doosbestel Takenoko - Bordspel bij bol.com

Takenoko

Takenoko

doosbestel Takenoko - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 28,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft verzameld wint het spel. Punten verzamel je door de uitdagingen op de puntenkaarten te realiseren.

materiaal

28 tuintegels, 36 groene bamboestukjes, 30 gele bamboestukjes, 24 roze bamboestukjes, 20 houten irrigatiekanalen, 9 verbeteringsfiches, 46 opdrachtenkaarten, 4 spelersborden, 8 actiesteentjes, 1 weerdobbelsteen, 1 tuinman, en natuurlijk 1 panda.

Takenoko weerdobbelsteenTakenoko Panda

begin

Leg de vijver in het midden. De andere tuintegels schud je en leg je apart op een stapel. Zet de tuinman en de panda op de vijver. Leg de houten irrigatiekanalen en de verbeteringsfiches hier ook bij. Verdeel de opdrachtenkaarten over de drie soorten. Schud elke stapel. Elke speler krijgt een spelerbord, 2 actiefiches en één opdracht van elke stapel.

verloop

fotospelsituatie

Als je aan de beurt bent, moet je eerst dobbelen. De dobbelsteen laat het weer van dat moment zien. Dat beinvloedt je beurt. Als het bijvoorbeeld onweert, wordt de panda bang en rent hij door de tuin heen. Regent het dan groeit de bamboe. Standaard mag je vervolgens twee acties uitvoeren.
Er zijn vijf acties: plaatsen van een tuintegel, neerleggen van een irrigatiekanaal, verplaatsen van de tuinman, verschuiven van de panda of trekken van een opdrachtenkaartje. De drie soorten opdrachten zijn tuintegelkaarten, landbouwkaarten en pandakaarten. Voor elke opdracht moet je combinatie sop tafel zien te krijgen van tegels of bamboestukken. De anders spelers kunnen dit tegenwerken of helpen doordat zij zelf ook acties uitvoeren. De tuinman en de regen zorgen ervoor dat er bamboe op de tuintegels groeit. De panda kan de bamboe weer op eten, wat ook nuttig is voor het vervullen van de pandaopdrachten.

eind

Als iemand negen, acht of zeven opdrachtenkaarten heeft gehaald bij respectievelijk twee, drie of vier spelers, dan eindigt het spel. Iedereen komt aan de beurt, tot dat iedereen even vaak een beurt heeft gehad. Tel alle punten van de opdrachtkaarten die je hebt gehaald. De persoon met de meeste punten wint.

positief

  • Het speelbord is elk spel anders.
  • Het is een echt familiespel, met veel geluk en makkelijk aan te leren
  • Het is een heel kleurrijk (roze) spel.
  • De speelfiguren zijn niet alleen leuk, maar kunnen ook door iedereen wordt gebruikt.

negatief

  • Er zit veel geluk in het spel, wat voor de echte bordspelliefhebber meestal niet zo leuk is.
  • De Nederlandse spelregels zijn mooi weergegeven, maar zitten taalkundig niet altijd goed in elkaar.

strategie

Begin met het uitvoeren van de blauwe en rode opdrachtkaarten. Het is altijd handig om meerdere opdrachtkaarten te hebben. Dan heb je tijdens het spel meer keuze.
Probeer flexibel te zijn met de opdrachtkaarten, om zo optimaal gebruik te maken van de acties van medespelers. In plaats van dat ze je, per ongelijk, tegen werken.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
hall90004½ / 6
345
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

Takenoko: Chibis is de eerste en voorlopig enige uitbreiding. De uitbreiding van Takenoko heeft van alle onderdelen nieuwe variaties, waaronder een panda-vriendinnetje!

Takenoko Chibis uitbreidingbestel Takenoko - Chibis (toys) bij bol.com

weetjes

2012 itemTakenoko is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2012.

verwijzingen

Asmodée
Pegasus Spiele