doos

Union Pacific

Union Pacific

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 90

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Door het taktisch uitbreiden van het spoorwegennet en het handig investeren in aandelen van verschillende spoorwegmaatschappijen proberen de spelers zoveel mogelijk geld te verdienen.

materiaal

spelbord, 131 locomotieven, papiergeld in verschillende coupures, 4 dividendkaarten, veel spoorkaarten en aandelenkaarten, voor iedere speler: 1 overzichtskaartje

treinkaart01treinkaart02treinkaart03spoorkaartaandeelkaart

begin

Gedurende het spel breiden de spelers het spoorwegennet van Noord-Amerika uit door het plaatsen van locomotieven en verkrijgen hiermee aandelen van verschillende spoorwegmaatschappijen. Door het open neerleggen van deze aandelen investeren de spelers in de desbetreffende spoorwegmaatschappij. Bij elke dividenduitkering ontvangen de twee grootste investeerders van elke maatschappij geld (=overwinningspunten) voor elke geplaatste locomotief van die maatschappij.

Startopstelling

Op de gekleurde vakjes op het spelbord wordt een locomotief in de overeenkomstige kleur geplaatst. Iedere speler ontvangt:
 • 1 overzichtskaartje;
 • 1 aandeel Union Pacific; de overige Union Pacific kaarten worden op een open stapel naast het bord geplaatst;
 • gedekt 3 spoorkaarten; de overige spoorkaarten worden op een dichte stapel naast het bord geplaatst;
 • gedekt 4 overige aandelen.
Elke speler kiest 1 aandeel uit zijn hand en legt die open op tafel. Dit is het eerste geïnvesteerde aandeel van die speler.
Van de dichte aandelenstapel worden de bovenste vier kaarten in een open etalage neergelegd. In de overige aandelen worden op de voorgeschreven wijze de vier dividendkaarten ingeschud en op een dichte stapel naast het bord geplaatst.

verloop

fotospelsituatie

De speler begint zijn beurt met het trekken van een spoorkaart en vervolgens moet de speler:investeren of bouwen.
Kiest de speler voor investeren dan legt de speler een spoorkaart uit zijn hand op de aflegstapel. Vervolgens mag hij:

 • of van één kleur één of meer aandelen open voor zich op tafel leggen;
 • of van twee kleuren elk slechts één aandeel open voor zich op tafel leggen.
De beurt gaat vervolgens naar de volgende speler.
Kiest de speler voor bouwen dan legt de speler een spoorkaart uit zijn hand op de aflegstapel. Hij mag nu een locomotief met de door hem gekozen kleur (=spoorwegmaatschappij) op het spelbord plaatsen onder de volgende voorwaarden:
 • de locomotief moet op een vrij spoorvak komen;
 • het type spoorvak waar de locomotief geplaatst wordt moet overeenkomen met het type afgelegde spoorkaart;
 • de locomotief moet toestemming hebben om op dat type spoorvak te rijden (zie overzichtkaartje);
 • de kleur locomotief moet nog niet vertegenwoordigd zijn op het spoor tussen twee naburige stations;
 • het spoorvak moet via het spoor in directe verbinding staan met het hoofdstation (eventueel via sporen waar reeds een locomotief van die kleur geplaatst is);
Nadat de speler gebouwd heeft, kiest hij één aandeel van de voorraad: of een aandeel Union Pacific of een aandeel van de dichte stapel of een aandeel uit de open etalage. De speler mag vervolgens één aandeel (geen Union Pacific) uit zijn hand gedekt in de doos leggen en hier een Union Pacific aandeel voor in de plaats nemen. Tenslotte wordt de etalage weer aangevuld tot vier en de beurt gaat naar de volgende speler.
Wordt een dividendkaart getrokken, dan volgt een dividenduitkering. Per kleur wordt gekeken welke twee spelers de meeste aandelen geïnvesteerd hebben. Deze ontvangen geld voor elke geplaatste locomotief in die kleur, volgens de daarvoor geldende tellingsregels. Bij de eerste dividenduitkering wordt geen geld uitgekeerd voor geïnvesteerde Union Pacific aandelen, bij de volgende dividenduitkeringen wel.

eind

Het spel eindigt nadat de vierde dividendsuitkering heeft plaatsgehad. De speler met het meeste geld is de winnaar!

positief

 • Altijd spannend wanneer een dividendskaart getrokken gaat worden.
 • Erg simpele regels dus het spel is snel uitgelegd. Hoewel de keuze per beurt beperkt lijkt (bouwen of investeren) kom je voor genoeg dillemma's te staan.

negatief

 • Je moet heel goed kijken om de vier soorten spoorvakjes te kunnen onderscheiden.
 • Het geld dient slechts om de overwinningspunten bij te houden. Het voordeel hiervan is dat de exacte stand van zaken niet bekend is. Vind je dat niet zo belangrijk dan verdient het aanbeveling de punten bij het houden op een scoreformulier: zo wordt de kans op misrekenen verkleind en je bent af van dat gehannes met wisselen van coupures (en bijbekomende vergissingen).

strategie

 1. Verzamel zo snel mogelijk zoveel mogelijk aandelen Union Pacific. Hier zijn heel veel miljoentjes mee te verdienen. De overige miljoentjes spaar je bij elkaar door in slechts een paar spoorwegmaatschappijen te investeren zodat je daarin de meerderheid hebt en vervolgens alleen voor deze maatschappijen locomotieven te bouwen.
 2. Ontwikkel je breed door in verschillende spoorwegmaatschappijen te investeren. Probeer met zoveel mogelijk maatschappijen minimaal de tweede plaats te behalen. (Tip: haal in ieder geval de tweede plaats bij de maatschappijen waar een speler taktiek 1 in investeert!)
Houd een beetje in de gaten wanneer een dividendskaart getrokken kan gaan worden (afhankelijk van hoe de dividendskaarten in de stapel aandelen zijn ingeschud) zodat je op tijd gaat investeren.
Onthoud ook een beetje welke aandelen je medespelers uit de etalage kiezen. Zij zullen van plan zijn deze aandelen eens te gaan investeren!

waardering van andere sites

goodgameguide9 / 9
56789
hall90005 / 6
345
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
truus en truus8 / 9½
6789
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
spellenclub138½ / 10
789
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
spieleteufel6 / 10
5678910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is een aangepaste versie van het bordspel Airlines (uitgever Abacus Spiele).

feitjes

weetjes

21-10-1999 itemUnion Pacific krijgt de Essener Feder 1999 uitgereikt.
04-02-1999 itemAmigo Spiele presenteert Union Pacific op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
1999 itemUnion Pacific bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1999.

verwijzingen

999Games
Amigo Spiele
Rio Grande Games
www.spellink.nl