intro
De spelers proberen trajecten tussen verschillende steden in Noord-Amerkia te claimen om zo de meeste punten te verzamelen. Maar pas op: lukt het je niet om begin- en eindpunt (zoals vermeld op je doelkaarten) te verbinden, dan kost dat je punten!
materiaal
1 spelbord, 30 doelkaarten, 110 wagonkaarten (12 × 8 verschillende kleuren en 14 locomotieven (=jokers)), 1 'langste rit'-kaart, 1 overzichtskaart en voor elke speler: 1 score-pion en 45 wagons in zijn spelerskleur (+ 3 reserve-wagons)
begin
Het spelbord toont een landkaart met de Noord-Amerikaanse treinroutes met rondom een scorespoor. Elke speler ontvangt 45 wagons in zijn spelerskleur en plaatst zijn score-pion op de startpositie van het scorespoor.
De wagonkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt vier wagonkaarten in zijn hand. Vervolgens worden vijf wagonkaarten in een open etalage neergelegd. De overige wagonkaarten worden op een dichte stapel naast het bord geplaatst. De kleuren van de wagonkaarten komen overeen met de trajecten op het spelbord. De wagonkaarten zijn nodig om trajecten tussen twee steden te claimen.
De doelkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt drie doelkaarten in zijn hand. De overige doelkaarten worden op een dichte stapel naast het bord geplaatst. Elke speler moet twee of drie doelkaarten behouden. De niet-gekozen kaarten komen onderop de stapel. Op elk doelkaart staan twee steden vermeld. Als de speler aan het eind van het spel deze twee steden met elkaar heeft verbonden, ontvangt hij het getoonde aantal punten. Hoe langer de route, des te meer punten. Is het echter niet gelukt, dan kost het hem zoveel punten!
verloop
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt mag de speler:
- Twee wagonkaarten nemen.
- Eén traject claimen.
- Doelkaart nemen.
ad 1. De speler mag een wagonkaart van de dichte stapel nemen, of een kaart uit de open etalage kiezen. De etalage wordt meteen aangevuld tot vijf kaarten. Kiest de speler een locomotief, dan mag hij geen tweede kaart nemen. De speler mag als tweede kaart nooit een locomotiefkaart nemen. Als de etalage drie locomotieven bevat, worden de vijf kaarten vervangen door vijf nieuwe kaarten.
ad 2. De speler kiest een traject tussen twee steden en legt de benodigde wagonkaarten uit zijn hand af: evenveel kaarten als er vakjes zijn op het betreffende traject. De speler hoeft hierbij niet aan te sluiten bij een vorig traject. Bij een gekleurd traject moeten kaarten in een overeenkomstige kleur worden afgelegd. Bij een grijs traject mag de speler zelf de kleur van de af te leggen wagonkaarten kiezen. Op elk vakje van het traject plaatst de speler een wagon in zijn spelerskleur en verplaatst zijn score-pion volgens het schema op het overzichtskaartje: hoe langer het traject, des te meer punten.
ad 3. Dit is vrijwel gelijk aan de aktie aan het begin van het spel. De speler neemt de bovenste drie doelkaarten en behoudt er ten minste één.
eind
Zodra een speler nog twee wagons op voorraad heeft, krijgt elke speler nog een laatste beurt. Daarna eindigt het spel en worden de laatste punten verrekend. De speler met de langste route ontvangt 10 bonuspunten. Elke speler bepaalt het aantal punten van zijn doelkaarten. De speler met het hoogste puntentotaal is de winnaar van het spel.
strategie
Onthoud een beetje welke wagonkaarten je medespelers uit de etalage kiezen. Zij zullen van plan zijn deze kaarten eens te gaan inzetten om een traject te claimen!
Met de doelkaarten kan je veel punten verliezen, maar als het je niet lukt begin- en eindpunt met elkaar te verbinden, ook veel punten te verliezen. Als je van plan bent het risico te nemen, extra doelkaarten te nemen, kan je dat aan het begin van het spel doen. Dan heb je nog alle tijd om de route te realiseren. Of je neemt ze iets later in het spel, in de hoop dat je doelkaarten trekt die overlappen met de route die je reeds hebt geclaimd.
Een lange routes leveren relatief meer punten op dan korte routes. Je kunt ook slechts één doelkaart (gesitueerd in het westen) nemen, en je verder richten op het claimen van lange routes en wellicht de bonuspunten voor de langste route te verkrijgen.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]