doosbestel bij bol.com

Thomas' tuin

Thomas' tuin

doosbestel bij bol.com

aantal spelers

spelers
1 - 3

speelduur

duur
5 - 10

leeftijd

leeftijd
2+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 29,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Planten, gieten en verzorgen. Zorg dat de tuin klaar is, voordat mol Molly klaar is met zijn molshoop. Winnen de kinderen of Molly?

materiaal

1 houten Thomas speelfiguur, 3 X 3 kartonnen perkkaartjes met aardbeien, wortels en tulpen, 1 houten mol Molly, 3 kaartjes die de molshoop maken, 1 kleurendobbelsteen, 4 houten spelonderdelen ( gieter, kruiwagen, tulpen, aardbeien en wortels ), en de spelregels.

Thomas Tuin GieterThomas Tuin KruiwagenThomas Tuin Mol MollyThomas Tuin Tulpen

begin

Leg het spelbord neer. Zet tuinman Thomas op een plek met een mol neer. Leg alle andere onderdelen naast het spelbord neer.

verloop

fotospelsituatie

Elke beurt gooi je met de dobbelsteen. De dobbelsteen geeft een kleur aan. Thomas mag je verplaatsen naar de eerstvolgende tegel van die kleur met de klok mee. Als er op de tegel de mol Molly staat afgebeeld, dan plaats je het volgende onderdeel van de molshoop in het midden van het spelbord. Als je op een tegel komt waar niks staat afgebeeld, dan kan je een plantje laten groeien. Je mag zelf kiezen of dat een aardbei, een tulp of een wortel word. Je kan in het begin ook kiezen op welk stuk van de tuin je de zaadjes poot. Plaats dus het eerstvolgende onderdeel van de plant op de juiste plek op het spelbord.

eind

Als de tulpen, aardbeien en wortels volgroeid zijn, dan winnen de kinderen en Thomas. Dat betekent dat er drie keer drie onderdelen liggen. Als de molshoop compleet is wint Molly de mol. Dat betekent dat de drie onderdelen van de molshoop op het spelbord liggen.

positief

 • Ook heel leuk te spelen met 1 kind.
 • Stevige en goede geïllustreerde onderdelen.
 • Haba heeft in de spelregels goed uitgelegd hoe je het spel uitlegt aan kinderen en hoe je stap voor stap de kinderen door het spel meer kan leren.
 • Kinderen spelen samen in plaats van tegen elkaar.

negatief

 • Voor sommige kinderen is het een negatief punt dat je circa slechts de helft van de keren wint. De andere keren wint mol Molly het spel van Thomas.

strategie

Voor een spel voor kinderen van twee jaar is strategie niet relevant. Het is wel een tip om het ook leuk te maken als mol Molly boven is. Yeah, daar is Molly weer!

varianten

De spelregels leggen uit dat je ook met twee in plaats van drie onderdelen van de mol spelen. Dus de mol kan eerder winnen.
Ook is het mogelijk om het spel wel competatief te spelen. Als je een set van drie onderdelen op het bord compleet maakt, krijg je het bijbehorende houten spelfiguur. De speler die aan het einde van het spel de meeste spelfiguren bezit, heeft gewonnen.

feitjes

 • uitgever
 • ook bekend als
  Meine ersten Spiele Kleiner Garten (Duitsland), Mes premiers jeux Pierre le jardinier (Frankrijk), My Very First Games Little Garden (USA)

verwijzingen

Spelregels op Haba
Vervangende onderdelen Haba
Haba