doosbestel Stratego Original - Jumbo bij bol.com

Stratego Original

Stratego Original

doosbestel Stratego Original - Jumbo bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 30,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers stellen hun legers op in een geheime opstelling. Wie vindt als eerste de vijandelijke vlag?

materiaal

spelbord, 1 scherm met opzetstuk en voor beide spelers: 1 set met 40 spelstukken in zijn spelerskleur

vlagspionnesergeantkapiteinbom

begin

Het spelveeld toont het slagveld met twee meren. Het slagveld bestaat uit een rooster van 10 × 10 velden.
Elke speler ontvangt een set spelstukken in zijn spelerskleur. De ene speler speelt met rood en de andere speler met blauw. Elk spelstuk toont een afbeelding en eventueel een rang. Alleen de vlag en de bommen hebben geen rang.
Het spelbord wordt tussen de beide spelers gelegd. Elke speler plaatst zijn 40 spelstukken op de onderste vier rijen op het spelbord, met de beeldzijde naar zich toe. Dit is de geheime startopstelling.

verloop

De spelers zijn om en om aan de beurt. In zijn beurt verplaatst de speler een eigen spelstuk naar keuze. Een spelstuk kan één veld worden verplaatst, maar nooit op een meertje. De stukken kunnen ook niet springen over een ander spelstuk of een meertje. Een bom of een vlag kan niet worden verplaatst. Verkenners kunnen meer dan één veld worden verplaatst, maar wel in een rechte lijn en alleen over vrije velden. Het spelstuk moet eindigen op een leeg veld of op een veld met een vijandelijk stuk.
Eindigt het spelstuk op een veld met een vijandelijk stuk, dan valt hij het stuk aan. Bij een aanval maken de stukken hun rang bekend. Het stuk met de laagste rang wordt van het speelveld verwijderd. Bij gelijke rang sneuvelen beide stukken. Een bom laat elk stuk sneuvelen, behalve de mineur. Een mineur kan een bom onschadelijk maken. De spionne is de laagste in rang. Zij verliest elke aanval, behalve met de maarschalk. Een spionne kan de maarschalk verslaan, maar alleen als zij zelf aanvalt. Bij een aanval door de maarschalk sneuvelt de spionne alsnog.
Als het spelstuk staat op een veld grenzend aan een vijandelijke stuk, dan kan de speler in zijn beurt het stuk aanvallen (door op het veld met het vijandelijke stuk te gaan staan), maar dat hoeft dus niet.

eind

Het spel eindigt als een speler de vlag heeft veroverd. Hij is de winnaar van het spel. Het spel eindigt voortijdig als een speler zijn spelstukken niet meer kan verplaatsen. De andere speler is dan de winnaar van het spel.

positief

 • Tja, wie kent het spel Stratego niet? Het is een echte klassieker.
 • Je moet het spel een aantal keer spelen om de sterktes en zwaktes van je stukken te leren kennen.
 • Doordat de spelstukken elk spel een nieuwe startpositie innemen, verloopt elk spel weer anders. Je kunt steeds nieuwe mogelijkheden uitproberen en gaandeweg ontdekken wat voor jou het beste werkt. Maar pas op dat je niet te voorspelbaar wordt. Dan weet je tegenstander je zwakke plek zo te raken.
 • Het blufelement speelt een grote rol in het spel. Altijd leuk als je medespeler stuk loopt op jouw bommen of als je spionne de maarschalk verschalkt!

negatief

 • Het opbouwen van de geheime startopstelling kan een drempel zijn. Zet hiervoor een tijdslimiet. Een boekje met voorbeelden kan ook een idee zijn voor spelers die er zelf niet helemaal uitkomen.
 • Je moet wel een beetje kunnen onthouden waar de spelstukken die hun rang al bekend hebben gemaakt naar toe lopen. Niets is zo vervelend als twee keer op dezelfde persoon stuiten.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenhoek4 / 6
3456
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest5 / 10
5678910
speelduivel2 / 6
3456

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • Stratego is in vele variaties te verkrijgen: van reiseditie tot juniorversie.
 • Elke nieuwe editie heeft weer zijn eigen afbeeldingen. In de eerste versies herken je de Napoleontische tijd. In de laatste versie Stratego Original is de spion verandert in een verleidelijke dame!
 • Het bordspel is door de Nederlandse ontwikkelaar Triangle Studios omgebouwd tot een game voor de Nintendo DS. Het grote voordeel is dat je kunt kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde startopstellingen! Maar je kunt natuurlijk ook je eigen startopstelling samenstellen.

Stratego Reiseditiebestel Stratego Travel - JUMBO (toys) bij bol.comStratego FortressStratego Juniorbestel Stratego Junior - JUMBO (toys) bij bol.comStrategoStratego: Next Edition voor Nintendo DSbestel Stratego - Next Edition (computer) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1947
 • uitgever

weetjes

03-02-2000 itemJumbo presenteert Stratego Original op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Jumbo
MB
www.spellink.nl