doos

Valkuil

Valkuil

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door handig schuiven de knikkers van hun medespelers in de valkuilen te laten vallen en hun eigen knikkers tot het laatst toe uit de valkuilen te houden.

materiaal

1 spelbord en voor elke speler 5 knikkers in zijn spelerskleur

begin

Elke speler ontvangt een aantal knikkers in zijn spelerskleur, afhankelijk van het aantal spelers.
Het spelbord bestaat uit een rooster van 7 × 7 velden (of eigenlijk: valkuilen). Boven deze valkuilen bevinden zich zowel horizontaal als vertikaal 7 schuiven, die elk een aantal gaten hebben. Elke schuif kan in drie posities worden geschoven.
Bij aanvang van het spel komen de schuiven in een willekeurige positie. Om de beurt plaatsen de spelers een knikker in hun spelerskleur op een lege plaats op een schuif naar keuze. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Valkuil wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt verschuift de speler een schuif naar keuze één positie verder. Als hierbij een knikker door een gat in de schuif naar beneden valt, is deze knikker uit het spel. Nu gaat de beurt naar de volgende speler. Hij mag de schuif die de vorige speler heeft geschoven, niet verschuiven.
Als een speler geen knikkers meer op het spelbord heeft, ligt hij uit het spel. In een spel met 2 spelers (of als er nog 2 spelers over zijn) mag de speler in zijn beurt een schuif twee posities verder schuiven.

eind

De speler die als laatste nog één of meer knikkers op het spelbord heeft, is de winnaar van het spel. Als alle overgebleven knikkers tegelijk naar beneden vallen, wint de speler die dit heeft veroorzaakt.

positief

 • Aan het begin van het spel worden de schuiven in een willekeurige positie geplaatst. Hierdoor heeft elk spel weer een andere beginsituatie. Toch weet je na een tijdje waar de gaten in de schuiven zitten. Lukt het je een knikker van de ondergang te redden?
 • Altijd leuk om de knikkers van je medespelers in de valkuilen te zien vallen. Minder leuk als je dit zelf overkomt! Je moet een beetje tegen je verlies kunnen.
 • Het spel heeft eigenlijk weinig om het lijf, maar is altijd leuk om weer eens een keertje te spelen.

negatief

 • Als al je knikkers uit het spel zijn, lig je zelf ook uit het spel. Gelukkig duurt een spelletje niet zo lang: tijd voor revanche?
 • Het spel speelt het beste met 3 of 4 spelers. In een spel met 2 spelers mag elke schuif twee posities verder worden gezet. Nu heeft je medespeler geen kans meer om deze knikker van de ondergang te redden.
 • Een prima spel om samen met wat jongere kinderen te spelen. Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Dagmar)2 / 4
1234
AnderSpel6 / 9
5678
speelduivel1 / 5
1234
spielephase3 / 6
345

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Valkuil is ook verschenen in een handige reisuitvoering.

Valkuil Reisspel

feitjes

 • jaar van uitgave
  1971
 • ontwerper
  Marvin Glass
 • uitgever
 • ook bekend als
  Hinterhalt (Duitsland), Stay Alive (USA), Pièges! (Frankrijk)

verwijzingen

MB
www.spellink.nl