doos

Uwo - Unidentified Walking Objects

Uwo - Unidentified Walking Objects

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen elk in de huid van een buitenaards volk die op de planeet Znorf leven. De twee volken (Gnorfen of Pnorfen) proberen elkaar met verschillende wapens uit te schakelen.

materiaal

Voor elke speler: 40 spelkaarten en 6 energiekaarten. De ene speler speelt met de Gnorfkaarten (groen), de andere speler met de Pnorfkaarten (paars).

energie-kaartvuisttankbazookamis-kaart

begin

Elke speler ontvangt de set kaarten van zijn volk. De startopstelling wordt opgebouwd: de zes energiekaarten van de Pnorfen worden naast elkaar gelegd. Boven de eerste energiekaart van de Pnorfen worden de zes energiekaarten van de Gnorfen gelegd. Zo ontstaat een rooster bestaande uit 5×6 velden.
Elke speler zoekt uit zijn kaarten 10 kaarten met daarop een UWO met de vuisten omhoog. UWO staat voor 'Unidentified Walking Object'. Elke speler legt deze UWO's open op de velden van de eerste twee rijen. De overige kaarten vormen twee gedekte trekstapels: één voor de Pnorfen en één voor de Gnorfen. De spelers nemen de bovenste drie kaarten op hun hand.
Elke UWO-kaart toont een UWO en de daarbij behorende eigenschappen:

 • Voet: het zwarte getal achter de voet geeft het aantal velden aan dat de UWO kan lopen, het rode getal geeft aan hoeveel energie dit kost;
 • Bazooka: het zwarte getal schter de bazooka geeft het bereik aan van zijn wapen, het rode getal geeft aan hoeveel energie dit kost;
 • Schild: achter het schild staat tegen welke UWO's hij is beschermd en dus niet kan worden geraakt.
Bijvoorbeeld: de UWO met de vuisten omhoog kan per beurt: 1 veld lopen, vijandige UWO's aanvallen die 1 veld verder staan en worden geraakt door alle vijandige soorten UWO's!

verloop

fotospelsituatie

De spelers spelen om de beurt. Elke beurt kost energie. Dit wordt bijgehouden met de energiekaarten. Ook als een speler besluit te passen, kost dit 1 energie. Als in de loop van het spel een speler 6 energie heeft verbruikt, gaat de beurt net zo lang naar de volgende speler tot deze ook al zijn energie heeft verbruikt. Nu krijgen beide spelers hun energie weer terug. De beurt gaat naar de speler die het eerst zijn energie kwijt was.
In zijn beurt kan een speler 'morfen' en één actie (lopen of aanvallen) uitvoeren. De speler bepaalt zelf de volgorde. Aan het eind van zijn beurt vult de speler zijn handkaarten weer aan tot drie.

 • Morfen: De speler plaatst een UWO-kaart uit zijn hand op een eigen kaart in het speelveld. De UWO is nu van gedaante veranderd en heeft andere eigenschappen gekregen. Deze UWO mag deze beurt wel lopen, maar nog niet aanvallen. Morfen kost 1 energie.
 • Lopen: De speler verplaatst een UWO naar een leeg veld. Dit kan horizontaal of vertikaal. De getallen achter de voet geven aan hoeveel velden mag worden gelopen en hoeveel energie dit kost.
 • Aanvallen: De speler valt met een UWO een vijandige UWO aan. Dit kan horizontaal of vertikaal, zolang er geen andere UWO's tussen staan. De getallen achter de Bazooka geven het bereik aan van zijn wapen en hoeveel energie dit kost.
De aangevallen speler kan zich verdedigen door een miskaart te spelen of door zijn UWO te morfen. Morfen kost 1 energie. De speler mag alleen morfen als zijn nieuwe UWO tegen de aanvallende UWO is beschermd. Als de aanval is mislukt, mag de aangevallen speler terugschieten. Ook dit kost energie. Het duel eindigt als een UWO is uitgeschakeld of als een speler besluit niet verder aan te vallen. Een uitgeschakelde UWO wordt (met de eventueel onderliggende UWO's) uit het spel verwijderd.

eind

Als de trekstapel van een speler op is, gaat het spel gewoon verder. De speler kan dan zijn hand niet meer aanvullen. Ook als zijn handkaarten op zijn, gaat de het spel gewoon verder. Het spel eindigt pas als alle UWO's van een volk zijn vernietigd.

positief

 • Het spel is verpakt in een handig klein doosje. Dat zouden meer uitgevers moeten doen.
 • De afbeeldingen op de kaarten zijn grappig: sommige UWO's vechten met hun blote vuisten, andere bezwijken haast onder hun bazooka. De symbolen op de kaarten zijn duidelijk, hoewel het soms lastig te zien is tegen welke UWO's je kaart beschermd is.
 • Alle acties kosten energie. Soms wil je wel schieten, maar heb je niet genoeg energie ter beschikking. Je moet je acties goed afwegen. Zo kan een tank wel worden verplaatst en heeft deze een groot bereik, maar dit kost wel drie energie!

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het aanvullen van je handkaarten. Soms heb je geluk en trek je een handige miskaart. Soms heb je pech en zit je met een hand vol miskaarten en kan je niet meer morfen.
 • Tja, smaken verschillen. Het spelconcept is origineel, maar het geheel kon mij niet echt boeien. Het duurt veel te lang en wordt nergens echt spannend.

waardering van andere sites

hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
spellenclub136 / 10
789
hall90002 / 6
345

gemiddeld2 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De spelregels zijn in drie talen bijgeleverd: Duits, Engels en Nederlands.
UWO wordt in Nederland gedistribueerd door Vendetta.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • ontwerper
  Thomas Jansen
 • vormgeving
  Bjorn Scholten
 • uitgever
  Elven Ear Games, Vendetta, Z-Man Games

verwijzingen

Vendetta
Elven Ear Games
Z-Man Games
www.spellink.nl