intro
De spelers kruipen in de huid van Germaanse stammen die het machtige Romeinse Rijk onder de voet lopen.
materiaal
spelbord, stedenfiches, 2 dobbelstenen, ontwikkelingskaarten, grondstofkaarten (weide, graan en erts), bonuskaarten, gouden munten, 1 legionair en voor elke speler: 1 overzichtskaart, 1 set miniaturen bestaande uit ruiters, krijgers en huifkarren in zijn spelerskleur.
begin
Het spelbord toont het Romeinse Rijk met steden die onderling door wegen zijn verbonden. Op elke stad komt een gesloten fiche in de aangegeven kleur. Aanvankelijk zijn de steden in Romeinse handen, maar de Germanen staan in het noorden klaar om het rijk te plunderen en later zelfs te veroveren.
Elke speler vertegenwoordigt een ruiter- en een krijgerstam van een Germaans volk. Een stam wordt op het spelbord weergegeven door één miniatuur. De overige ruiters of krijgers van deze stam staan op de ruiter- en krijgervelden op de rand van het spelbord. Elke stam telt vooralsnog één huifkar en één ruiter of één krijger.
Het aantal torens van een stad geeft aan hoe groot een stam minimaal moet zijn om de stad te kunnen plunderen of veroveren.
verloop
De Val van Rome wordt gespeeld in de richting van de klok en verloopt over verschillende rondes. Na elke ronde wisselt de startspeler. Per ronde worden de volgende fases doorlopen:
- Dobbelen: De dobbelstenen bepalen aan welke gebieden grondstoffen opleveren.
- Handelen en bouwen: De spelers kunnen onderling of met de bank grondstoffen ruilen, hun stammen uitbreiden en huifkarren of ontwikkelingskaarten kopen.
- Acties ruiterstam: De spelers kunnen met hun ruiterstam steden plunderen of veroveren.
- Acties krijgerstam: De spelers kunnen met hun krijgerstam steden plunderen of veroveren.
ad 1: De startspeler gooit net zo vaak met de twee dobbelststenen tot vier verschillende worpen zijn gegooid. Na elke unieke worp ontvangt elke speler met een miniatuur aan een gebied met het overeenkomstige getal, een grondstoffenkaart: een weidekaart (met daarop een paard of een os), graan of erts. Bij '7' plaatst de speler de legionair in een gebied naar keuze. Hij mag een grondstof stelen van een speler die hier een miniatuur heeft staan. Het gebied met de legionair levert geen grondstoffen meer op, totdat de legionair weer wordt verplaatst.
ad 2: Te beginnen met de startspeler mag elke speler handelen en bouwen. Handelen: alleen grondstoffen kunnen worden verhandeld. Handelen met de bank gaat in de verhouding 3:1. Bouwen: om zijn stammen uit te breiden, levert de speler de benodigde grondstoffen in. Zijn beide stammen worden nu met één miniatuur uitgebreid. De speler kan ook een huifkar of een ontwikkelingskaart kopen.
ad 3 & 4: Te beginnen met de startspeler mag elke speler een actie uitvoeren met zijn ruiterstam en vervolgens mag elke speler een actie uitvoeren met zijn krijgerstam. Aanvankelijk staan de stammen aan de grens van het Romeinse Rijk. De speler kan zijn stam over de weg verplaatsen. De eerste pijl die wordt gepasseerd, is kosteloos. Elke volgende pijl kost geld of graan. De speler mag een aangrenzende stad plunderen als zijn stam net zoveel miniaturen heeft als het aantal torens van de stad. Het fiche wordt opengedraaid en de speler voert de afgebeelde actie uit. Vaak wordt een miniatuur uit zijn stam verwijderd, de speler ontvangt een ontwikkelingskaart of een grondstof naar keuze en hij krijgt één goudstuk per huifkar in zijn stam.
Als een stam in drie verschillende provincies een stad heeft geplunderd, mag de stam steden veroveren. In elke veroverde stad blijft een miniatuur en een huifkar achter. Een stam die aan het veroveren gaat, kan geen steden meer plunderen. Elke veroverde stad telt voor één punt. Daarnaast zijn punten te verkrijgen met bepaalde ontwikkelingskaarten of met bonuskaarten. Zo wordt een bonuskaart verkregen als een speler met een stam in vijf verschillende provincies een stad heeft geplunderd.
eind
Het spel loopt ten einde zodra een speler tien punten heeft. De lopende ronde wordt nog uitgespeeld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]