doos

That's Life!

That's Life!

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen hun spelfiguren zodanig te verplaatsen, dat ze zo min mogelijk tegels met minpunten vergaren en zo veel mogelijk tegels met pluspunten. De gelukstegels kunnen minpunten in pluspunten veranderen!

materiaal

1 dobbelsteen, 1 starttegel, 1 finishtegel, 32 parcourstegels, 8 wachters en voor elke speler: 3 spelfiguren in zijn spelerskleur

Rode tegel met waarde -2Rode tegel met waarde -3Groene tegel met waarde +1Groene tegel met waarde +6

begin

Eerst wordt het parcours uitgezet. Het parcours bestaat uit drie verschillende soorten tegels:

  • Rood: direct na de starttegel komen de tegels met waarde 1-8, voor de finishtegel komen de waarden 1-10. De rode tegels leveren aan het eind van het spel minpunten op.
  • Groen: deze tegels (met waarde 1-8) komen voor de rode tegels bij de finish en leveren aan het eind van het spel pluspunten op.
  • Wit: de zes witte tegels komen direct achter de rode tegels na de start. Aan het eind van het spel veranderen ze minpunten in pluspunten.
De spelers ontvangen drie spelfiguren in hun spelerskleur en plaatsen deze op de starttegel. Op elke witte tegel en de eerste twee groene tegels wordt een neutraal spelfiguur (=wachter) gezet. Dit is de startopstelling.

verloop

That's Life! wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen en verplaatst één van zijn eigen spelfiguren op het parcours net zoveel stappen als het aantal ogen op de dobbelsteen aangeeft. De speler mag in plaats daarvan ook een wachter (neutrale spelfiguur) verplaatsen, als deze zich samen met een willekeurige andere spelfiguur op een tegel bevindt. Er mogen meer dan één spelfiguur op één tegel staan. Als de speler een tegel leeg achterlaat, moet hij deze uit het parcours nemen en voor zich plaatsen. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt als alle spelers met hun drie spelfiguren de finish hebben bereikt. Nu worden de punten geteld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal ziet er prima uit. De kleur en waarde van de tegels zijn duidelijk aangegeven. De afbeeldingen op de tegels hebben geen betekenis: ze dienen alleen ter versiering.
  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kan direct met spelen beginnen.
  • De gelukstegels zijn erg gewild. Zeker als daar een rode mintegel met een hoge waarde tegenover komt te staan! Je probeert je kansen te spreiden. Met een hoge worp kan ik deze mintegels overspringen, met een lage worp kom ik precies op deze gelukstegel.

negatief

  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in de worp met de dobbelsteen. Soms zit mee, soms zit het tegen: That's Life!
  • Met 5 en 6 spelers start je met slechts twee spelfiguren. Nu heb je nog minder mogelijkheid om je kansen te spreiden. Je moet het doen met de worp van de dobbelsteen.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
jeux 2 rody3 / 5
345
goodgameguide5 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het parcours kan elk spel weer anders worden opgesteld. In de spelregels wordt een aantal varianten geboden, die wat meer taktische mogelijkheden bieden. Zo mag bij een '1' ook een stap achteruit worden geplaatst of het spel eindigt zodra een speler al zijn spelfiguren over de finish heeft gebracht.

feitjes

uitbreiding

Op Spiel 2006 in Essen presenteert Ravensburger de uitbreiding Verflixxt nochmal! Deze uitbreiding heeft als ondertitel: Die 1. Erweiterung, dus dat belooft wat!
En inderdaad: in 2008 komt Ravensburger met de tweede uitbreiding: Verflixxt hoch˛! (2. Erweiterung zu Verflixxt!)

Verflixxt nochmal! (1. Erweiterung zu Verflixxt!)

weetjes

07-02-2008 itemRavensburger presenteert de tweede uitbreiding Verflixxt hoch˛! op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.
19-10-2006 itemRavensburger presenteert de eerste uitbreiding Verflixxt nochmal! op Spiel 2006 in Essen.
15-09-2005 itemVerflixxt! bereikt de tiende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2005.
23-08-2005 itemThat's Life! is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2005 in de categorie Spiele für Familien.
08-05-2005 itemVerflixxt! is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2005.

verwijzingen

Nog meer varianten (Duits)
Ravensburger
Rio Grande Games
www.spellink.nl