doos

Viva Topo!

Viva Topo!

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 33,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van een muizenfamilie en proberen zoveel mogelijk stukjes kaas te verzamelen. Maar pas op: de kat zet de achtervolging in!

materiaal

1 spelbord, 1 kat, 1 speciale dobbelsteen, 20 stukken kaas en voor elke speler: 5 muizen in zijn spelerskleur

spelmateriaal01spelmateriaal02

begin

Elke speler ontvangt een muizenfamilie, bestaande uit 5 muizen in zijn spelerskleur. Het spelbord toont de woonkamer van de muizen, dat via een loopspoor naar luilekkerland voert. In de hoeken van het spelbord zijn vier schuilplaatsen afgebeeld, die elk vanaf twee velden van het loopspoor te bereiken zijn.
De muizen worden in de woonkamer geplaatst. De stukjes kaas komen in de schuilplaatsen en in luilekkerland. Naarmate de schuilplaats zich dichter bij luilekkerland bevindt, worden de stukken kaas groter. De kat wordt op het aangegeven veld op het loopspoor geplaatst. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbesteen. Afhankelijk van de worp verzet hij een eigen muis net zoveel velden als de dobbelsteen aangeeft (1-5). Op elk veld is plaats voor vier muizen.
Heeft de speler een '1' gegooid, dan wordt vervolgens de kat verplaatst naar het eerstvolgende veld met het symbool van de kat. In het begin van het spel loopt de kat slechts één veld per keer, maar dat verandert in de loop van het spel! Zodra de kat op een veld met één of meer muizen terechtkomt of deze inhaalt, zijn deze muizen uit het spel. Zij kunnen geen kaas meer verzamelen.
In zijn beurt kan de speler een muis via de aangegeven velden naar een schuilplaats brengen. Een muis kan de schuilplaats niet meer verlaten. Als beloning ontvangt de speler een stuk kaas dat in deze schuilplaats ligt. Als alle kaas in deze schuilplaats al is vergeven, heeft de speler pech.
Als een speler geen muizen meer in het spel heeft, mag hij in zijn beurt nog wel met de dobbelsteen gooien, in de hoop een '1' te gooien! Andere worpen hebben nu geen effect meer.

eind

Het spel eindigt als alle muizen uit het spel zijn, doordat ze zijn ingehaald door de kat, een schuilplaats zijn ingevlucht of luilekkerland hebben bereikt. Alle spelers tellen hun stukjes kaas, waarbij elk 'taartpuntje' één punt oplevert. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. Door het houten spelmateriaal heeft het spel een degelijke uitstraling. De muisjes en de kat zien er erg grappig uit. Je kan zien dat ook de kat wel zin heeft in een lekker hapje.
  • Natuurlijk speelt het geluk een grote rol in het spel. Je kunt geen invloed uitoefenen op de dobbelsteen of op de kat. Maar je kan wel besluiten voortijdig een schuilplaats in te vluchten of een paar van je muizen op te offeren om er met eentje van door te kunnen gaan. Door deze keuzemogelijkheden blijft het spel ook voor wat oudere kinderen spannend.
  • Naarmate de kat dichterbij komt, stijgt de spanning! Kortom: een prima spel voor het jonge gezin met een leuke mix van spanning en geluk.

negatief

  • De dobbelsteen is wel erg groot. Dit maakt dat de dobbelsteen niet altijd even makkelijk rolt of juist van de tafel afrolt. De muisjes hebben de neiging een beetje voorover te vallen.
  • Het spel is een beetje aan de prijzige kant, maar daar krijg je ook heel wat voor terug!
  • De naam van het spel is in het Nederlands een beetje verwarrend. Het vak Aardrijkskunde wordt tegenwoordig ook wel Topo genoemd, maar het spel heeft niks te maken met topografie! Topo is het Italiaanse woord voor muis. De titel betekent dus zoiets als: Lang leve de muis!

strategie

Alle muizen in veiligheid brengen, zal je niet lukken. Je moet op tijd een schuilplaats inschieten, of een paar muizen opofferen om er met eentje als een haas van door te gaan.

waardering van andere sites

spieletest10 / 10
45678910
vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
5678
spiele-truhe5 / 6
3456
boardgamegeek6 / 7
6
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
3456
spielephase4 / 6
345
hall90003½ / 5
45

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

24-02-2004 itemViva Topo! is winnaar van de Japan Boardgame Prize-verkiezing 2003 in de categorie The Best Childgame.
19-08-2003 itemViva Topo! is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2003 in de categorie Spellen voor kinderen.
23-06-2003 itemViva Topo! is winnaar van de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2003.
05-06-2003 itemViva Topo! is genomineerd voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2003.
20-05-2003 itemViva Topo! staat op de Auswahlliste voor de Kinderspiel des Jahres-verkiezing 2003.
30-01-2003 itemSelecta Spielzeug presenteert Viva Topo! op Spielwarenmesse 2003 in Nürnberg.

verwijzingen

Selecta Spielzeug