doosbestel Ticket to Ride - Bordspel bij bol.com

Ticket to Ride

Ticket to Ride

doosbestel Ticket to Ride - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen trajecten tussen verschillende steden in Noord-Amerkia te claimen om zo de meeste punten te verzamelen. Maar pas op: lukt het je niet om begin- en eindpunt (zoals vermeld op je doelkaarten) te verbinden, dan kost dat je punten!

materiaal

1 spelbord, 30 doelkaarten, 110 wagonkaarten (12 × 8 verschillende kleuren en 14 locomotieven (=jokers)), 1 'langste rit'-kaart, 1 overzichtskaart en voor elke speler: 1 score-pion en 45 wagons in zijn spelerskleur (+ 3 reserve-wagons)

wagon-paarswagon-roodwagon-locomotiefdoelkaart01doelkaart02doelkaart-achterkant

begin

Het spelbord toont een landkaart met de Noord-Amerikaanse treinroutes met rondom een scorespoor. Elke speler ontvangt 45 wagons in zijn spelerskleur en plaatst zijn score-pion op de startpositie van het scorespoor.
De wagonkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt vier wagonkaarten in zijn hand. Vervolgens worden vijf wagonkaarten in een open etalage neergelegd. De overige wagonkaarten worden op een dichte stapel naast het bord geplaatst. De kleuren van de wagonkaarten komen overeen met de trajecten op het spelbord. De wagonkaarten zijn nodig om trajecten tussen twee steden te claimen.
De doelkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt drie doelkaarten in zijn hand. De overige doelkaarten worden op een dichte stapel naast het bord geplaatst. Elke speler moet twee of drie doelkaarten behouden. De niet-gekozen kaarten komen onderop de stapel. Op elk doelkaart staan twee steden vermeld. Als de speler aan het eind van het spel deze twee steden met elkaar heeft verbonden, ontvangt hij het getoonde aantal punten. Hoe langer de route, des te meer punten. Is het echter niet gelukt, dan kost het hem zoveel punten!

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt mag de speler:

 1. Twee wagonkaarten nemen.
 2. Eén traject claimen.
 3. Doelkaart nemen.
ad 1. De speler mag een wagonkaart van de dichte stapel nemen, of een kaart uit de open etalage kiezen. De etalage wordt meteen aangevuld tot vijf kaarten. Kiest de speler een locomotief, dan mag hij geen tweede kaart nemen. De speler mag als tweede kaart nooit een locomotiefkaart nemen. Als de etalage drie locomotieven bevat, worden de vijf kaarten vervangen door vijf nieuwe kaarten.
ad 2. De speler kiest een traject tussen twee steden en legt de benodigde wagonkaarten uit zijn hand af: evenveel kaarten als er vakjes zijn op het betreffende traject. De speler hoeft hierbij niet aan te sluiten bij een vorig traject. Bij een gekleurd traject moeten kaarten in een overeenkomstige kleur worden afgelegd. Bij een grijs traject mag de speler zelf de kleur van de af te leggen wagonkaarten kiezen. Op elk vakje van het traject plaatst de speler een wagon in zijn spelerskleur en verplaatst zijn score-pion volgens het schema op het overzichtskaartje: hoe langer het traject, des te meer punten.
ad 3. Dit is vrijwel gelijk aan de aktie aan het begin van het spel. De speler neemt de bovenste drie doelkaarten en behoudt er ten minste één.

eind

Zodra een speler nog twee wagons op voorraad heeft, krijgt elke speler nog een laatste beurt. Daarna eindigt het spel en worden de laatste punten verrekend. De speler met de langste route ontvangt 10 bonuspunten. Elke speler bepaalt het aantal punten van zijn doelkaarten. De speler met het hoogste puntentotaal is de winnaar van het spel.

positief

 • Erg simpele regels dus het spel is snel uitgelegd. Hoewel de keuze per beurt beperkt lijkt (kaart nemen of traject leggen) kom je voor genoeg dillemma's te staan. Claim je nu de route die je nodig hebt, voordat een ander dat doet, of neem je eerst die rode wagonkaarten uit de etalage om straks die andere route te kunnen claimen.
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd, al zijn de kaartjes wel een beetje aan de kleine kant. Als je de doos opent, doet de inhoud even vermoeden dat je het spel Union Pacific voor je hebt liggen: de plattegrond van de USA, de treinwagons, de kaarten. Maar als je het spel eenmaal hebt gespeeld, valt die overeenkomst helemaal weg. Het spelmechanisme is totaal anders.
 • In een spel met twee of drie spelers mag op de dubbele trajecten tussen twee steden, slechts één traject worden geclaimd. Dit zorgt ervoor dat het spelbord niet te groot is en je elkaar toch een beetje in de weg kunt zitten. Op deze manier is het spel zowel met minder als met meer spelers goed te spelen.

negatief

 • Je moet het spel een aantal keer hebben gespeeld, om te weten welke doelkaarten er zijn. Welke routes overlappen elkaar en welke trajecten zijn cruciaal?
 • Het nemen van nieuwe doelkaarten is een risico: als je geluk hebt trek je doelkaarten die een stuk overlappen met routes die je al hebt geclaimd of in het verlengde ervan liggen. Heb je pech, dan trek je alleen kaarten die aan de andere kant van het bord zijn gesitueerd.

