doos

Tai Pan

Tai Pan

doos

aantal spelers

spelers
3 - 12

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers proberen door het uitspelen van verschillende kaartcombinaties zo snel mogelijk hun kaarten kwijt te raken.

materiaal

52 kaarten (2 - aas in 4 kleuren) en 4 speciale kaarten (Draak, Feniks, Hond en Mah Jong)

DraakFeniksHondMah Jong

begin

Tai Pan wordt gespeeld door twee teams van twee spelers. De spelers van een team zitten tegenoverelkaar.
De kaarten zijn onderverdeeld in 4 speciale kaarten (Draak, Feniks, Hond en Mah Jong) en 4 gelijke sets kaarten. Elke set heeft een eigen kleur en symbool: rood (pagode), blauw (wolk), geel (maan) en grijs (zwaard). De aas heeft de hoogste waarde, gevolgd door heer, vrouw, boer, 10 - 2.

verloop

fotospelsituatie

De 56 kaarten worden geschud en onder de spelers verdeeld. Elke speler neemt zijn kaarten op hand en kiest hier drie kaarten uit. Hij geeft elk van zijn drie medespelers gedekt een kaart. De spelers nemen hun ontvangen kaarten op hand.
Tai Pan wordt gespeeld tegen de richting van klok. De speler die de Mah Jong kaart bezit, is de startspeler.
De startspeler kiest een combinatie van kaarten uit zijn hand en legt deze open in het midden van het speelveld. De volgende combinaties zijn mogelijk:

  • Eén kaart.
  • Een paar: twee kaarten met een gelijke waarde.
  • Een serie van opeenvolgende paren.
  • Een driekaart: drie kaarten met een gelijke waarde.
  • Full house: een driekaart en een paar.
  • Een straat: minimaal 5 opeenvolgende kaarten.
De volgende speler kan passen of een zelfde combinatie met een hogere waarde spelen. De speciale kaarten geven extra mogelijkheden. Zo kan de Feniks als Joker worden ingezet en kan de Hond alleen als eerste kaart van een ronde worden gespeeld, waarna de beurt naar zijn partner gaat.
Als een speler heeft gepast, kan hij in een volgende beurt weer een combinatie spelen. Als drie spelers achter elkaar hebben gepast, neemt de vierde speler alle gespeelde kaarten en legt deze gedekt voor zich neer. Hij kiest een nieuwe combinatie uit zijn hand. Als deze speler geen kaarten meer op hand heeft, gaat de beurt naar de speler rechts van hem. De ronde eindigt als nog één speler kaarten op handen heeft. Deze speler verliest deze ronde. De speler die als eerste zijn kaarten heeft uitgespeeld, is de winnaar van de ronde.
Telling:
De verliezer geeft zijn handkaarten aan het andere team en zijn slagen aan de winnaar. Elk team telt zijn punten: heren en tienen: 10 punten, elke vijf: 5 punten, Draak: 25 punten en Feniks: 25 strafpunten. Als de spelers van een team als eerste en als tweede hun kaarten hebben uitgespeeld, ontvangen ze 200 punten en wordt er niet geteld.
De punten worden genoteerd, de kaarten worden opnieuw geschud en de volgende ronde begint.
Tai Pan!:
Een speler kan na het ontvangen van zijn kaarten aangeven of hij denkt deze ronde winnend te kunnen afsluiten. Lukt het inderdaad, dan levert dat 100 punten. Lukt het niet, dan ontvangt het andere team 100 punten. Als een speler voor het ontvangen van zijn 9e kaart Tai Pan! aangeeft, levert dat zelfs 200 punten op.

eind

Het spel eindigt zodra een team 1000 punten heeft verzameld.

positief

  • De spelregels lijken in het begin wat ingewikkeld, maar na een aantal ronde speelt het spel vlot door.
  • De kaarten zijn van prima kwaliteit. De waarde en kleur van de kaart is weergegeven op alle hoeken van een kaart, zodat je in een oogopslag kunt zien welke kaarten je op handen hebt, onafhankelijk van de manier waarop je de kaarten vasthoudt.
  • Altijd lastig om aan te geven of je deze ronde winnend kan afsluiten, en nog moeilijker om je voorspelling ook waar te maken! Dat kan aardig wat punten opleveren. Lukt het niet, dan ontvangt het andere team de punten!

negatief

  • Tja, je moet ervan houden. De ene speler kan er geen genoeg van krijgen en de andere speler loopt gillend weg. Mij kon het spel absoluut niet boeien.

waardering van andere sites

spellengek (Peter Hein)5 / 5
2345
spellengek (dagmar)5 / 5
2345
spellenclub139 / 10
789
AnderSpel5 / 9
56789

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

Tai Pan is een heruitgave van het kaartspel Tichu (1991).

Tichu - Abacus Spiele

feitjes

weetjes

02-10-2006 itemTai Pan bereikt de zevende plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2006.
24-07-2006 itemTai Pan is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2006.
22-10-1998 itemAbacus Spiele presenteert Tichu op Spiel 1998 in Essen.

verwijzingen

999Games
Abacus Spiele
Fata Morgana Spiele