doos

Het achtste wereldwonder

Het achtste wereldwonder

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers bouwen met elkaar aan de 8 wereldwonderen uit de antieke tijd. Wie levert de meeste mankracht en maakt het beste aanbod?

materiaal

1 spelbord, 1 markeersteen, 100 bouwkaarten, 28 bouwfiches, 15 aktiekaarten en voor elke speler: 1 wisselkaart, 1 pilaar en 20 bouwstukken in zijn spelerkleur.

bouwkaart - witbouwkaart - paarsbouwkaart - bruinbouwkaart - grijswisselkaartaktiekaartfiche01fiche02

begin

De bouwkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 4 bouwkaarten in zijn hand. Elke bouwkaart toont een kleur: wit, paars, bruin of grijs. Daarnaast ontvangt elke speler een wisselkaart in zijn hand. Overgebleven wisselkaarten worden uit het spel gehaald.
Het spelbord toont de zeven wereldwonderen en de torenbouw van Babel. Elk wereldwonder heeft drie velden. Op elk veld wordt een bouwfiche geplaatst. Dit fiche geeft aan hoeveel kaarten (3-6) er in welke kleur (wit, paars, bruin of grijs) moeten worden gespeeld, om het fiche te verkrijgen.

verloop

fotospelsituatie

Der Turmbau zu Babel wordt gespeeld in de richting van klok. In zijn beurt kan de speler kiezen: passen of bouwen.

  • Passen: de actieve speler ontvangt twee bouwkaarten van de trekstapel en zijn medespelers ontvangen elk één kaart.
  • Bouwen: de actieve speler kiest een bouwfiche bij één van de wereldwonderen op het spelbord. Zijn medespelers mogen aanbieden om mee te bouwen door één of meer bouwkaarten uit hun hand gedekt voor zich te leggen. De bouwkaarten moeten dezelfde kleur hebben als het aangeboden bouwfiche. Een speler mag niet meer kaarten aanbieden dan op het bouwfiche staat aangegeven. De spelers mogen ook hun wisselkaart bij hun aanbod leggen.
    De spelers draaien tegelijkertijd hun aanbod open. De actieve speler kan aangeven of en welke aanbiedingen hij accepteert. Hij mag alleen complete aanbiedingen accepteren en niet een gedeelte van een aanbod. Hij mag maar één aanbod accpeteren met een wisselkaart. Hij mag ook alleen kaarten uit zijn hand spelen of kaarten bijleggen.
    Als de speler genoeg kaarten bij elkaar heeft gekregen, en er geen wisselkaart bij de geaccepteerde aanbiedingen ligt, ontvangt de actieve speler het fiche. Hij legt zijn eventuele bouwkaarten op de aflegstapel. De spelers van wie het aanbod is geaccepteerd, plaatsen een bouwstuk in hun spelerskleur bij het betreffende wereldwonder. Hun gespeelde bouwkaarten komen op de aflegstapel. Als er wel een wisselkaart in een geaccepteerd aanbod aanwezig is, ontvangt deze speler het fiche en de actieve speler plaatst de bouwstukken. Zij wisselen dus van beloning.
    De spelers van wie het aanbod niet is geaccepteerd, plaatsen hun telsteen net zoveel velden verder als het aantal bouwkaarten in hun aanbod, waarna zij hun aanbod weer op hand nemen. Dit gebeurt ook als de actieve speler niet genoeg kaarten bij elkaar heeft gekregen. Aan het eind van zijn beurt ontvangt alle spelers een nieuwe kaart van de trekstapel.
Als het derde fiche bij een wereldwonder is vergeven, volgt een telling. De speler met de meerderheid aan bouwstukken ontvangt net zoveel punten als de tellijst aangeeft. Er zijn ook punten voor de tweede plek en voor elke speler die hier een bouwstuk heeft staan. Na elke telling wordt de markeersteen bij de tellijst een rij naar beneden geschoven. Bij elke telling zijn er meer punten te verkrijgen. De speler die een telling heeft veroorzaakt, ontvangt een aktiekaart, die extra mogelijkheden geeft, zoals bijvoorbeeld vijf punten of drie bouwkaarten extra.

eind

Het spel eindigt, zodra het laatste fiche in een kleur is vergeven. Nu volgt de eindtelling, waarbij elk wereldwonder wordt geteld zoals aangegeven op de tellijst. Daarnaast zijn er punten te verkrijgen met de fiches: 2 dezelfde levert 5 punten, 3 dezelfde levert 10 punten en 4 of meer dezelfde 20 punten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Elke beurt sta je weer voor een lastige keuze: welk fiche wil je bouwen en bouwen je medespelers mee? Wie speelt er een wisselkaart en kan je dit in je voordeel gebruiken?
  • Ook als jouw aanbod niet wordt gekozen, ga je toch niet met lege handen naar huis. Elke kaart in je afgewezen aanbod, levert je nog 1 punt op.
  • Bij elke telling zijn er meer punten te verkrijgen. Altijd leuk om een wereldwonder waar je zelf niet zwaar vertegenwoordigd bent als eerste te laten tellen: weinig punten voor je medespelers en jouw bouwstukken bij de andere wereldwonderen leveren wellicht meer op! Maar let op: aan het eind van het spel leveren de bouwstukken bij de nog niet getelde wereldwonderen weer minder op!

negatief

  • Het thema van het spel komt niet verder dan de naam van het spel en de afbeeldingen. Hier had elk willekeurig ander thema op geplakt kunnen worden.
  • Mij ontgaat het nut van het bijhouden van de spelersvolgorde: er wordt toch gewoon gespeeld in de richting van de klok?
  • De geluksfactor schuilt natuurlijk in het trekken van bouwkaarten van de dichte stapel. Hier valt niets te sturen: je moet het doen met de kaarten die je trekt.

waardering van andere sites

spellengek (Peter Hein)5 / 5
2345
AnderSpel8 / 9
56789
spellenhoek5 / 6
3456
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spieletest7 / 10
5678910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

27-03-2009 item999Games brengt de Nederlandstalige versie op de markt onder de naam 'Het Achtste Wereldwonder'.

verwijzingen

Hans im Glück
Rio Grande Games
999Games