doosbestel Stixx bij bol.com

Stixx

Stixx

doosbestel Stixx bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 33,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk stokjes in hun eigen (geheim te houden) kleur te verzamelen.

materiaal

spelbord, 43 gekleurde stokjes en 6 fiches

begin

Het zeshoekige spelbord bestaat uit een rooster van driehoeken. In de zijden van de driehoeken is een uitsparing, waar precies één stokje inpast. De stokjes zijn onderverdeeld in 7 × 6 kleuren. Bij aanvang van het spel worden alle stokjes, met uitzondering van het grijze stokje, in deze uitsparingen op het spelbord gelegd. De startspeler ontvangt het grijze stokje.
Elke speler ontvangt gedekt een fiche met daarop een kleur, die hij aan het begin van het spel voor zijn medespelers geheim houdt. De overgebleven fiches worden ongezien terzijde gelegd.

verloop

fotospelsituatie

Stixx wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt neemt de startspeler een stokje naar keuze van het spelbord en legt het grijze stokje daarvoor in de plaats. In het vervolg van het spel neemt de speler in zijn beurt een stokje dat grenst aan het grijze stokje en legt het grijze stokje daarvoor in de plaats. De speler kan er ook voor kiezen zijn kleur bekend te maken. Dan mag hij eenmalig twee keer een stokje nemen. De speler kan ook raden naar de kleur van een medespeler, zolang de kleur van deze speler nog niet bekend is. Als het goed is, mag de actieve speler twee keer een stokje nemen. Is het niet goed, dan is zijn beurt direct voorbij.

eind

Het spel eindigt zodra een speler de zeven stokjes van zijn kleur heeft verzameld of als er geen stokjes meer grenzen aan het grijze stokje en er dus geen stokje meer van het spelbord kan worden genomen. De speler die de meeste stokjes in zijn kleur bezit, is de winnaar van het spel. Bij gelijke stand wordt gekeken welke speler de meeste stokjes in een andere kleur heeft verzameld.

positief

  • De spelregels zijn simpel. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • Het spelmateriaal is stevig en kleurrijk. De stokjes zijn makkelijk van het spelbord op te pakken.
  • Je kunt ook bluffen door stokjes in een andere kleur te pakken en zo wellicht een medespeler dwars te zitten. Maar zolang er geen 6 spelers meedoen, weet je niet altijd zeker of je wel iemand dwarszit of dat je een neutraal stokje trekt!

negatief

  • Op de speldoos staat aangegeven dat het spel met 2-4 spelers kan worden gespeeld. In de spelregels staat echter 2-6 spelers. Dit laatste kan kloppen: er zijn 6 kleuren stixx en daarmee 6 geheim te houden kleuren in het spel.
  • Het spel heeft niet zoveel om het lijf. Als familiespel wellicht nog wel aardig voor een keertje tussendoor. Gelukkig duurt een spelletje niet zo lang. Tijd voor wat steviger kost!

waardering van andere sites

spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
AnderSpel6 / 9
56789
truus en truus6 / 9½
6789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Goliath Games