doosbestel Stephenson's Rocket bij bol.com

Stephenson's Rocket

Stephenson's Rocket

doosbestel Stephenson's Rocket bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door te investeren in spoorwegaandelen, stations en goederen als de rijkste spoorwegbaron te eindigen.

materiaal

1 spelbord, 7 houten locomotieven (één voor elke maatschappij), 128 aandelen, 60 spoortegels, 45 fiches (drie voor elke stad), 100 bankbiljetten in verschillende coupures en voor elke speler 7 houten stations in zijn spelerskleur

kaart01kaart02kaart03achterkantfiche01fiche02

begin

Het spelbord toont een rooster van zeshoekige velden. Dit stelt Engeland voor. Op het spelbord staan verschillende soorten steden afgebeeld:

 • 7 startsteden van waaruit de verschillende spoorwegen starten. Bij elke stad komt een locomotief in dezelfde kleur.
 • 12 metropolen waarop drie fiches worden gelegd die moeten worden verzameld.
 • 9 stationssteden die aangesloten moeten worden op het spoorwegennet.

verloop

Stephenson's Rocket wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt voert de speler twee akties naar keuze uit. Hij bepaalt zelf welke akties en in welke volgorde. Het is ook mogelijk twee keer dezelfde aktie uit te voeren:

 1. spoorweglijn plaatsen en aandeel krijgen: De speler schuift een locomotief naar keuze een veld verder en legt op het veld dat vrij komt een passende spoortegel. Hij ontvangt een aandeel dat hoort bij deze spoorlijn.
 2. fiche verzamelen: De speler neemt een fiche naar keuze en legt deze open voor zich.
 3. station plaatsen: De speler plaatst een eigen station op een vrij veld. Een station mag niet direct naast een ander station of naast een locomotief worden geplaatst. De speler kan een station van zijn voorraad nemen of een reeds geplaatst station verplaatsen.
Veto: Nadat de speler een spoortegel heeft geplaatst, kunnen zijn medespelers spelers een veto uitspreken. Het veto wordt uitgevochten in een biedronde met aandelen van deze spoorlijn. Te beginnen met de linkerbuurman van de actieve speler brengt elke speler een bod uit of hij past. De actieve speler hoeft het bod slechts te evenaren. De winnaar legt zijn geboden aandelen af en bepaalt de definitieve richting van de locomotief.
Passagiersfiche: Als een spoorlijn langs het station van een medespeler komt, ontvangt de actieve speler een passagiersfiche van de voorraad. Een eigen station aandoen levert geen fiche op.
tussentelling: Als een metropool of een stationsstad op de spoorlijn wordt aangesloten, vindt een tussentelling plaats. Er is geld te verdienen voor de verzamelde fiches of voor de aangesloten stations. Als twee spoorlijnen elkaar raken, levert dat niet alleen geld op. De lijn van de locomotief die aan kwam rijden wordt opgeheven en beide lijnen fuseren.

eind

Het spel eindigt als er nog maar aandelen van één aandelensoort verkrijgbaar zijn of als alle spoortegels zijn geplaatst. Nu volgt de eindtelling. Er is geld te verdienen voor verzamelde fiches, stations en aandelen. De speler met het meeste geld is de winnaar van het spel.

positief

 • Elke beurt sta je weer voor moeilijke keuzes: je wilt zoveel en je kan maar zo weinig! Het is bijvoorbeeld niet mogelijk in één beurt een station te plaatsen en deze met een spoorlijn te verbinden.
 • De geluksfactor is geheel afwezig. Je kunt alleen verrast worden door de zetten van je medespelers.
 • Een aanrader voor liefhebbers van een sterk taktisch spel, dat je enkele malen gespeeld moet hebben om de gevolgen van je akties in te kunnen schatten.

negatief

 • Als je speelt met mensen die over elke aktie lang nadenken, kan het spel wel erg lang duren. Graag een beetje op stoom blijven!
 • De eerste keren dat je het spel speelt, is het een beetje aftasten wat de gevolgen van je akties zijn. Wat gebeurt er nu precies als twee lijnen fuseren?
 • De tellingen zijn even lastig. Hoeveel geld krijg je nu precies waarvoor? Je moet steeds weer naar de spelregels teruggrijpen, om het nog eens na te lezen.

waardering van andere sites

jeux 2 rody5 / 5
345
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
speljournaal3 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
hall90003½ / 6
345
goodgameguide6 / 9
56789
spiele-truhe3 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

In de tweede helft van 2008 wordt de heruitgave van Rio Grande Games verwacht: Great American Railroad.

feitjes

weetjes

21-10-1999 itemPegasus Spiele presenteert Stephenson's Rocket op Spiel 1999 in Essen.

verwijzingen

FAQ's en meer
999Games
Rio Grande Games
Pegasus Spiele
www.spellink.nl