doos

Het Spel Der Tronen

Het Spel Der Tronen

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
180 - 240

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers gaan de strijd aan om de macht in het koninkrijk. Door slim plannen en handig bieden proberen zij de meeste burchten en steden onder controle te krijgen.

materiaal

spelbord, 30 westeroskaarten, 1 wildlingfiche, 1 Koningslandingfiche, 1 Adelaarsnestfiche, 1 Zonnespeerfiche, 1 zwaard, 1 troon, 1 postraaf en voor elke speler: 15 bevelenfiches, 20 machtfiches, 3 invloedfiches, 7 huiskaarten, 1 startkaart, 10 eenheden krijgsvolk, 4 eenheden ruiterij en 7 eenheden vloten.

westeroskaart - achterkantwesteroskaarthuiskaart - achterkanthuiskaartbevelenfiche - achterkantbevelenfiche

begin

In het spel strijden verschillende families om de macht. Elke speler vertegenwoordigt een familie. Het spelbord toont het koninkrijk, dat onderverdeeld is in verschillende gebieden. Het rijk is omringd door water. Elke familie heeft de beschikking over een leger met voetvolk, ruiters en vloten. De ruiters hebben gevechtswaarde 2. Voetvolk en vloten hebben gevechtswaarde 1.
Op de familiekaart staat de beginpositie van de speler aangegeven: hoeveel legers, welke eenheden en waar zijn ze gelegerd. Ook staat aangegeven welke positie de familie inneemt op de drie invloedsgebieden: de ijzeren troon, de baardermannen en het hof van de koning. De speler met de hoogste positie bij de ijzeren troon is de startspeler en beslist in geval van gelijke stand welke speler voorgaat, behalve in het gevecht. Bij een gelijke stand in een gevecht is de positie bij de baardermannen bepalend. De invloed aan het hof van de koning bepaalt hoeveel bijzondere bevelen de speler kan meegeven.
Tot slot heeft elke speler een bevoorradingsniveau. Dit niveau bepaalt de hoeveelheid en de grootte van de legers die de speler kan onderhouden.

verloop

fotospelsituatie

Het Spel der Tronen verloopt over 10 ronden, die elk bestaan uit drie fasen: Westerosfase, planningfase en actiefase.
In de Westerosfase worden één voor één 3 gebeurteniskaarten omgedraaid. De actie op de kaarten treft alle spelers. Bij de kaart 'Rekrutering' rekruteren de spelers nieuwe eenheden. In elk gebied met een burcht of een stad die de speler onder controle heeft, plaatst hij twee resp. één eenheid bij. Bij de kaart 'Bevoorrading' passen de spelers hun bevoorradingsniveau aan. Als een speler hierdoor te weinig voorraad heeft om zijn legers te onderhouden, moet hij eenheden van het bord halen. Bij de kaart 'Aanval van de wildlingen' moeten de spelers machtsfiches inzetten om de aanval af te slaan. Bij de kaart 'Strijd der koningen' bieden de spelers met machtsfiches op de posities bij de drie invloedsgebieden.
In de planningfase delen de spelers in het geheim bevelen uit. Elke speler legt in elk van zijn gebieden één bevelfiche gesloten neer. De spelers kunnen kiezen uit verdedigen, mars, ondersteuning, overval en consolideer macht. Als elke speler zijn bevelen heeft gegeven, worden de fiches tegelijkertijd omgedraaid. De speler met de hoogste positie aan het hof van de koning mag nu één van zijn bevelen omruilen met een bevel uit zijn voorraad. In de actiefase worden de bevelen één voor één uitgevoerd. De spelersvolgorde wordt bepaald door de positie bij de ijzeren troon.

