doosbestel Uno - Kaartspel bij bol.com

Uno

Uno

doosbestel Uno - Kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 9

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen als eerste hun hand leeg te spelen, maar worden daarbij op diverse manieren dwarsgezeten door hun medespelers.

materiaal

108 speelkaarten, onderverdeeld in 76 cijferkaarten (met de cijfers 0 t/m 9 in de kleuren blauw, geel, groen en rood) en 24 aktiekaarten (onderverdeeld in drie soorten; in elke soort twee kaarten in elke kleur) en 8 speciale kaarten

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 7 kaarten in zijn hand. De bovenste kaart van de trekstapel wordt open neergelegd; dit is de eerste kaart van de aflegstapel.

verloop

Uno wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt kan een speler kiezen welke kaart hij aflegt:

 • Cijferkaart: Deze kaart moet in kleur en/of in cijfer overeen komen met de bovenste kaart van de aflegstapel.
 • Aktiekaart: Deze kaart moet in kleur overeen komen met de bovenste kaart van de aflegstapel.
 • Speciale kaart: Deze kaart kan op alle kaarten worden afgelegd.
De volgende aktiekaarten kunnen worden gespeeld:
 • Trekken: De volgende speler moet twee kaarten trekken en een beurt overslaan.
 • Richtingsverandering: De speelrichting verandert, dus met de klok mee wordt tegen de klok in en omgekeerd.
 • Overslaan: De volgende speler moet een beurt overslaan.
De volgende speciale kaarten kunnen worden gespeeld:
 • Keuzekaart: De actieve speler bepaalt in welke kleur wordt verder gespeeld.
 • Keuzekaart + trekken: Deze kaart mag alleen worden gespeeld als de speler geen kaart op handen heeft in dezelfde kleur als de bovenste kaart van de aflegstapel. Hij bepaalt in welke kleur wordt verder gespeeld en de volgende speler moet vier kaarten trekken en een beurt overslaan. Deze speler kan de kaart ook in twijfel trekken. De actieve speler moet de kaarten in zijn hand laten zien. Als hij wel een passende kaart op handen heeft, en de kaart dus onterecht heeft gespeeld, dan moet de speler de kaart weer op hand nemen en als straf vier kaart trekken. Heeft de speler inderdaad geen passende kaart in zijn hand, dan moet de twijfelaar nog twee extra kaarten trekken.
Als de speler geen passende kaart kan of wil afleggen, trekt hij een kaart van de stapel. Als deze kaart passend kan worden afgelegd, dan mag dat.
Zodra een speler nog maar één kaart in zijn hand heeft, moet hij 'UNO' roepen. Vergeet een speler dit, dan moet hij twee kaarten trekken.

eind

De ronde eindigt zodra een speler zijn laatste kaart heeft gespeeld. Hij is de winnaar van deze ronde. De winnaar ontvangt net zoveel punten als de andere spelers nog als kaarten in hun hand hebben. Elke cijferkaart telt voor het afgebeelde cijfer, elke aktiekaart telt voor 20 punten en een speciale kaart telt voor 50 punten. De punten worden genoteerd en de volgende ronde begint. Het spel eindigt zodra een speler een totaalscore heeft van 500 punten of meer.

positief

 • Uno is een variant op het welbekende 'Pesten', dat wordt gespeeld met de kaarten uit het gewone kaartspel. Iedereen heeft hierbij zijn eigen huisregels, zodat je voordat je met spelen begint, eerst de regels goed moet langslopen. Uno heeft dat probleem niet: de regels staan precies beschreven. Natuurlijk kan je hier nog je eigen regels en varianten aan toevoegen!
 • Dit spel heeft erg simpele regels, dus iedereen kan zo meespelen. Met de aktiekaarten en speciale kaarten kan je elkaar behoorlijk dwars zitten.
 • Geen moeilijke keuzes of strategische planningen: gewoon een ongecompliceerd kaartspel voor het hele gezin. Er wordt zelfs geclaimd dat Uno het meest gespeelde kaartspel ter wereld is.

negatief

 • De geluksfactor is wel erg groot. Soms heb je pech en trek je steeds niet die passende kaart.
 • Een spel met twee spelers is minder leuk dan een spel met vier of meer spelers. Met twee spelers komt het vaker voor dat beide spelers geen passende kaart kunnen spelen en zal er vaker een kaart moeten worden getrokken. Met meer spelers zijn er meer verschillende kaarten op handen en komt het minder voor dat geen enkele speler een passende kaart kan uitspelen. Dit houdt de vaart in het spel.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
speelduivel3 / 5
1234
spieletest8 / 10
45678910
spielephase4 / 6
345
AnderSpel6 / 9
5678

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Afvalrace: Aan het eind van elke ronde ontvangt elke speler het aantal punten in zijn hand als strafpunten. Zodra een speler een van te voren afgesproken totaalscore heeft bereikt, ligt hij uit het spel en mag niet meer meespelen. De speler die als laatste overblijft is de winnaar van het spel.

algemeen

 • Uno is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en met verschillende thema's. Zo is er een junior uitvoering met Winnie the Pooh, met cijferkaarten van 1 t/m 7 en minder aktiekaarten en speciale kaarten.
 • In het spel UNO 52 voor de Nintendo DS wordt de poker-rage van het moment gemixt met UNO.

Uno - Hello KittyUno - Star TrekUno - Disney PrincessUno - Winnie the PoohUno 52

feitjes

 • jaar van uitgave
  1992
 • ontwerper
  Merle Robbins
 • uitgever