doos

Star Wars

Star Wars

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van de invloedrijke leden van de Jedi raad. Ze proberen zoveel mogelijk invloedrijke karakters om zich heen te verzamelen. Door daarnaast bepaalde missies te volbrengen kunnen de spelers bonuspunten verdienen.

materiaal

80 karakterkaarten, met waarde 0-7 in 10 (!) verschillende kleuren, 14 aktiekaarten, 16 Clone Trooperkaarten, en voor iedere speler: 5 missiefiches

amidalar2d2obiwankenobiyodac3poachterkantjangofettclonetroopermissiefiche01missiefiche02

begin

De karakterkaarten worden met de aktiekaarten en Clone Trooperkaarten geschud en als gedekte stapel neergelegd. De missiefiches worden open klaargelegd. Een spel bestaat uit drie spelronden. Na elke ronde volgt een telling. De speler die na drie rondes de meeste punten heeft verzameld is de winnaar.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt mag een speler een openliggende karakterkaart in zijn hand nemen of net zoveel kaarten omdraaien als hij wil, totdat:

 • de gedraaide kaart hetzelfde karakter heeft als een reeds openliggende kaart. De speler legt de laatste kaart, de dubbele karakter, op de aflegstapel en zijn beurt is direct voorbij. Zolang hij geen dubbele kaart heeft getrokken, mag de speler op elk moment besluiten een openliggende karakterkaart in zijn hand te nemen.
 • de gedraaide kaart een aktiekaart is. De speler moet de aanwijzingen onmiddellijk uitvoeren, waarna zijn beurt direct voorbij is. De aktiekaart wordt op de aflegstapel gelegd.
Als de gedraaide kaart een Clone Trooper is, legt de speler deze open voor zich neer. Daarna vervolgt hij zijn beurt.

Missies

Aan het eind van zijn beurt mag de speler één of meer missies uitvoeren, d.w.z. drie willekeurige kaarten met dezelfde waarde uit zijn hand voor zich neerleggen. Als een missie wordt volbracht met de waarde 0, 1, 2, 3 of 4, dan ontvangt de speler het bijbehorende missiefiche.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

Aktiekaarten

 • Count Dooku
  De speler trekt uit de hand van een willekeurige medespeler een kaart. De kaart wordt aan alle spelers getoond en bij zijn de handkaarten gevoegd.
 • Jango Fett
  De speler kiest een medespeler die hem een kaart uit zijn hand moet geven. De kaart wordt aan alle spelers getoond en bij zijn de handkaarten gevoegd.
 • Zam Wessel
  De speler kiest een kaart van de openliggende rij en voegt hem bij zijn handkaarten.
 • Geonosian
  De speler moet de kaart direct gebruiken om een missie te volbrengen. De speler legt twee kaarten met dezelfde waarde uit zijn hand voor zich neer en Geonosian fungeert hierbij als Joker.

eind

De speler die aan het einde van zijn beurt van alle 10 karakters minstens één kaart op handen heeft, mag de spelronde actief beëindigen. De spelronde is ook afgelopen zodra de laatste kaart van de stapel wordt gedraaid.
Elke speler ontvangt voor de kaarten in zijn hand van elke kleur de hoogste waarde van die kleur aan punten. Kaarten met een lagere waarde van die kleur leveren geen punten op.
Daarnaast ontvangt elke speler 10 bonuspunten voor elke uitgevoerde missie. Een set van drie Clone Trooperkaarten levert eveneens 10 bonuspunten. De speler die het spel actief heeft beëindigd ontvangt 10 bonuspunten en mag de volgende spelronde beginnen.
Vervolgens worden alle kaarten goed geschud en als nieuwe trekstapel neergelegd. De missiefiches blijven bij de betreffende spelers liggen. Aan het eind van de derde ronde ontvangt elke speler die alle missiefiches heeft verzameld 20 bonuspunten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

positief

De kaarten met foto's uit de Star Wars film "Attack of the Clones" zijn sfeervol vormgegeven. De spelregels zijn in het Duits, Frans, Italiaans, Engels, Nederlands en het Spaans, maar de kaarten zijn gelukkig taalonafhankelijk. Ze tonen naast een foto van het karakter, de naam van het karakter en een cijfer. Een symbool op de aktiekaarten geeft aan welke aktie uitgevoerd moet worden. Het spelmateriaal past precies in de handige binnendoos.
Erg simpele regels en hoewel de mogelijkheden per beurt beperkt zijn, zijn er toch voldoende keuzes te maken.

negatief

De geluksfactor is wel erg groot. Dit wordt enigszins gecompenseerd door het spelen van meerdere spelrondes. Je zou er voor kunnen kiezen de Clone Troopers uit het spel te verwijderen. Waarom de geluksfactor nog verder verhogen?
De cijfers op de karakterkaarten zijn geplaatst tegen een witte achtergrond. Deze achtergrond heeft een ronde vorm, waardoor het cijfer '1' op een '0' lijkt.
Het spel lijkt ontzettend veel op het spel Zirkus Flohcati, niet geheel toevallig ook van de hand van Reiner Knizia. Het verschil schuilt in kleine details, zoals de missiefiches, Clone Troopers en het spelen van meerdere spelronden.

strategie

Een gespeelde trio levert maximaal 10 punten op. Zo kun je toch scoren met kaarten met een lage waarde.
Probeer een beetje te onthouden welke kaarten (vooral welke kleur!) je medespelers in bezit hebben. Nu kun je kaarten waar je medespelers op zitten te wachten voor hun neus wegkapen.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)2 / 5
2345
spellengek (wendy)2 / 5
2345
jeux 2 rody2 / 5
345

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

 • Reduceer de factor geluk:
  Verwijder de actiekaarten en/of Clone Troopers uit het spel.
 • Het volgende idee is gebaseerd op een aktiekaart uit het spel Zirkus Flohcati:
  Verander aan het begin van het spel de gevolgen van één van de aktiekaarten (bijv. Zam Wesell) in:
  De speler draait net zolang kaarten van de stapel om tot de gedraaide kaart hetzelfde karakter toont als een reeds openliggende kaart. De dubbele karakter wordt zoals gewoonlijk op de aflegstapel gelegd. Vervolgens kiest de speler een kaart van de openliggende rij en voegt hem bij zijn handkaarten, waarna zijn beurt voorbij is.

algemeen

Het thema van het spel is gebaseerd op de speelfilm 'Star Wars II - Attack of the Clones'.

bestel Star Wars - Shatterpoint - Stover bij bol.com

feitjes

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl