doosbestel Up and down bij bol.com

Up and Down

Up and Down

doosbestel Up and down bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
12,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het goed onthouden van de kleur van de mollen zoveel mogelijk opdrachten te vervullen.

materiaal

1 spelbord, 10 mollenparen met mollen in 5 verschillende kleuren (van elke kleurencombinatie één paar), 30 opdrachtkaartjes

achterkant01kaart01achterkant03kaart03spelbord

begin

De tien mollenparen worden willekeurig over de tien molshopen op het speelveld verdeeld. Van elke kleurencombinatie is er precies één paar. De ene helft van het mollenpaar zit verstopt in de molshoop, de andere helft steekt erboven uit.
De opdrachtkaartjes worden gesorteerd op het aantal scheppen dat op de achterkant staat afgebeeld. In het basisspel worden de kaartjes met vier scheppen uit het spel genomen. De kaartjes worden per soort geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd. De opdrachten met één schep komen bovenop te liggen, gevolgd door de kaartjes met twee scheppen en daarna met drie scheppen.
Elke speler ontvangt een opdrachtkaartje in zijn hand. Elke kaartje toont één of meer mollen in één of meer kleuren.

verloop

fotospelsituatie

'Up and Down' wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt moet de speler drie verschillende mollenparen uit hun molshoop nemen en er weer omgekeerd in terug zetten. Als aan het einde van zijn beurt de afgebeelde mollen op zijn opdrachtkaartje zich op het speelveld bevinden, heeft de speler de opdracht vervuld. Hij legt het kaartje voor zich neer en trekt een nieuwe opdracht van de stapel. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Zodra een speler geen nieuw opdrachtkaartje meer kan trekken, eindigt het spel. De spelers tellen het aantal scheppen op hun uitgevoerde opdrachtkaartjes. De speler die de meeste scheppen heeft verzameld, is de winnaar van het spel.

positief

 • De spelregels van 'Up and Down' zijn simpel en zo uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen.
 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De mollen lijken weggelopen van het spel Mollenmania, ook van Ravensburger. De mollen lijken van een afstand een beetje op pinquins, maar die stoppen hun hoofd niet zo gauw in een molshoop.
 • In de spelregels staat een aantal varianten vermeld, om het geheel wat lastiger te maken. Zo kan je aan het eind van je beurt het speelveld een kwartslag draaien. Weet je nu nog waar alle mollen zich bevinden?

negatief

 • Het aantal scheppen op de achterkant van de opdrachtkaartjes geeft een indicatie van de moeilijkheid van de opdracht. Toch lijkt mij vier mollen in dezelfde kleur (één schep) lastiger te vinden dan drie verschillend gekleurde mollen (vier scheppen!). Dit had beter verdeeld kunnen worden.
 • Het is wel erg veel onthouden! Vooral aan het begin van het spel moet je goed opletten. Aangezien de mollen niet van plaats verwisselen weet je op een bepaald moment wel waar ze zich bevinden. Wie daar niet zo goed in is, maakt bij dit spel geen kans.
 • Naast geheugen speelt ook geluk een grote rol. Soms staan de mollen op je opdrachtkaartje bij aanvang van je beurt al op het speelveld, in andere gevallen lukt het je zelfs niet met driemaal draaien, ook al maak je geen enkele fout!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spieletest7 / 10
45678910
spellengek (wendy)2 / 4
1234
AnderSpel6 / 9
5678
spielephase3 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De mollen uit Up and Down lijken zo weggelopen uit Mollenmania, ook van Ravensburger.

Mollenmania - Ravensburger

feitjes

 • jaar van uitgave
  2005
 • ontwerper
  Gunter Baars
 • uitgever
 • ook bekend als
  Buddel Company (Duitsland), Taupes délire (Frankrijk)

weetjes

10-02-2005 itemRavensburger presenteert Buddel Company op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl