doos

Stapelwoord

Stapelwoord

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
9+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers vormen woorden op het spelbord. Ze kunnen letters aanleggen, maar ook bovenop andere letters stapelen om een bestaand woord te veranderen. Wie verzamelt de meeste punten?

materiaal

1 spelbord, 1 zakje, 100 letters en voor elke speler: 1 opzetplankje

letters

begin

De 100 letters komen in de zak. Elke speler trekt blind 7 letters en plaatst deze op zijn opzetplankje. Het spelbord toont een rooster van 8 × 8 velden. In de loop van het spel vormen de spelers hierop woorden met hun letters. De middelste 4 velden zijn de startvelden.

verloop

fotospelsituatie

Stapelwoord wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt legt de speler één of meer letters van zijn opzetplankje op het spelbord. Vervolgens vult hij zijn letters aan tot 7 met letters uit de zak. De speler kan ook passen of een letter van zijn opzetplankje ruilen voor een letter uit de zak.
De startspeler legt een woord waarbij minstens één letter op één van de vier startvelden ligt. Elke volgende speler vormt een woord dat vast zit aan een reeds geplaatst woord of hij stapelt één of meer letters bovenop een ander woord om dat te veranderen.
Een stapel kan niet hoger worden dan 5 letters. De letters die een speler op het bord plaatst, moeten met alle andere letters waar zij aan grenzen een nieuw woord vormen. De speler mag met zijn letters slechts aan één woord bouwen (horizontaal of verticaal), hierbij kan het wel gebeuren dat er meerdere woorden worden gevormd.
Bijvoorbeeld: op het spelbord ligt het woord 'NOG'. De speler legt een E boven de N van 'NOG' en een D hiervoor. Hij heeft dus het woord 'DE' gemaakt en daarbij ook het woord 'EN' gevormd. De volgende speler kan een I op E plaatsen en er een T naast leggen. Hij maakt hiermee het woord 'DIT' en heeft tevens het woord 'IN' gevormd.
De puntentelling: de speler ontvangt een punt voor elke letter in de woorden die hij heeft gevormd. Als de speler een woord verandert door te stapelen ontvangt hij een punt voor elke letter in alle stapels van dat woord. Als alle letters van het woord op de begane grond liggen, worden de punten van dat woord verdubbeld. Als de speler een F, Q, X, Y of Z neerlegt, telt deze letter voor 2 punten. Als een speler al zijn 7 letters in één beurt plaatst, ontvangt hij 10 bonuspunten.

eind

Het spel eindigt als alle spelers achter elkaar passen. Voor elke letter op zijn opzetplankje trekt de speler 5 punten van zijn score af. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De letters blijven stevig liggen, ook als er stapels worden gevormd.
 • De legregels en puntentelling lijken wat ingewikkeld. Gelukkig bevatten de spelregels een aantal voorbeelden met uitleg.
 • Doordat je ook letters kan stapelen, zijn de mogelijkheden om je letters goed kwijt te raken veel groter. De situatie op het spelbord verandert daardoor steeds.
 • De vergelijking met Scrabble ligt voor de hand. Het grootste verschil zit in het stapelen en de puntentelling. Elke letter telt voor 1 punt, terwijl bij Scrabble moet worden gekeken naar de letterwaarde. Het spelbord kent geen speciale velden, met uitzondering van de startvelden.
 • Kortom: een prima afwisseling voor liefhebbers van woordspellen of zij die het willen worden!

negatief

 • Probeer wel een beetje de vaart erin te houden. Als iedereen lang gaat nadenken over de beste manier om zijn letters te plaatsen, wordt het al snel saai. Om te voorkomen dat een speler wel erg veel tijd neemt voor zijn beurt, kan je met een zandloper werken.
 • Het geluk schuilt ook hier weer in het blind trekken van nieuwe letters. Soms heb je pech en trek je net niet die letters waar je op zit te wachten.
 • Spreek van te voren duidelijk af welke woorden niet mogen. Een discussie later in het spel is alleen maar vervelend. De spelregels laten het laatste woord aan een woordenboek.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spieletest5 / 10
5678910

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Stapelwoord is ook verkrijgbaar in een handige reisversie.

StapelwoordStapelwoord Reisbestel Reis Stapelwoord (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1994
 • ontwerper
  Elliot Rudell
 • uitgever
 • ook bekend als
  Upwords (USA)

verwijzingen

Parker
Hasbro
www.spellink.nl