doos

Subulata

Subulata

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Elke speler probeert zoveel mogelijk waardevolle spelfiguren naar de overkant te brengen. Elimineer onderweg de spelfiguren van je medespeler!

materiaal

9 tegels en voor elke speler: 9 subulata's in zijn spelerskleur, genummerd van 1 - 9

tegelspelfiguur

begin

De 9 tegels worden gedekt geschud en in een rooster van 3×3 open neergelegd. Dit stelt de vijver voor.
De spelers nemen tegenover elkaar plaats, met een hoekpunt naar zich toe. Elke speler plaatst zijn 9 spelfiguren (subulata's) op de 9 velden van zijn hoektegel. Elke subulata heeft een rugnummer (1-9), die alleen te zien is voor de eigenaar van de subulata. De starttegel van de ene speler is de doeltegel van de andere speler.

verloop

De spelers zijn om en om aan de beurt. In zijn beurt verplaatst de speler een eigen subulata naar keuze. Een subulata kan alleen horizontaal of vertikaal in de richting van zijn doeltegel worden verplaatst. De subulata loopt altijd in een rechte lijn zonder afbuigingen. Het aantal velden dat de subulata moet lopen, hangt af van het veld waarop de subulata aanvankelijk staat: vanaf water 1 veld, vanaf een bloem 2 velden en vanaf een blad 3 velden. Hierbij kan over andere subulata's worden heengesprongen. Op het veld waar de subulata landt, mag echter geen eigen spelfiguur staan. Staat hier een subulata van zijn medespeler, dan is deze geslagen. De geslagen subulata wordt van het speelveld genomen, maar het rugnummer blijft alleen te zien voor de eigenaar. Alleen bij het slaan van een spelfiguur kan een subulata naar achteren worden verplaatst!

eind

Het spel eindigt als een speler al zijn spelfiguren op de doeltegel of naast het speelveld heeft staan, of als hij geen enkele zet kan doen. Elke geslagen subulata telt voor 1 punt en een subulata op de doeltegel levert net zoveel punten op als het rugnummer aangeeft. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De subulata's blijven goed staan en het rugnummer is alleen zichtbaar voor zijn eigenaar.
  • Het speelveld kan elk spel weer anders worden opgebouwd, waardoor elk spel weer anders verloopt.
  • Hoewel het spel in essentie vrij abstract is, past het thema wonderwel: subulata's zijn sprinkhanen die kunnen zwemmen. Gedurende het spel springen ze van blad naar bloem naar water in een drukbevolkte vijver!
  • Je moet even wennen aan de regels voor het verplaatsen van je spelfiguren. Je kunt alleen vooruit lopen, maar wel achteruit slaan! En een subulata kan een bedreiging vormen voor een andere subulata, zonder zelf geslagen te kunnen worden. Let op: je subulata's zijn zelfs op hun doeltegel niet zonder meer veilig!

negatief

  • Het spel kan vlot doorlopen, als de spelers maar niet elke beurt urenlang nadenken! Probeer een beetje tempo in het spel te houden.
  • Wanneer je als beginneling tegen een speler met net wat meer inzicht speelt, ben je kansloos. Twee spelers van ongeveer gelijke sterkte is het leukst. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
speelduivel4 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spelwereld5½ / 8
5678

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

23-10-2003 itemCwali presenteert op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Cwali
www.spellink.nl