doos

Het Vlooiencircus

Het Vlooiencircus

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van circusdirecteuren die proberen de meest waardevolle circusacts of zelfs een 'Totale Voorstelling' in hun circus onder te brengen.

materiaal

80 circuskaarten, met waarde 0-7 in 10 (!) verschillende kleuren, 9 aktiekaarten

achterkantaktiekaart01aktiekaart02kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

De circuskaarten worden met de aktiekaarten geschud en als gedekte stapel neergelegd. De jongste speler begint.

verloop

In zijn beurt mag de speler een openliggende circuskaart in zijn hand nemen of net zoveel kaarten omdraaien als hij wil, totdat:

 • De gedraaide kaart dezelfde kleur heeft als een reeds open liggende kaart. De laatste kaart, de dubbele circusact, wordt op de aflegstapel gelegd en zijn beurt is direct voorbij. Zolang er geen dubbele circusact wordt gespeeld, mag de speler op elk moment besluiten een openliggende circuskaart in zijn hand te nemen.
 • De gedraaide kaart een aktiekaart is. De speler moet de aanwijzingen onmiddellijk uitvoeren, waarna zijn beurt direct voorbij is. De aktiekaart wordt op de aflegstapel gelegd.
Alleen als de speler een circuskaart op hand heeft genomen, mag hij nu met Circusactkaarten uitkomen:
 • Trio: de speler legt drie willekeurige kaarten met dezelfde waarde uit zijn hand open voor zich neer.
 • Totale Voorstelling: de speler legt 10 verschillende kleuren met willekeurige waarde uit zijn hand open voor zich neer. In dat geval eindigt het spel direct.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler. De volgende aktiekaarten kunnen worden getrokken:
 • Circusact trekken: De speler trekt een kaart uit de hand van een medespeler naar keuze. De kaart wordt aan alle spelers getoond en bij zijn de handkaarten gevoegd.
 • Circusact krijgen: De speler krijgt een kaart uit de hand van een medespeler naar keuze. De medespeler bepaalt welke kaart hij weggeeft. De kaart wordt aan alle spelers getoond en bij zijn de handkaarten gevoegd.
 • Dubbele Circusact: De speler draait net zolang kaarten van de stapel tot een dubbele circusact wordt gedraaid. De dubbele Circusact wordt zoals gewoonlijk op de aflegstapel gelegd. Vervolgens kiest de speler een kaart van de openliggende rij en voegt hem bij zijn handkaarten.

eind

Het spel eindigt zodra een speler een Totale Voorstelling heeft gegeven, of als de laatste kaart van de stapel wordt gedraaid. Is de laatste kaart een aktiekaart, dan moet die eerst worden uitgevoerd. Is de laatste kaart geen dubbele Circusact, dan mag de speler nog een openliggende circuskaart in zijn hand nemen.
Elke speler (met uitzondering van de speler die de Totale Voorstelling heeft gegeven!) ontvangt voor de kaarten in zijn hand van elke kleur de hoogste waarde van die kleur aan punten. Kaarten met een lagere waarde van die kleur leveren geen punten op.
Daarnaast ontvangt elke speler 10 bonuspunten voor elke uitgespeeld trio. De speler die de Totale Voorstelling heeft gegeven, ontvangt 10 bonuspunten en de waarde van elke kaart in de voorstelling.
De speler met de meeste punten is de winnaar.

positief

 • Het is de moeite waard de voorstellingen op de circuskaarten nader te bestuderen. Sommige zijn zelfs erg grappig. Een symbool op de aktiekaarten geeft aan welke aktie uitgevoerd moet worden.
 • Het spel duurt erg kort. Dat nodigt uit tot meerdere rondes en dat kan de geluksfactor compenseren.
 • Erg simpele regels en hoewel de mogelijkheden per beurt beperkt zijn, zijn er toch voldoende keuzes te maken.

negatief

 • De geluksfactor is wel erg groot. Dat kan gecompenseerd worden door het spelen van meer dan één spelronde. Daarnaast zou je er voor kunnen kiezen de aktiekaarten uit het spel te verwijderen. Waarom de geluksfactor nog verder verhogen?

strategie

 • Een gespeelde trio levert maximaal 10 punten op. Zo kun je toch scoren met kaarten met een lage waarde.
 • Probeer een beetje te onthouden welke kaarten (vooral welke kleur!) je medespelers in bezit hebben. Kies aan de hand hiervan het juiste moment om je trio's neer te leggen en eventueel een totale voorstelling te geven. Aangezien alleen gespeelde trio's bonuspunten opleveren en slechts één speler een totale voorstelling kan geven (en dus bijbehorende bonuspunten kan verkrijgen) moet je het moment van uitspelen niet te lang uitstellen.
 • Daarnaast is het slim ook niet te snel een trio te spelen. Wellicht kan je de kaarten nog gebruiken om je voorstelling compleet te maken en je moet je medespelers ook niet meer laten zien dan nodig is.

waardering van andere sites

truus en truus8 / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
AnderSpel6 / 9
56789
spellenclub137 / 10
789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Reduceer of compenseer de factor geluk:

 • Verwijder de aktiekaarten uit het spel.
 • Speel meer dan één spelronde. Welke speler heeft het best uit drie?

algemeen

Het Vlooiencircus is een tweetalige heruitgave (Frans en Nederlands) van het spel Zirkus Flohcati (Amigo Spiele, 1998).

Zirkus Flohcati - Amigo Spiele

feitjes

verwijzingen

University Games