doos

Op 'n klein stationnetje

Op 'n klein stationnetje

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 25

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De treinpassagiers zijn hun bagage kwijtgeraakt. De spelers reizen langs de stations op zoek naar de verloren koffers.

materiaal

spelbord, houten locomotief met wagon, draaischijf en voor elke speler: 3 passagiers, 1 bagagekaart en drie kofferkaarten in zijn spelerskleur.

Blauwe kofferkaart met rode kofferBlauwe kofferkaart met gele kofferAchterkant kofferkaart

begin

Het spelbord toont een treinrails die langs een rood, een blauw, een groen en geel stationnetje rijdt. De 12 kofferkaarten worden gedekt geschud en met de koffer naar beneden op het station in de kleur van de achterkant van de kofferkaart geplaatst.
Elke speler ontvangt een bagagekaart en drie passagiers in zijn spelerskleur. De spelers plaatsen één passagier in het treintje op de rails en de overige twee passagiers komen voor het station in de overeenkomstige kleur.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt draait de speler de draaischijf en plaatst het treintje net zoveel velden verder als de conducteur op de draaischijf aanwijst. Het treintje eindigt altijd bij een station. De overige spelers mogen eventueel een passagier laten instappen, als in het treintje nog geen passagier van hen aanwezig is. De actieve speler mag dit alleen als het treintje bij het station in zijn spelerskleur eindigt.
Stopt de trein bij een station in een andere kleur en de speler heeft een passagier in het treintje, dan wordt deze bij het station gezet. De speler draait een kofferkaart naar keuze open. Als op deze kaart een koffer in zijn spelerskleur staat afgebeeld, legt de speler de koffer op zijn bagagekaart en de passagier stapt weer op. Als op de kaart een koffer in een andere kleur staat afgebeeld, wordt de kaart weer gedekt teruggelegd en de passagier blijft bij dit station staan. Als de trein stopt bij een station waar de speler al een koffer heeft gevonden, dan mag hij nogmaals draaien. Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

De speler die het eerst zijn drie koffers heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Het houten spelmateriaal geeft het spel een degelijke uitstraling. Het treintje rijdt echt over de rails, dat een beetje uit het spelbord steekt. De kofferkaarten zijn lekker groot, zodat de kinderen deze goed kunnen vastpakken.
  • Je bent actief in je eigen beurt maar je moet ook goed opletten wat een andere speler doet. Misschien draait hij wel een koffer in jouw kleur om: goed onthouden!
  • De score van de spelers gaat aardig gelijk op: heb je pech en vind je bij een station niet meteen je eigen koffer? Niet getreurd: er blijft op het laatst één koffer liggen. Dat is dan die van jou!

negatief

  • Altijd lastig wanneer de pijl op de draaischijf precies op het tussenstreepje blijft staan. Met een dobbelsteen of het trekken van een kaartje heb je deze problemen niet.
  • De spelers hebben weinig invloed op het spelverloop: de draai aan de draaischijf bepaalt het spel. Door deze hoge geluksfactor biedt het spel voor wat oudere kinderen al snel te weinig uitdaging.

varianten

De bagagekaarten blijven uit het spel. De spelers plaatsen een passagier bij elk station dat niet zijn spelerskleur heeft. In de loop van het spel moeten de spelers hun passagiers naar hun eigen station brengen. Het treintje kan maar één passagier van elke kleur bevatten. In- en uitstappen kan ook als het niet je eigen beurt is.

feitjes

  • jaar van uitgave
    2002
  • uitgever

weetjes

10-06-2002 itemOp een klein stationnetje is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2002.

verwijzingen

Tactic