doos

Thurn und Taxis

Thurn und Taxis

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers leiden een postkoetsbedrijf en proberen elk een netwerk van postdiensten op te zetten. Maar let op: niet alleen de lengte, maar ook de ligging van de postroute is belangrijk.

materiaal

spelbord, 20 postkoetskaarten, 66 stadkaarten, 30 bonusfiches en voor elke speler: 1 overzichtskaart, 20 stations en 1 familiekaart in zijn spelerskleur.

kaart-ulmkaart-sigmaringenkaart-zurichkaart-kemptenkaart-salzburgkaart-innsbruckPostkoetsPostkoetsspelbord

begin

Het spelbord toont een plattegrond van het Habsburgse Rijk met 22 steden in 9 regio's. De stadkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. De bovenste zes kaarten komen in een open etalage. Elke stadkaart toont 1 stad. De spelers ontvangen 20 stations en 1 familiekaart in hun spelerskleur.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt voert de speler de volgende akties uit:

 1. Een stadkaart kiezen: de speler moet een kaart uit de etalage kiezen en vult de lege plek op met een kaart van de trekstapel;
 2. Een stadkaart spelen: de speler moet een kaart uit zijn hand open voor zich neerleggen om een route te starten of uit te breiden. De nieuwe kaart moet passend links of rechts aan de rij worden gelegd. Dat wil zeggen dat de stad op zijn stadkaart met een weg met de stad op de ernaast liggende stadkaart moet zijn verbonden.
 3. Een route afsluiten: de speler mag een route afsluiten en de bijbehorende acties uitvoeren.
Eenmaal in zijn beurt kan de speler de hulp van een functionaris inroepen. Zo mag de speler met hulp van de postmeester nog een stadkaart uit de etalage kiezen. Met hulp van de koerier mag de speler nog een stadkaart uit zijn hand aanleggen. De ambtenaar staat toe dat de speler voordat hij een kaart uit de etalage pakt, de openliggende kaarten uit de etalage aflegt, en zes nieuwe kaarten neerlegt.
Zodra een route uit minstens drie stadskaarten bestaat, kan de route aan het eind van zijn beurt worden afgesloten. De speler plaatst nu stations in de steden waar zijn route langskomt. Hij moet kiezen:
 • hij plaatst één station in elke regio waar zijn route langsloopt;
 • hij kiest één regio uit zijn route en plaatst een station in elke stad.
Zodra een speler in elke stad in een bepaalde regio of combinatie van twee regio's een station bezit, ontvangt hij het bijbehorende bonusfiche. Ook als de speler in alle regio's minstens één station heeft, ontvangt hij een bonusfiche. Daarnaast worden bonusfiches verdiend als er een lange route (5, 6 of 7 steden) wordt afgesloten. De eerste keer dat een speler een route van 3 of meer steden afsluit, ontvangt hij de bijbehorende postkoets. Een volgende postkoets kan worden verkregen als hij een route van 4 of meer steden afsluit, enzovoorts.

eind

Als de eerste speler de postkoets behorend bij 7 steden heeft verkregen, ontvangt hij een bonusfiches en komen zijn medespelers nog eenmaal aan de beurt. Het spel kan ook eindigen doordat een speler zijn 20 stations op het spelbord heeft geplaatst. De spelers tellen hun punten: de som van de waarde van zijn grootste postkoets en de waarde van zijn bonusfiches minus het aantal niet-gebouwde stations. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd, al zijn de kaartjes wel een beetje aan de kleine kant.
 • Door de verschillende manieren om punten te verdienen, moet je elke beurt weer bekijken wat de handigste zet is. Van welke functionaris roep je de hulp in? Kies je voor een lange route door één regio? Of kies je voor een korte route met net die stad in de regio waar je nog een station nodig hebt voor dat bonusfiche?
 • Vergeet niet dat elk niet-gebouwd station een minpunt vormt. Als je medespelers veel stations plaatsen, kun jij niet achterblijven.

negatief

 • In de Nederlandstalige uitgave van 999Games is de Duitse titel van het spel onvertaald gebleven. Wie de geschiedenis van het familiebedrijf Thurn und Taxis niet kent, kan denken dat het spel over taxibedrijven gaat in plaats van postkoetsen!
 • In een spel met twee spelers zul je vaker de hulp van de ambtenaar moeten inroepen om alle kaarten uit de etalage te wisselen, aangezien het verloop van de kaarten minder snel gaat als slechts twee spelers kaarten nemen. De kans dat de openliggende steden aansluiten op jouw route wordt steeds kleiner.
 • Er kan wat onduidelijkheid bestaan over het begrip regio. Om het blauwe bonusfiche te krijgen, moeten niet alleen stations worden gebouwd in Innsbrück, maar ook in Basel en Zürich. Het is echter niet mogelijk deze drie steden in één keer met stations te vullen, terwijl dat wel mogelijk is met de drie steden in het land Baden.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spelwereld7 / 8
5678
boardgamegeek7 / 8
67
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenclub138 / 10
789
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
spieleteufel6 / 10
5678910
spieletest7 / 10
5678910
goodgameguide6 / 9
56789

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

 • De vijfde uitgave van jaargang 2006 van het tijdschrift Spielbox bevat als extraatje een uitbreiding voor Thurn und Taxis: Der Kurier der Fürstin. De uitbreidingsset bevat 22 adelsbrieven en 1 koerier. Bij aanvang van het spel wordt in elke stad een adelsbrief gelegd. De eerste speler die hier een station bouwt, ontvangt deze brief. Tegen inlevering van twee brieven mag de speler een extra keer hulp van een functionaris inroepen. Als een speler afziet van een postkoets, terwijl hij er wel één zou mogen ontvangen, ontvangt hij de koerier van de vorstin. Nu mag hij tegen inlevering van één adelsbrief een extra functionaris inroepen.
 • Hans im Glück komt in 2007 met de eerste officiële uitbreiding van Thurn und Taxis: Glanz und Gloria. Deze uitbreiding bevat niet alleen een nieuw spelbord en nieuwe kaarten, ook de lengte van de postkoets wordt belangrijk!
 • Hans im Glück sluit het jaar 2007 af met een nieuwe uitbreiding: Thurn und Taxis: Alle Wege führen nach Rom. Deze uitbreiding is in eerste instantie alleen te verkrijgen in combinatie met het basisspel. In 2008 is de uitbreiding ook los verkrijgbaar.

kurierbriefThurn und Taxis, Glanz und GloriaThurn und Taxis: Alle Wege fuhren nach Rom

weetjes

08-10-2007 itemThurn und Taxis bereikt de derde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
13-08-2007 itemThurn und Taxis is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
01-02-2007 itemHans im Glück presenteert Thurn und Taxis: Glanz und Gloria op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
14-05-2007 itemThurn und Taxis is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2006 in de categorie The Best Advanced Game.
18-09-2006 itemThurn und Taxis bereikt de tweede plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2006.
22-08-2006 itemThurn und Taxis is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2006 in de categorie Spellen voor vrienden.
15-08-2006 itemThurn und Taxis is genomineerd voor de International Gamers Awards 2006 in de categorie General Strategy Games - Multi-Player.
17-07-2006 itemThurn und Taxis is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 2006.
28-05-2006 itemThurn und Taxis is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2006.
02-02-2006 itemHans im Glück presenteert Thurn und Taxis op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Hans im Glück
999Games
Rio Grande Games