doos

Spy

Spy

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers sturen hun spionnen erop uit. Hoe meer kaarten van één soort de speler uitspeelt, des te meer spionnen kan hij op pad sturen.

materiaal

60 spionfiches en 120 kaarten, onderverdeeld in 12 doelkaarten en 108 speelkaarten

doelkaartkaartspion

begin

De 12 doelkaarten worden open neergelegd. Op de bovenste rij komen de 6 doelkaarten die een werelddeel tonen: Australië, Azië, Afrika, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Op de onderste rij de 6 doelkaarten met een attribuut: zonnebril, fotocamera, vulpen, bolhoed, aansteker en horloge. Op elke doelkaart wordt een spionfiche gelegd. De overige spionfiches worden over de spelers verdeeld.
De speelkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt drie kaarten in zijn hand. Elke kaart toont een combinatie van een werelddeel en een attribuut.

verloop

fotospelsituatie

Spy wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt voert de speler de volgende acties uit:

  1. Als de speler drie kaarten op handen heeft, moet hij één kaart uit zijn hand open voor zich neerleggen. Als een speler minder kaarten op handen heeft, legt hij geen kaart voor zich neer.
  2. De speler mag één of meer combinaties van kaarten uitspelen.
  3. De speler trekt een kaart van de trekstapel.
Bij het uitspelen van een combinatie van kaarten, legt de speler kaarten uit zijn hand en/of kaarten die hij open voor zich heeft liggen af. Deze kaarten moeten een gelijk doel tonen: hetzelfde werelddeel of hetzelfde attribuut. Het aantal kaarten dat de speler aflegt, moet groter zijn dan het aantal spionfiches dat op de bijbehorende doelkaart ligt. Als de speler precies één kaart meer heeft afgelegd, plaatst hij één spionfiche uit zijn voorraad op de betreffende doelkaart erbij. Heeft hij twee kaarten meer afgelegd, dan legt hij er twee spionnenfiches bij, etcetera.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

De speler die het eerst al zijn spionnenfiches heeft geplaatst, is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn simpel en snel uitgelegd.
  • Het spelmateriaal is eenvoudig, maar doeltreffend. Op elke hoekpunt van de speelkaarten is aangegeven tot welke twee categoriëen de kaart behoort. Het maakt dus niet uit op welke wijze je de kaarten in je hand houdt.
  • De keuze per beurt is eenvoudig: welke kaart leg je open voor je neer en welke combinatie(s) speel je uit? Met het neerleggen van een kaart, geef je informatie weg aan je medespelers over welke categoriëen je aan het sparen bent. En speel je nu al die combinatie uit of wacht je liever even tot je nog 1 kaart extra trekt, zodat je met een minimum aan kaarten, toch twee of meer spionfiches kwijtraakt.

negatief

  • Het thema van het spel komt niet verder dan de illustraties op het spelmateriaal. Nergens krijg je het gevoel dat je een leider van spionnenbende bent, die zijn spionnen op gevaarlijke missies afstuurt.
  • Het spel wordt eigenlijk nergens echt spannend. Naarmate het spel vordert, moet je steeds meer kaarten uitspelen om nog ergens een spionfiche te kunnen plaatsen. Dus zijn er veel beurten waarin je alleen een kaart voor je neerlegt en vervolgens een kaart trekt. Dat wordt al snel vreselijk saai!
  • Kortom, niet boeiend ... Snel een ander spel!

waardering van andere sites

jeux 2 rody3 / 5
345
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345
kulkmanns gamebox5 / 10
456789
AnderSpel5 / 9
56789
hall90002½ / 6
345
truus en truus4½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)2½ / 6
345
spielephase2 / 6
3456
spieletest3 / 10
5678910

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

feitjes

weetjes

05-02-2004 itemKosmos presenteert op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Kosmos
999Games
Uberplay