 1. Overval: de speler valt een aangrenzend gebied binnen en maakt daar een overval, ondersteuning of consolideer macht onschadelijk.
 2. Mars: Als een leger een mars uitvoert naar een bezet gebied, onstaat een conflict. Om de winnaar vast te stellen, wordt gekeken naar de gevechtswaarde van de legers, de eventuele verdediging van het aangevallen gebied en de gegeven ondersteuning vanuit omringende gebieden. Tot slot spelen de aanvaller en de verdediger een kaart uit hun hand, waarmee de gevechtswaarde kan worden verhoogd. De eventuele actie op de kaart wordt uitgevoerd. De verliezer moet zich terugtrekken. Als dat niet kan, moet hij zijn eenheden van het bord halen.
 3. Consolideer macht: de spelers ontvangen machtfiches, die zij kunnen inzetten om een aanval van de wildlingen af te slaan of bij het bieden op de posities bij de drie invloedsgebieden.
Als alle bevelen zijn uitgevoerd, begint de volgende ronde weer met de Westerosfase.

eind

Het spel eindigt na 10 ronden. De speler die meeste gebieden met burchten en steden onder controle heeft, is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De illustraties op de kaarten en het spelbord zijn bijzonder sfeervol. Het verhaal van het spel is gebaseerd op het boek 'A Game of Thrones' van George R.R. Martin. Door het spelverloop (de acties van de westeros- en huiskaarten) word je in de sfeer van zijn fantasiewereld gevoerd.
 • De eerste keren dat je het spel speelt is het nog zoeken naar de juiste strategie. Zijn vloten nu zo belangrijk? En hoe overleef je een gevecht? Je moet het spel een paar keer gespeeld hebben, om de verschillende elementen goed te kunnen inschatten.
 • In de planningsfase geef je bevelen aan je troepenmacht. Je moet inschatten wat je medespelers van plan zijn en zelf met een beetje bluf je medespelers op het verkeerde been proberen te zetten. Als de bevelen eenmaal gegeven zijn, kan je niet meer terug! Had je nou toch maar een marsbevel gegeven!
 • Houd vooral het doel van het spel in de gaten: uiteindelijk gaat het erom wie de meeste gebieden met een burcht of een stad onder controle heeft.
 • Het Spel der Tronen biedt een mix van strategie, planning en wat toeval voor de echte liefhebber.

negatief

 • Het spelmateriaal van de uitvoering van PS Games heeft Nederlandstalige tekst, met uitzondering van de neutrale fiches van Koningslanding, Adelaarsnest en Zonnespeer en de achterkant van de startkaarten. Hierop staat nog de Engelse tekst. Maar dat is slechts een kleinigheid.
 • Je moet er wel even voor gaan zitten. Eerst om de spelregels te lezen en vervolgens om het spel te spelen! Maar doordat de spelers tijdens het spel tegelijk hun bevelen geven en de bevelen om de beurt worden uitgevoerd, ben je toch voortdurend bij het spel betrokken. De tijd vliegt!
 • De westeroskaarten kunnen aardig roet in het eten gooien. Dit brengt een flinke toevalsfactor in het spel die niet voor iedereen even voordelig kan uitpakken.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spellenclub139 / 10
789
goodgameguide8 / 9
56789
hall90004½ / 6
345

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel der tronen is gebaseerd op de fantasiewereld van de boekenserie 'Een lied van ijs en vuur' van George R.R. Martin. Je hoeft de boeken niet gelezen te hebben om het spel te kunnen spelen, maar het voegt wel iets toe aan je inlevingsvermogen! Je kent het verhaal achter de wildlingen, de postraven en het huis van Lannister.

A Game of Thrones - George R. R. Martinbestel A Game of Thrones - George R. R. Martin (books-nl) bij bol.comA Clash of Kings - George R. R. MartinA Storm of Swords - George R. R. Martinbestel A Storm of Swords - George R. R. Martin (books-en) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

In 2004 is de eerste uitbreiding verschenen: A Clash of Kings. In 2006 is de tweede uitbreiding verschenen: A Storm of Swords. Het basisspel is ook in het Nederlands verschenen, de beide uitbreidingen echter niet.

A Clash Of Kingsbestel Got:Boardgame A Clash Of Kings (toys) bij bol.comA Storm Of Swords

weetjes

19-10-2006 itemFantasy Flight Games presenteert de uitbreiding: A Storm of Swords op Spiel 2006 in Essen.
26-06-2004 itemA Game of Thrones is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2003 in de categorie Best Traditional Board Game.
26-06-2004 itemA Game of Thrones is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2003 in de categorie Best Graphic Design of a Board Game.
23-10-2003 itemFantasy Flight Games presenteert A Game of Thrones op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Fantasy Flight Games
PS Games
Pegasus Spiele
Nexus Editrice
www.spellink.nl