doosbestel Upturn bij bol.com

Upturn

Upturn

doosbestel Upturn bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers proberen als eerste al hun spelstenen op het speelveld te plaatsen.

materiaal

106 stenen (onderverdeeld in 80 nummerstenen en 26 actiestenen), 1 zakje, 1 richtingaanwijzer en voor elke speler: 1 opzetplankje

begin

De spelstenen komen in het zakje. Elke speler trekt blind 7 stenen en plaatst deze op zijn opzetplankje. Er wordt blind een genummerde steen uit het zakje getrokken en op het speelveld geplaatst. Dit is de startsteen. De startspeler plaatst een genummerde steen van zijn opzetplankje naast de startsteen. Als de waarde van de steen hoger is dan de startsteen, dan wordt de rij oplopend en anders wordt de rij aflopend.

verloop

Upturn wordt gespeeld in de richting van de klok. De richtingaanwijzer wordt zo neergelegd dat deze de richting van het spel aangeeft.
In zijn beurt speelt de speler 1 steen van zijn opzetplankje. De speler kan ook passen. Dan neemt hij een nieuwe steen uit het zakje en plaatst deze op zijn opzetplankje. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
De volgende stenen kunnen worden gespeeld:

 1. Gewone nummersteen: Een nummersteen wordt naast de laatst geplaatste nummersteen gelegd. Bij een oplopende rij moet elke nieuw geplaatste steen een hogere waarde hebben en bij een aflopende rij juist een lagere waarde.
 2. .
 3. Nummersteen met handje: De nummersteen wordt volgens de regels aangelegd en de speler geeft een steen uit het zakje aan een medespeler naar keuze.
 4. Nummersteen met dubbele cijfers (Tweelingsteen): De speler mag tussen de laatst geplaatste nummersteen en zijn tweelingsteen net zoveel nummerstenen aanleggen als hij kan. Vervolgens neemt de speler net zoveel stenen uit het zakje als hij stenen heeft aangelegd en geeft deze aan één of meer medespelers naar keuze.
 5. Pijl omhoog: De rij wordt nu oplopend. De speler beslist of de richting van het spel verandert.
 6. Pijl omlaag: De rij wordt nu aflopend. De speler beslist of de richting van het spel verandert.
 7. Pijl omhoog & omlaag: De speler beslist of de rij oplopend of aflopend wordt. Daarnaast mag de speler ook de richting van het spel veranderen.
 8. 1 speler overslaan: De volgende speler moet een beurt overslaan.
 9. 2 spelers overslaan: De volgende 2 spelers moeten een beurt overslaan.
 10. joker: De speler beslist of de rij oplopend of aflopend wordt. Daarnaast mag de speler nog een extra steen spelen en de richting van het spel veranderen.

eind

Als een speler nog maar 1 steen op zijn plankje heeft staan, moet hij 'Upturn' roepen. Als een speler dat vergeet, moet hij 3 stenen uit het zakje nemen. Als het zakje leeg is voordat het spel is afgelopen, worden eerder geplaatste stenen van het speelveld genomen en in het zakje gedaan. De speler die als eerste zijn laatste steen neerlegt, is de winnaar van het spel.

positief

  De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Je kunt direct met spelen beginnen. Het spelmateriaal is van prima kwaliteit en doet een beetje denken aan Rummikub, maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Het spelmechanisme is heel anders.

negatief

  Het geluk speelt een grote rol in het spel. Heb je pech, dan pak je weinig actiestenen en geen enkele tweelingsteen. Heb je geluk dan leg je die tweelingsteen neer en al je nummerstenen ertussen. Voor kinderen die net kennismaken met de getallenrij wellicht een speelse manier om te oefenen met de begrippen hoger en lager. Maar verder is hier weinig spelplezier aan te beleven.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel5 / 9
5678
spellengek (Dagmar)1 / 4
1234

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 5. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 5 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Upturn is door Goliath Games uitgebracht in een frisse, nieuwe vormgeving. Het spelmechanisme is verder gelijk gebleven.

Upturn - oudere versie

feitjes

verwijzingen

Goliath Games