doos

Die Tafelrunde

Die Tafelrunde

doos

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
gratis download!

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers proberen hun helden zo dicht mogelijk naast Draco aan de tafel geplaatst te krijgen om zoveel mogelijk geld te krijgen.

materiaal

1 Draco (met drinkbeker), 1 Zork, 1 startspelerkaart (Herold), 41 aktiekaarten, 15 zilverstukken, 30 goudstukken, 2 dobbelstenen, Voor elke speler: 1 kasteel en 2 helden

AMAZONEGEELROGUEPAARSDRACODAGNACHTBLACKMAGICCAPRICIOUSRUMOURSMUNTEN

positief

De situatie rond de ronde tafel verandert met elke gespeelde aktiekaart. Niet alleen de posities van de helden die verplaatst worden veranderen, maar ook de posities van enkele (en soms zelfs alle) andere helden aan tafel. Je moet opletten hoe dit voor jouw helden uitpakt en kijken hoe je met de aktiekaarten in je hand in de nu ontstane situatie moet handelen.

negatief

 • De factor geluk is wel erg groot. Je kunt eigenlijk niet verder dan een zet vooruit denken. De volgende speler kan met zijn aktiekaart een dusdanige stoelendans uitvoeren dat de hele situatie weer overhoop gegooid wordt.
 • Doordat de spelers aan het eind van de dag hun hand weer aanvullen tot drie, trekt een speler gedurende de dag alleen een kaart als hij door Veto en Veto-Veto geen kaart meer in bezit heeft. Je zou dan ook de regels kunnen aanpassen: Een speler die geen kaarten meer in zijn hand heeft, moet zijn beurt voorbij laten gaan.
 • De goud- en zilverstukken zijn in mijn geknutselde versie te klein en niet goed vast te pakken. Ik heb ze vervangen door fiches/blokjes van een andere spel.

strategie

Als je zelf niet de rijkste speler bent, probeer dan de Zork op de laatste plaats te krijgen. Denk eraan dat Zork ook een held is en dus verplaatst kan worden als 'een' held verplaatst kan worden.
Als de speler aan je linkerzijde de startspeler is, ben jij de speler die deze dag de laatste beurt heeft. Maak hier optimaal gebruik van: deze dag moet je scoren!
Maak gebruik van je Veto-recht en Veto-Veto-recht en houd dus goed in de gaten welke kaarten in je hand een schild of gebroken schild hebben.

varianten

 • Spelduur: Het speleinde na 12 dagen is zo gekozen dat elke speler even vaak startspeler is. Als je vindt dat het spel te lang duurt kun je vantevoren een ander aantal dagen afspreken (met 3 spelers een veelvoud van 3 en bij 4 spelers een veelvoud van 4).
 • Nieuwe aktiekaarten: Die Tafelrunde is een typisch chaotisch spel. En zoals bij de meeste chaotische spellen is het spel niet echt uitgebalanceerd: je kunt gemakkelijk je eigen aktiekaarten ontwerpen en toevoegen. De volgende ideeën zijn afkomstig van Bruno Faidutti voor zijn spel Draco & Co. König der Diebe:
  • Change of allegiance: Elke speler geeft zijn kasteelkaart aan de speler die links of rechts van hem zit (dit wordt bepaald door de speler van de aktiekaart).
  • Brotherhood: Twee helden van het zelfde type (twee goblins, twee gnomes, twee rogues, of twee amazones) wisselen van plaats.

algemeen

 • Het spel Die Tafelrunde is uitgebracht in een gelimiteerde editie van 500 exemplaren en was alleen verkrijgbaar bij de online spellenwinkel Adam Spielt. Het spel is nu te downloaden van de site van Michael Schacht. Met wat geduld knutsel je zo je eigen exemplaar in elkaar. Er is geen Nederlandse versie van dit spel verkrijgbaar, alleen een Duitse of Engelse.
 • Michael Schacht heeft het spelidee van Die Tafelrunde samen met Bruno Faidutti uitgewerkt tot een nieuw kaartspel: Draco & Co. König der Diebe.
 • Michael Schacht presenteerde op Spiel '04 een vervolg op Die Tafelrunde onder de naam Die Tafelrunde 2 - Auf der Flucht. Die Tafelrunde 2 is geen uitbreiding, het gaat om een compleet nieuw kaartspel. Ook hierin is een grote rol weggelegd voor Draco en zijn dievenbende.

Die Tafelrunde 2 - Auf der FluchtDraco & Co. König der Diebe

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemSpiele aus Timbuktu presenteert Die Tafelrunde 2 - Auf der Flucht op Spiel 2004 in Essen.
26-10-2000 itemSpiele aus Timbuktu presenteert Die Tafelrunde op Spiel 2000 in Essen.

verwijzingen

Opvolger Draco & Co. König der Diebe
Info vd ontwerper, spelregels en download (Engels)
Recensie Spielbox (Du)
Online spellenwinkel Adam Spielt
Spiele aus Timbuktu
www.spellink.nl