doosbestel Spokentrap bij bol.com

Spokentrap

Spokentrap

doosbestel Spokentrap bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 37,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Bovenaan de trap huist een spook. De spelers kruipen in de huid van moedige kinderen en proberen als eerste boven te komen om het spook te laten schrikken. Onderweg kunnen de kinderen in spoken veranderd worden!

materiaal

1 spelbord, 1 speciale dobbelsteen, 4 spoken en voor elke speler: 1 spelstuk met magnetische kop en 1 houten schijf in zijn spelerskleur

begin

Het spelbord toont een trap bestaande uit verschillende treden. Elke speler kiest een spelfiguur in zijn spelerskleur en legt de bijbehorende schijf voor zich neer. Alle spelfiguren worden op de eerste traptrede geplaatst. Ook de eventuele spelfiguren die niet bij een speler horen, worden neergezet. Deze krijgen reeds een spook over zich heen. Nu is niet meer te zien welke kleur er onder schuil gaat. De overige spoken worden op voorraad gehouden. Dit is de startopstelling.

verloop

spelbord

In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbelsteen:

  • Getal: de speler verzet zijn spelfiguur of een spook naar keuze net zoveel stappen de trap op als de dobbelsteen aangeeft.
  • Spook: de speler plaatst een spook van de voorraad over een spelfiguur naar keuze. Als alle spelfiguren reeds in spoken zijn veranderd, verwisselt hij twee spoken naar keuze van plaats.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als een speler met zijn spelfiguur bovenaan de trap komt. Hij is de winnaar van het spel. Als de speler met een spook bovenaan de trap komt, tilt de speler het spook op. De eigenaar van de spelfiguur in deze spook is de winnaar van het spel. De winnaar mag heel hard 'BOE!' roepen, om het grote spook te laten schrikken.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De spoken zijn er allemaal precies hetzelfde uit en passen goed over een spelfiguur. Door de magneetjes blijft de spelfiguur goed in het spook vastzitten. Nu is niet te zien welke kleur er onder het spook schuilgaat!
  • Zodra jouw spelfiguur in een spook is veranderd, wordt het spannend. Als alle spelfiguren in spoken zijn veranderd, wordt het nog lastiger: als met de dobbelsteen een spook wordt gegooid, worden twee spoken van plaats verwisseld. Probeer nu maar te onthouden onder welke spook zich jouw spelfiguur bevindt!
  • Altijd leuk als een speler denkt zijn spelfiguur over de finish te hebben geplaatst, en het blijkt het spelfiguur van zijn medespeler te zijn!

negatief

  • Het spel kent weinig afwisseling: met de dobbelsteen gooien en je spelfiguur verzetten! Het wordt pas spannend als alle spelfiguren in spoken zijn veranderd. Dat kan soms best een poosje duren.
  • De variant voor meer ervaren spelers maakt het spel ook voor wat oudere kinderen geschikt. Maar dan wordt het wellicht weer wat te moeilijk voor de jongste spelers. Je moet nu niet alleen je eigen spelfiguur, maar ook de spelfiguren van je medespelers in de gaten houden.

waardering van andere sites

spellengek (Peter Hein)4 / 4
1234
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spiele-truhe5 / 6
3456
boardgamegeek6 / 7
6
AnderSpel7 / 9
5678
hall90004 / 5
45
spieletest7 / 10
45678910
goodgameguide7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4 / 6
3456
speelduivel2 / 5
1234
spielephase3 / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Als jouw spelfiguur in een spook is veranderd, mag je als je met de dobbelsteen een spook gooit, kiezen: of je verwisselt twee spoken van plaats, of je verwisselt twee schijven (die de spelerskleur aangeven) van plaats. De eigenaren van de schijven zijn nu dus van spelerskleur verwisseld!

feitjes

uitbreiding

Op Spiel 2004 in Essen presenteerde Drei Magier Spiele de uitbreiding Flaschengeist. Deze uitbreiding bevat twee extra spelfiguren met schijf en twee extra spoken zodat het spel met zes spelers kan worden gespeeld. Daarnaast bevat de uitbreiding een extra spelbord waarmee de trap kan worden verlengd en het dus langer duurt om de bovenste traptree te bereiken. Tot slot bevat de uitbreiding een fles, die over een spook kan worden geplaatst. Zodra alle spelfiguren in spoken zijn veranderd, komt er een keuze bij als een 'spook' wordt gedobbeld: de speler plaatst de fles over een spook naar keuze. Dit spook verandert hiermee in een geest in de fles en kan niet meer worden verplaatst of verwisseld tot de fles weer is weggenomen.

Uitbreiding FlaschengeistFles uit de uitbreiding Flaschengeist

weetjes

02-03-2005 itemSpokentrap is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2004 in de categorie The Best Childgame.
23-10-2004 itemDrei Magier Spiele presenteert de uitbreiding Flaschengeist bij het spel Geistertreppe op Spiel 2004 in Essen.
28-06-2004 itemGeistertreppe is winnaar van de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2004.
22-05-2004 itemGeistertreppe is genomineerd voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2004.
23-10-2003 itemDrei Magier Spiele presenteert Geistertreppe op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Drei Magier Spiele
Hodin