doosbestel Tay bij bol.com

Tayü

Tayü

doosbestel Tay bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 45

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel legspel

prijsindicatie

prijs
€ 26,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het handig aanleggen van spelstenen zoveel mogelijk riviermondingen met hun oevers te verbinden en te voorkomen dat hun medespelers daarin slagen!

materiaal

1 spelbord, 1 zakje, 84 spelstenen

spelsteen01spelsteen02spelsteen04spelsteen03

begin

Het thema van het spel sluit aan bij het verhaal van de chinese held Tayü, die na een overstroming het water via aangelegde riviermondingen heeft weggeleid.
Het spelbord toont een rooster van 19 × 19 vierkante velden. Dit stelt het overstroomde land voor. Bij aanvang van het spel is het spelbord leeg. De spelstenen komen in het zakje. Elke steen toont één of meer witte lijnen. Deze lijnen zijn de rivierdelen.

verloop

fotospelsituatie

Tayü wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt trekt de speler een spelsteen uit de zak en plaatst deze passend op het spelbord. De eerste steen moet op de aangegeven velden in het midden van het spelbord worden geplaatst. Elke volgende steen moet passend worden aangelegd, waarbij minstens één rivierdeel wordt verlengd.
De ene speler (of in een spel met vier spelers: het ene team) probeert zoveel mogelijk rivieren te laten uitmonden op de bovenste en onderste rand, de andere speler probeert dit voor de linker- en rechterrand.

eind

Het spel eindigt als de spelstenen op zijn of zodra een getrokken spelsteen niet meer passend kan worden aangelegd. Elke rivierverbinding met de rand telt als 1 punt. Een verbinding op de gemarkeerde velden aan de randen telt voor 2 punten. Elke speler vermenigvuldigt de punten van de ene rand met de punten van zijn andere rand. De speler met de meeste punten is de winnaaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal van Tayü ziet er uitnodigend uit. De spelstenen hebben een oosterse uitstraling. In de loop van het spel ontstaat een uitwaaierend rivierenstelsel.
  • De spelregels zijn eenvoudig en zo uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
  • De keuze per beurt lijkt beperkt. Je hebt immers maar één spelsteen tot je beschikking. Maar er zijn zoveel manieren waarop je de steen passend kunt aanleggen, dat je genoeg invloed houdt op het spelverloop.
  • De spelers zijn steeds op zoek naar het beste plekje. Hoe houd je zoveel mogelijk mogelijkheden open? En hoe zit ik mijn medespeler(s) zoveel mogelijk in de weg.
  • Het spel blijft spannend tot het eind: trek je nog die spelsteen die je nodig hebt om dat ene lege plekje te vullen en die laatste punten te pakken?

negatief

  • De factor geluk schuilt ook hier weer in het blind trekken van een spelsteen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de getrokken steen op het spelbord te plaatsen.
  • Het spel komt met 2 personen beter tot zijn recht dan met 4 spelers, waarbij in teams wordt gespeeld. Het spelprincipe blijft gelijk, het duurt alleen wat langer voor je weer aan de beurt bent.
  • De prijs van het spel is wat aan de hoge kant, maar voor de liefhebbers is het spel het zeker waard.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
5678910
vlaams spellenarchief4 / 4
234
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
boardgamegeek6½ / 8
67
truus en truus7½ / 9½
6789
spieleteufel (Thomas Fischer)7 / 10
578910
spielephase4 / 6
3456
spieleteufel6 / 10
5678910
spieleteufel (HOlg)6 / 10
567910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Tayü is een heruitgave van het spel Ta Yü dat in 1999 is uitgegeven door Kosmos en Rio Grande Games. De vormgeving is aangepast, maar het spelmechanisme is gelijk gebleven.

Ta Yu - Kosmos

feitjes

weetjes

17-05-1999 itemTa Yü (Kosmos) staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 1999.
04-02-1999 itemKosmos presenteert Ta Yü op de Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

Goliath Games