doosbestel Viva il Re bij bol.com

Viva il Re!

Viva il Re!

doosbestel Viva il Re bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 6

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De koning wil met pensioen, dus de dans om de troon kan beginnen! De spelers proberen hun eigen favorieten zo dicht mogelijk bij de troon te positioneren en de overige kandidaten weg te stemmen.

materiaal

1 spelbord, 13 kandidaten, 26 doelkaarten, 1 kroon en voor elke speler: 1 telsteen, 1 'voor'-stemkaart en 2, 3 of 4 'tegen'-stemkaarten

Kandidaat ForelloKandidaat BeatriceDoelkaartAchterkant'Voor'-stemkaart'Tegen'-stemkaartspelbord

begin

Het spelbord toont het koninklijk paleis opgebouwd uit zeven verdiepingen, met rondom een scorespoor. Elke speler ontvangt een 'voor'-stemkaart en afhankelijk van het aantal spelers een aantal 'tegen'-stemkaarten.
Viva il Re! wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel is onderverdeeld in drie ronden, die elk bestaan uit twee verschillende fasen.

verloop

fotospelsituatie

Bij aanvang van elke ronde ontvangt iedere speler een geheime doelkaart met daarop de namen van zes favoriete kandidaten. Deze kandidaten leveren de speler aan het eind van de ronde meer punten op naarmate ze hoger in het paleis zijn opgeklommen.
In de eerste fase van de spelronde worden de kandidaten door de spelers één voor één op een verdieping naar keuze op het spelbord geplaatst. Elke verdieping mag maximaal vier kandidaten bevatten.
In de tweede fase worden de kandidaten door de spelers steeds één verdieping hoger geplaatst, totdat één kandidaat de bovenste verdieping met de troon heeft bereikt. Nu volgt een stemming.
Als de kandidaat 100% is verkozen, wordt hij de nieuwe koning. Als er ook maar één tegenstem is uitgebracht, is de kandidaat verworpen en wordt hij van het spelbord genomen. Het spel verloopt verder tot er een nieuwe koning is gekozen. Nu maken de spelers hun doelkaart bekend en volgt een telling: voor elke kandidaat op zijn doelkaart ontvangt de speler net zoveel punten als de hoogte van zijn verdieping. De nieuwe koning is zelfs 10 punten waard.
Elke speler neemt zijn stemkaarten weer op hand en de volgende ronde begint met de eerste fase.

eind

Het spel eindigt na de telling van de derde ronde. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en zo uitgelegd.
  • Gedurende het spel kom je voor lastige keuzes te staan: stem je tegen om deze ongewilde kandidaat van de troon weg te houden of waag je de gok dat één van je medespelers al tegen stemt en bewaar je de tegenstemkaart voor een latere afwijzing? Je moet een beetje bluffen en proberen in te schatten wat je medespelers van plan zijn. En daarnaast gewoon een beetje geluk hebben!
  • Kortom: een vrolijk en vlot spel voor tussendoor.

negatief

  • Met alle kandidaten op het spelbord is het soms lastig te zien wie wie is, doordat het ene spelstuk het zicht op het andere stuk wegneemt. Je kunt de kandidaten prima van de opzetstukjes halen en plat neerleggen.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spelwereld5 / 8
5678
spellenclub136 / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Op de homepage van daVinci Games staat een variant voor 2-5 spelers, waarbij een imaginaire speler wordt geïntroduceerd.

feitjes

uitbreiding

Van de homepage van daVinci Games kan een kleine uitbreiding worden gedownload: Het Toilet.
Voor elke ronde wordt het toilet naast de derde, vierde of vijfde verdieping geplaatst. In het toilet is slechts ruimte voor één kandidaat. Deze kandidaat telt mee bij de vier personen die maximaal op een verdieping kunnen plaatsnemen. Als de nieuwe koning is verkozen, telt de kandidaat op het toilet voor 1 punt.

weetjes

10-02-2005 itemRavensburger presenteert Viva il Re! op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
22-05-2004 itemViva il Re! staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
23-10-2003 itemdaVinci Games presenteert Viva il Re! op Spiel 2003 in Essen.

verwijzingen

Ravensburger
daVinci Games
www.spellink.nl