doos

Top Trumps

Top Trumps

doos

aantal spelers

spelers
2 - 9

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
5,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

Spelers proberen door het slim inzetten van de eigenschappen van hun karakters alle andere karakters te bemachtigen.

materiaal

30 verschillende karakterkaarten

frodogollumarwengandalforc

begin

De kaarten worden geschud en gedekt onder de spelers verdeeld. Elke speler neemt zijn stapel kaarten zo in zijn hand, dat hij alleen de voorste kaart kan zien.
Elke kaart toont een karakter uit de film 'Lord of the Rings - The Return of the King'. Onder elk karakter staan 6 eigenschappen vermeld, met achter elke eigenschap de waarde van het karakter. Zo heeft Frodo:

 • Weerstand tegen de ring: 1
 • Leeftijd: 50
 • Incasseringsvermogen: 7
 • Strijdkracht: 30
 • Magie: 4
 • Lengte: 1m17cm

verloop

De startspeler noemt een eigenschap naar keuze, gevolgd door de waarde van zijn bovenste, zichtbare karakterkaart. Om de beurt noemen zijn medespelers de waarde van hun karakter. De speler met de hoogste waarde ontvangt alle gespeelde kaarten en neemt deze onderop zijn stapel kaarten. Nu mag hij een karaktereigenschap kiezen.
Als twee of meer kaarten de hoogste waarde hebben, worden alle gespeelde kaarten terzijde gelegd, en de aktieve speler mag nogmaals een eigenschap kiezen. De speler die het eerst een hoogste waarde heeft, ontvangt alle terzijde gelegde kaarten.
Als een speler geen kaarten meer heeft, ligt hij uit het spel.

eind

Het spel eindigt zodra één speler alle kaarten heeft verzameld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Na een aantal spelrondes weet je wat een sterke eigenschap is van het desbetreffende karakter en of dit de hoogste waarde heeft. Maar ja, als je een karakter met lage waarden voor je hebt, dan wordt het lastig.
 • Dit spel heeft erg simpele regels, dus iedereen kan zo meespelen. Het spel is geschikt om met een grote groep te spelen. Door het kleine doosje uitstekend geschikt om zo even in je zak te steken.
 • Kortom, echt een spel om te spelen om de tijd te doden, als je niks beters weet te verzinnen.

negatief

 • Bepaalde waarden van de gebruikte eigenschappen zijn een beetje discutabel. Het is duidelijk dat Treebeard oud is, maar hoe oud precies? En waarom is de weerstand tegen de ring bij Frodo slechts '1'?
 • Het spel kent een hoge geluksfactor en en elke beurt verloopt gelijk. Er valt weinig te plannen, je moet het doen met het karakter dat bovenop ligt.
 • Als je al je kaarten kwijt bent, lig je uit het spel. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.

strategie

Na een aantal rondes spelen, weet je de sterke eigenschappen en de zwakke kant van de karakters. Heb je bijvoorbeeld de Ring of Treebeard bovenop liggen, dan win je vast met de eigenschap 'Leeftijd'.
Karakters met de soort 'mens' scoren over het algemeen op alle punten beneden gemiddeld. En ook de Hobbits zijn op de meeste punten niet echt sterk. Je kan er dan op gokken de eigenschap 'weerstand tegen de ring' te nemen. Hierbij is er vaak een gelijke stand. En wellicht heeft je volgende kaart sterkere eigenschappen!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Peter Hein)1 / 4
1234
goodgameguide5 / 9
56789
AnderSpel5 / 9
5678

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 5. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 5 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Top Trumps is momenteel in de volgende onderwerpen in een Nederlandse uitvoering verkrijgbaar: Dino's, Haaien, Harry Potter, Pirates of the Caribbean en Starwars.

Dino'sSportauto'sFeyenoordWereld Natuur FondsStar Wars Eps#1-3bestel Top Trumps: Star Wars Eps#1-3 (toys) bij bol.comHaaienbestel Top Trumps: Haaien (toys) bij bol.comTop Trumps : Gumball 3000bestel Top Trumps: Gumball 3000 (toys) bij bol.comTop Trumps: Harry Potter En De Vuurbekerbestel Top Trumps: Harry Potter En De Vuurbeker (toys) bij bol.comTop Trumps : Pirates Of The Caribbeanbestel Top Trumps : Pirates Of The Caribbean (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemWinning Moves presenteert Top Trumps - Harry Potter 4 op Spiel 2005 in Essen.
13-10-2005 itemWinning Moves presenteert Top Trumps - Wolkenkratzer op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Identity Games
Winning Moves
Hasbro
www.spellink.nl