doos

Typo

Typo

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het aanleggen van letterkaarten woorden te vormen en zo als eerste hun handkaarten uit te spelen.

materiaal

64 letterkaarten en 1 zandloper

letter01letter02letter03letter04

begin

De kaarten worden geschud. Elke speler ontvangt, afhankelijk van het aantal spelers, een aantal kaarten in zijn hand. Vier kaarten worden open neergelegd en vormen de eerste kaart van vier rijen. De rest van de kaarten wordt uit het spel genomen.
Elke kaart toont een letter en het aantal keren dat deze letter in het spel voorkomt.

verloop

fotospelsituatie

Elke speler kiest een kaart uit zijn hand. De spelers leggen deze tegelijk open neer. De speler met de letter die het eerst in het alfabet voorkomt, begint. Hij legt zijn kaart aan één van de vier openliggende rijen aan. De speler mag kiezen of hij de letter voor- of achteraan de rij aanlegt, zolang hij maar een woord kan noemen dat met deze letters begint. Wanneer een speler geen woord kan vormen met de door hem gekozen kaart, moet hij de langste rij van het speelveld nemen. De voorste helft van de kaarten in deze rij gaat uit het spel. De achterste helft van de kaarten moet hij op hand nemen. Zijn gespeelde kaart vormt nu het begin van een nieuwe rij. Nu gaat de beurt naar de speler met de letter die nu het eerst in het alfabet voorkomt. Als alle spelers hun kaart hebben neergelegd, kiezen zij een nieuwe kaart uit hun hand.

eind

Het spel eindigt zodra een speler al zijn handkaarten heeft gespeeld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Simpele regels, dus snel uit te leggen.
  • Doordat alle spelers tegelijk een kaart uit hun hand kiezen, verloopt het spel snel, ook als er meer spelers meedoen. En mocht een speler te lang nadenken, dan kan de zandloper worden gedraaid. Nu heeft de speler nog 30 seconden de tijd om zijn kaart aan te leggen!
  • Het spel doet een beetje denken aan Take 5!, maar dan met letters in plaats van cijfers.
  • Typo is een origineel woordspel met een educatief element, doordat het je woordenschat activeert en vergroot. Maar het is ook gewoon leuk om te spelen!

negatief

  • De kaarten zijn een beetje slap. Je moet uitkijken dat je geen vouwen in de kaarten maakt. De vormgeving van de kaarten is sober gehouden. Gelukkig staat op elke kaart zowel links- als rechtsboven de letter aangegeven, dus de kaarten zijn geschikt voor zowel links- als rechtshandigen.
  • Hoe meer spelers er mee doen, hoe onvoorspelbaarder het spelverloop. Met twee spelers is het vaak nog mogelijk een letter die kiezen die aan twee rijen kan worden aangelegd. Met veel spelers kan je daar niet meer op rekenen, tenzij je een "lage" letter kiest.

strategie

Spreek van te voren goed af welke woorden zijn toegestaan, om misverstanden tijdens het spel te voorkomen. De spelregels geven al enkele mogelijkheden aan, en als de spelers er in een voorkomend geval samen niet uitkomen is er altijd nog het woordenboek. Als het woord inderdaad niet in het woordenboek voorkomt, ontvangt de speler een extra kaart van de weggenomen rij. Als het woord daarentegen wel in het woordenboek voorkomt, raakt hij een extra kaart uit zijn hand kwijt.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
spellenclub137½ / 10
789
truus en truus6 / 9½
6789

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

De kaarten worden geschud. Elke speler ontvangt 12 kaarten in zijn hand. Vier kaarten worden open neergelegd en vormen de eerste kaart van vier rijen.
Het spel wordt gespeeld volgens bovengenoemde spelregels met de volgende uitzondering: Wanneer een speler geen woord kan vormen met de door hem gekozen kaart, moet hij de langste rij van het speelveld nemen. Deze kaarten legt hij voor zich neer. Deze tellen aan het eind van het spel als strafpunten. Zijn gespeelde kaart vormt nu het begin van een nieuwe rij. Als alle spelers hun kaart hebben neergelegd, kiezen zij een nieuwe kaart uit hun hand, totdat alle handkaarten zijn gespeeld. De strafpunten per speler worden genoteerd. De vier openliggende rijen blijven liggen, de overige kaarten worden geschud en elke speler ontvangt weer 12 kaarten in zijn hand. De speler die aan het eind van het spel de minste strafpunten heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

algemeen

De spelregels van de versie van University Games (2005) zijn een variant op de regels van de oorspronkelijk uitgave door Cwali (2004). Kijk bij "varianten" voor deze afwijkende spelregels.

Typo - Cwali

feitjes

weetjes

19-10-2005 itemTypo bereikt de tiende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2005.
08-05-2005 itemTypo staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2005.
23-10-2004 itemCwali presenteert Typo op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

University Games
Cwali
www.spellink.nl