doosbestel Sudoku bij bol.com

SuDoKu, het Bordspel - 999Games

SuDoKu, het Bordspel - 999Games

doosbestel Sudoku bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 4

speelduur

duur
45

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
16,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers plaatsen de getallen 1-9 op het spelbord, zonder de regels van SuDoKu te overtreden. De speler die de meeste punten haalt, wint het spel.

materiaal

1 spelbord, 81 getallenfiches, 36 dierfiches en voor elke speler: 4 rondetellers en 1 spelfiguur.

begin

Het spelbord toont een raster van 9×9 velden, onderverdeeld in 9 kleinere rasters van 3×3 velden. Rondom het spelbord loopt een scorespoor met 40 velden. Elke speler ontvangt een spelfiguur en plaatst deze op het eerste veld van het scorespoor.
Op het spelbord worden de cijfers 1-9 (met de gouden achterkant) random neergelegd, zodat in elke kolom, elke rij en elk kleiner raster precies één getallenfiche ligt. De overige getallenfiches worden geschud en gedekt op voorraad gelegd.

verloop

In zijn beurt trekt de speler een getallenfiche en probeert deze volgens de regels van SuDoKu op het spelbord te plaatsen: In elke rij en in elke kolom mag elk cijfer (1 t/m 9) één keer voorkomen. En ook elk kleiner raster bevat elk cijfer (1 t/m 9) slechts één keer.
De speler ontvangt één punt voor elk reeds aanwezig getallenfiche in dezelfde rij, in dezelfde kolom en in hetzelfde kleiner raster. Hij verplaatst zijn spelfiguur net zoveel velden verder op het scorespoor. Heeft de speler het scorespoor helemaal doorlopen, dan ontvangt hij een rondeteller. Deze telt voor 40 punten.

eind

Het spel eindigt als een speler zijn getallenfiche niet meer passend kan aanleggen. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het afgelopen jaar denderde de rage van Sudoku over ons land. Je kunt het de spellenuitgevers niet kwalijk nemen dat zij hier ook een graantje van mee willen pikken. De uitgave van 999Games lijkt nog het meest op een echt bordspel.
 • De jongere spelers kunnen aan de slag met de diervariant.

negatief

 • Voor elk getrokken fiche is er steeds een optimale plek, die de meeste punten oplevert. De kunst is deze te vinden. Naarmate het spel vordert, worden de wachttijden steeds langer. Hoe meer spelers er meedoen, des te langer duurt het voor je zelf weer aan de beurt bent.
 • Je weet niet welk fiche je medespelers op handen zullen hebben, dus je hebt geen mogelijkheid om hen te blokkeren of bewust dwars te zitten. Ook is het niet echt mogelijk vooruit te denken. De spelers spelen voor zich, er is helemaal geen interactie.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spielephase4 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
hall90002 / 6
345
goodgameguide3 / 9
56789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De achterzijde van het spelbord toont een raster van 6 ×6 velden, bestaande uit 6 kleine rasters van 2×3 velden. Hierop wordt de kindervariant gespeeld. In plaats van getallenfiches wordt gespeeld met dierfiches. Ook nu mag in elke rij en in elke kolom elk dier één keer voorkomen. En ook elk kleiner raster bevat elk dier slechts één keer.

algemeen

In 2005 werd Sudoku een ware rage. In korte tijd verschenen puzzelboekjes, bordspellen en computerspellen rond de populaire puzzel.

Sudoku- Schouten, G.bestel Sudoku- Schouten, G. (books-nl) bij bol.comSudoku + Kakuru PC-spelbestel Sudoku + Kakuru (computer) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2005
 • ontwerper
 • vormgeving
  Bertrand Born
 • uitgever
 • ook bekend als
  Sudoku, Das Brettspiel (Duitsland)

weetjes

13-10-2005 itemKosmos presenteert SuDoKu - Das Brettspiel op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
999Games