van het spel is gebaseerd op het bekende boek van Roald Dahl.

Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahlbestel Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl (books-nl) bij bol.comSjakie en de Chocoladefabriek - Roald Dahlbestel Sjakie en de chocoladefabriek / Film editie - Roal (books-nl) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • uitgever
 • ook bekend als
  Charlie and the Chocolate Factory (USA)

verwijzingen

Identity Games
www.spellink.nl