doos

Titus

Titus

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen rijtjes van vier opeenvolgende kaarten te maken.

materiaal

66 speelkaarten: 54 muntkaarten (genummerd van 1 tot 19), 12 overwinningspuntenkaarten (7-18)

171915achterkant

begin

De 12 overwinningspuntenkaarten worden gesorteerd met de hoogste boven neergelegd. De andere kaarten worden geschud en in een stapel geplaatst. Ze hebben geen traditionele voor- en achterkant, dus bij het schudden moet een gedeelte ook omgedraaid worden!

verloop

fotospelsituatie

Tijdens z'n beurt voegt een speler één of meer kaarten toe aan zijn rijtjes, die open op tafel liggen. Wanneer een nieuw rijtje moet worden begonnen is zijn beurt afgelopen. De kaart die een speler neemt is:

  • de bovenste kaart van de stapel (deze wordt zonder omdraaien aangelegd)
  • een alleenliggende kaart van een medespeler (deze wordt omgedraaid aangelegd, de medespeler krijgt de bovenste kaart van de stapel zonder omdraaien)
  • de bovenste kaart van een rijtje van vier waaraan overwinningspunten zijn toegekend (ook deze kaart wordt omgedraaid neergelegd, de medespeler krijgt geen kaart van de stapel)
Het aanleggen van een kaart aan een rijtje mag zowel aan de boven- als aan de onderkant, dus als er een 10 ligt, mag zowel een 9 als een 11 aangelegd worden. Een speler mag tijdens z'n beurt rijtjes samenvoegen, maar nooit scheiden.
Wanneer een kaart aan een rijtje kan worden gelegd, mag nog een kaart genomen worden, als de kaart niet kan worden aangelegd, moet een nieuw rijtje begonnen worden, de beurt is afgelopen. Nadat drie kaarten zijn aangelegd is de beurt in ieder geval afgelopen (tenzij de speler overduidelijk achter staat, dan mag een volgende kaart genomen worden).

eind

Wanneer de laatste kaart is getrokken, is het spel afgelopen. De puntentelling is als volgt: alle overwinningspunten + zes punten per rijtje van vier.

positief

Een leuk klein doosje, wellicht iets te klein, we zijn het al een paar keer kwijt geweest!
De spelregels zijn zowel in het Frans, Duits en Engels vertaald.

negatief

Met twee spelers minder interessant, want zo krijg je nooit de kaarten van je medespeler zo op tafel als die ze heeft, maar altijd omgedraaid.

strategie

Het omdraaien van kaarten die je van een medespeler neemt, is een riskante zaak, je weet nooit wat er op de andere kant staat. Wel is het zo dat de waarde nooit meer dan twee verschilt, dus als de ene kant een 10 is, staat op de andere een 8, 9, 10, 11 of 12.
Om te zorgen dat je kaarten je niet worden afgenomen, moet je zorgen geen alleenliggende kaarten te hebben, voeg ze dus zo snel mogelijk samen.
De hoeveelheid overwinningspunten per overwinningskaart neemt af, van 18 tot 7, wees er dus snel bij!

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
hall90003½ / 6
345
boardgamegeek5½ / 8
67
hall9000 (bezoekers)2½ / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

26-10-2000 itemAdlung Spiele presenteert Titus op Spiel 2000 in Essen.

verwijzingen

Adlung Spiele
www.spellink.nl