doos

Take it easy!

Take it easy!

doos

aantal spelers

spelers
1 - 6

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het slim plaatsen van hun getallenkaartjes zoveel en zolang mogelijke, doorlopende rijen te leggen.

materiaal

voor elke speler: 1 legbord en 27 verschillende zeshoekige getallenkaartjes

spelstuk01spelstuk02spelstuk03

begin

Elke speler ontvangt een legbord en een identieke set getallenkaartjes bestaande uit 27 zeshoekige kaartjes. Elk kaartje toont drie verschillend gekleurde lijnen. Bij elke kleur hoort een bepaalde waarde (1 t/m 9). Eén speler legt zijn kaartjes gedekt voor zich neer. De overige spelers leggen hun kaartjes open neer.

verloop

fotospelsituatie

De ene speler trekt een gedekt kaartje en de overige spelers zoeken dit kaartje in hun eigen set. Vervolgens plaatsen de spelers het kaartje op hun legbord. Een eenmaal geplaatst kaartje mag niet meer worden verlegd. Als elke speler zijn kaartje heeft geplaatst, wordt de volgende getrokken, tot het legbord vol ligt.

eind

Nu volgt de puntentelling: alle onafgebroken rijen in één kleur leveren net zoveel punten op als het aantal kaartjes waaruit de rij bestaat, vermenigvuldigt met de waarde die bij de kleur van de rij hoort. Als er ook maar één verkeerde kleur in het rijtje voorkomt, levert de rij geen punten op!
Op deze manier worden vier ronden gespeeld. De speler die na vier ronden de meeste punten heeft, is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • Het spel heeft een leuke mix van geluk en inzicht. Je bent afhankelijk van welke kaart wordt getrokken, maar je mag zelf bepalen waar je die neerlegt. Het legbord biedt plaats aan 19 kaartjes, en je hebt er 27! Breng jij het er beter vanaf dan je medespelers?
  • Ook jongere kinderen vanaf 7 à 8 jaar kunnen het spel al prima meespelen. Als je merkt dat het verschil tussen de spelers te groot is, vervang je het wedstrijdelement als spelers tegen elkaar door een wedstrijdje tegen jezelf.

negatief

  • Voor het eerste spel moeten de kaartjes eerst van elkaar worden losgemaakt. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren, anders kan het papier scheuren.
  • Het is eigenlijk meer een 'puzzel' dan een 'spel'. De spelers spelen voor zich, er is helemaal geen interactie. Dat heeft het voordeel dat je het prima in je eentje kan spelen of juist met een grote groep.
  • Het wordt op den duur wel wat eentonig. Om de spelduur wat te verkorten, kan je ook afspreken minder dan vier ronden te spelen.

strategie

Het is duidelijk dat lange rijtjes met de hoogste waarde (7, 8 of 9) het meest opleveren. Een rijtje met vijf negens levert nu eenmaal meer op dan vijf vijven. Maar ja, het is nog maar de vraag of dat lukt! Niet alle kaartjes die in het spel zitten, worden ook getrokken . . .

waardering van andere sites

spellenhoek5 / 6
3456
spielephase5 / 6
3456
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
truus en truus6½ / 9½
6789
spieleteufel5 / 10
5678910
speelduivel1 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Op Spiel 2006 presenteert Burley Games Limited een uitgebreide versie van Take it Easy! onder de naam Take it to the Limit!

Take it to the Limit! - Burley Games Limited

feitjes

weetjes

19-10-2006 itemBurley Games Limited presenteert Take it to the Limit! op Spiel 2006 in Essen.
1994 itemTake it easy! bereikt de negende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1994.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl