doosbestel Het Spreekwoordenspel bij bol.com

Het Spreekwoordenspel

Het Spreekwoordenspel

doosbestel Het Spreekwoordenspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 6

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk kaarten te verzamelen door de afgebeelde spreekwoorden te herkennen.

materiaal

80 kaarten

kaart01kaart02kaart-achterkant

begin

De kaarten worden in een stapel gelegd, met de afbeeldingen naar boven. Op de kaarten beelden de Kaboontjes een spreekwoord of uitdrukking uit.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt bekijkt de speler de afbeelding op de bovenste kaart en heeft 1 minuut om het afgebeelde spreekwoord te raden. Zijn linkerbuurman kijkt achterop de kaart of de speler het goed heeft. Bij een goed antwoord ontvangt de speler de kaart en legt deze voor zich neer. Bij een fout antwoord wordt de kaart uit het spel genomen. De beurt gaat nu naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als de stapel op is. Op elke kaart staat aangegeven hoeveel punten deze kaart waard is. De spelers tellen de punten van hun kaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

De afbeeldingen op de kaarten zijn allemaal in dezelfde grappige stijl getekend. Soms zijn woorden toegevoegd om een en ander te verduidelijken. Omdat bij het raden elk detail van belang kan zijn, is het jammer dat soms net iets te veel is afgebeeld. Zo staat er op de afbeelding van de uitdrukking: een lans voor iemand breken, ook een bloemetje afgebeeld. Dit heeft echter niets te maken met het spreekwoord. Of wel?
Achterop elk kaartje staat niet alleen het afgebeelde spreekwoord vermeld, maar ook de betekenis, een voorbeeldzin en in veel gevallen ook de herkomst.

negatief

Als spel stelt het Spreekwoordenspel niet zoveel voor. Als je de kaarten eenmaal hebt doorlopen, weet je ongeveer welk spreekwoord bij welke afbeelding hoort. Met de varianten kan je het spel nog wel een keertje spelen, maar het eerste plezier is er dan wel af. Dit spel past echter prima in het assortiment van bijvoorbeeld een basisschool. Het Spreekwoordenspel zorgt zeker voor leuker leren!

varianten

Variant voor gevorderden: Zodra een speler twee kaarten heeft verzameld, moet de speler in zijn volgende beurt een miniverhaaltje vertellen waarin deze twee spreekwoorden voorkomen. Op elk kaart staat een voorbeeldzin die de speler daarbij kan helpen. Lukt het niet om in 1 minuut een verhaaltje te vertellen, dan moet hij deze beurt overslaan.
Nog een variant voor gevorderden: De speler moet niet alleen het spreekwoord raden, maar ook de betekenis. De betekenis moet ongeveer hetzelfde zijn als achterop het kaartje staat aangegeven.

feitjes

  • jaar van uitgave
    2006
  • vormgeving
    Kasper Boon
  • uitgever
    Scala Leuker Leren

verwijzingen

Scala Leuker Leren