strategie

Onthoud een beetje welke wagonkaarten je medespelers uit de etalage kiezen. Zij zullen van plan zijn deze kaarten eens te gaan inzetten om een traject te claimen!
Met de doelkaarten kan je veel punten verliezen, maar als het je niet lukt begin- en eindpunt met elkaar te verbinden, ook veel punten te verliezen. Als je van plan bent het risico te nemen, extra doelkaarten te nemen, kan je dat aan het begin van het spel doen. Dan heb je nog alle tijd om de route te realiseren. Of je neemt ze iets later in het spel, in de hoop dat je doelkaarten trekt die overlappen met de route die je reeds hebt geclaimd.
Een lange routes leveren relatief meer punten op dan korte routes. Je kunt ook slechts één doelkaart (gesitueerd in het westen) nemen, en je verder richten op het claimen van lange routes en wellicht de bonuspunten voor de langste route te verkrijgen.

waardering van andere sites

spellenhoek6 / 6
3456
spiele-truhe6 / 6
3456
truus en truus9 / 9½
6789
boardgamegeek7½ / 8
67
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellenclub139 / 10
789
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
jeux 2 rody4 / 5
345
hall90004½ / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spelwereld6½ / 8
5678
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
goodgameguide7 / 9
56789
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

 • In 2005 brengt Days of Wonder Ticket to Ride - Europa op de markt, met een kaart van Europa. Dit is geen uitbreiding, maar een zelfstandig te spelen spel.
 • Op de Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg (2-7 februari 2006) heeft Days of Wonder Ticket to Ride - Märklin Edition gepresenteerd. Ook dit is een zelfstandig te spelen spel. Het spelbord toont een kaart van Duitsland. Naast treinen spelen nu ook passagiers en goederen een rol.

Ticket to Ride - EuropaTicket to Ride - Märklin

feitjes

uitbreiding

 • Op internet circuleren reeds diverse alternatieve spelborden, zoals de treinroutes (en doelkaarten) in België.
 • Days of Wonder presenteert op Spiel '04 in Essen de uitbreiding Ticket to Ride: Mystery Train Expansion. Deze kleine uitbreiding bevat 8 tot 10 extra kaarten, waaronder extra, korte doelkaarten en kaarten die bonuspunten geven aan het eind van het spel, zoals de speler die de meeste steden met elkaar heeft weten te verbinden.
 • Er is een nieuwe niet-officiële uitbreiding voor Ticket to Ride: Ticket to Fly, waarbij het mogelijk wordt om tussen bepaalde steden te vliegen. De uitbreiding bevat daarnaast twee nieuwe speciale kaarten, te vergelijken met de kaarten bij de uitbreiding Ticket to Ride: Mystery Train Expansion.
 • Days of Wonder presenteert op Spiel '06 in Essen de uitbreiding Ticket to Ride: USA 1910. Deze uitbreiding bevat 181 nieuwe, groot uitgevoerde kaarten, waaronder 35 nieuwe doelkaarten en alle kaarten uit het basisspel. De uitbreiding is verpakt in een metalen doosje.
 • Days of Wonder presenteert op Spiel '07 in Essen de uitbreiding Ticket to Ride: Switzerland. De uitbreiding is speciaal ontwikkeld om te spelen met 2 tot 3 personen en bevat een kaart van Zwitserland, 46 doelkaarten en een meertalig spelregelboekje.

Ticket to Ride: Mystery Train ExpansionTicket to Ride - USA 1910Ticket to Ride - Switzerland

weetjes

14-05-2007 itemTicket to Ride is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2006 in de categorie The Best Japanese Game.
19-10-2006 itemDays of Wonder presenteert op Spiel '06 in Essen de uitbreiding Ticket to Ride: USA 1910.
02-02-2006 itemDays of Wonder presenteert Ticket to Ride - Märklin Edition op de Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.
30-06-2005 itemTicket to Ride is winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2004 in de categorie Best Board Game.
15-03-2005 itemTicket to Ride is genomineerd voor de Origins Awards-verkiezing 2004 in de categorie Best Board Game or Expansion.
02-03-2005 itemTicket to Ride is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2004 in de categorie The Best Advanced Game.
23-10-2004 itemDays of Wonder presenteert op Spiel '04 in Essen de uitbreiding Ticket to Ride: Mystery Train Expansion.
04-10-2004 itemTicket to Ride bereikt de derde plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2004.
15-09-2004 itemZug um Zug bereikt de zesde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2004.
19-07-2004 itemTicket to Ride is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2004.
28-06-2004 itemZug um Zug is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
29-05-2004 itemLes Aventuriers du rail is winnaar van de As d'Or-verkiezing 2004.
22-05-2004 itemZug um Zug is genomineerd voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemDays of Wonder presenteert Zug um Zug op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Officiële website van Ticket to Ride
Alternatieve spelbord België
Variant Ticket to Fly (Fr)
Variant Ticket to Fly (En)
Informatie over het PC-spel
Days of Wonder
www.spellink.nl