doosbestel Veel Soeps bij bol.com

Veel Soeps

Veel Soeps

doosbestel Veel Soeps bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers zijn chef-koks, die de strijd aangaan om de lekkerste soep van de dag te bereiden. Maar let op: ze staan allemaal in dezelfde pan te roeren!

materiaal

36 fiches met waarde 1, 2 of 5, 52 soepkaarten en voor elke speler één gelijke set menukaarten, bestaande uit: champignonsoep, erwtensoep, uiensoep, pepersoep en een 'vandaag-geen-soep'-kaart.

bouillonoverkookpeperachterkantfichesmenu

begin

Bij aanvang van het spel ontvangt elke speler één fiche met waarde 5. De fiches worden gebruikt om de stand bij te houden.
Elke speler ontvangt een gelijke set menukaarten, bestaande uit: champignonsoep, erwtensoep, uiensoep, pepersoep en een 'vandaag-geen-soep'-kaart.
Het spel wordt gespeeld over vijf ronden en wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

Aan het begin van een ronde worden de soepkaarten geschud en gelijk over de spelers verdeeld. Elke soepkaart toont een ingrediëntensoort (champignons, erwten, uien of pepers, te herkennen aan de kleur) en een waarde (2 × 1 t/m 5 en, met uitzondering van de pepers, één kaart met waarde 10, twee bouillonkaarten met waarde 0 en één 'overkook'-kaart).
De spelers kiezen in het geheim een menukaart uit hun set menukaarten en leggen deze tegelijk open neer. Deze kaart bepaalt welke soep de speler deze ronde moet bereiden, en daarmee welke soepkaarten hem aan het eind van de ronde punten opleveren en welke juist strafpunten opleveren.
De startspeler legt een soepkaart naar keuze open neer en noemt de waarde. Als de eerste kaart waarde 10 heeft, telt deze als 0. De volgende speler moet de kleur volgen. Als hij dat niet kan, mag hij een kaart naar keuze spelen.
Als de totale waarde van de gespeelde kaarten tien of meer bedraagt, heeft de speler de slag gewonnen. Hij neemt deze kaarten voor zich en speelt een nieuwe kaart.
Zodra een peperkaart is gespeeld, is de soep verpest. Dat wil zeggen dat vanaf nu alle ingrediënten mogen worden gespeeld. De kleur hoeft dus niet meer te worden gevolgd. Als een speler een 'overkook'-kaart speelt, wordt de totale waarde van de gespeelde kaarten weer op 0 gezet.
De ronde eindigt zodra een speler in zijn beurt geen kaart meer op handen heeft.
Nu worden de gewonnen slagen geteld, afhankelijk van de gekozen menukaart:

  • Champignonsoep, erwtensoep, uiensoep: elke kaart met het juiste ingrediënt levert één punt op, elke peperkaart levert één strafpunt op.
  • Pepersoep: elke peperkaart levert één punt op, elke bouillonkaart (waarde 0) levert één strafpunt op.
  • 'Vandaag-geen-soep'-kaart: de speler ontvangt eenmalig een fiche met waarde 5. Elke soepkaart levert één strafpunt op.
De soepkaarten worden geschud en de volgende ronde begint.

eind

De speler die na vijf ronden de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

positief

  • Niets is leuker dan je buurman met een 'vandaag-geen-soep'-kaart veel kaarten in de maag te splitsen. Maar minder leuk als je dit zelf overkomt!
  • Het thema van het spel komt leuk terug in de afbeeldingen op de kaarten en in diverse aspecten van het spelmechanisme. Alle koks roeren in dezelfde pan en voegen hier hun ingrediënten aan toe. Alleen heeft elke kok een eigen agenda! Pepers verpesten je soep, tenzij je pepersoep maakt. Dan wordt die verpest door bouillon.
  • De soepkaarten in de uitgave van University Games tonen in alle hoekpunten de waarde van de kaart. Het maakt dus niet uit op welke wijze je de kaarten in je hand houdt. Dit is een verbetering ten opzichte van de uitgave door R&R Games, waar de waarde alleen linksboven en rechtsonder staat afgebeeld.

negatief

  • Elke menukaart kan slechts eenmaal worden gekozen. Dat betekent dat je de laatste ronde helemaal geen keuze meer hebt! Ook al heb je nog zoveel champignonkaarten, als je alleen nog maar uiensoep hoeft te maken, zul je het er toch mee moeten doen.

strategie

Kijk goed naar de soepkaarten in je hand, voordat je een menukaart kiest. Heb je veel kaarten met waarde 0 of 1, en weinig kaarten met een hoge waarde, dan kan je het beste als eerste de 'vandaag-geen-soep'-kaart kiezen. Je kan niet meer punten verliezen dan je hebt, dus in de eerste ronde kan je ten hoogste 10 punten verliezen. Bewaar je de 'vandaag-geen-soep'-kaart tot de laatste ronde, en je hebt dan erg veel hoge kaarten op hand, dan loop je kans heel wat meer punten te verliezen!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
speelduivel4 / 6
3456
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
truus en truus7 / 9½
6789
spellenclub137½ / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

03-10-2005 itemVeel Soeps bereikt de zesde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
11-07-2005 itemVeel Soeps is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.

verwijzingen

University Games
R&R Games
www.spellink.nl