doosbestel Vroeger of Later bij bol.com

Vroeger of Later

Vroeger of Later

doosbestel Vroeger of Later bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 8

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
9,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Elke speler probeert met een beetje bluf en een beetje kennis als eerste zijn kaarten kwijt te raken door ze op de juiste plek in de tijdlijn te plaatsen.

materiaal

330 speelkaarten

kaart01kaart02

begin

De kaarten worden geschud en als trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt negen kaarten, die hij open voor zich plaatst. Elke kaart toont op de (blauwe) voorkant een beschrijving van een gebeurtenis en op de (gele) achterkant het bijbehorende jaartal. De bovenste kaart van de trekstapel wordt open neergelegd en hardop voorgelezen. De spelers moeten opletten dat gedurende het spel de gele achterkant van de kaarten voor niemand zichtbaar is.

verloop

fotospelsituatie

Vroeger of Later wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler kiest een eigen kaart en leest deze hardop voor. Als hij denkt dat zijn gebeurtenis eerder heeft plaatsgevonden, dan plaatst hij zijn kaart links van de openliggende kaart. Denkt hij dat zijn gebeurtenis later heeft plaatsgevonden heeft, plaatst hij zijn kaart rechts daarvan. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
De volgende speler kan kiezen: of hij plaatst ook een eigen kaart in de rij, of hij spreekt zijn twijfel uit. Als een speler twijfelt of de rij de juiste tijdslijn aangeeft, draait hij alle kaarten in de rij om. Bevat de rij inderdaad één of meer kaarten die niet op de juiste plaats in de tijdslijn liggen, dan moet de speler die voor hem aan de beurt was drie kaarten van de stapel nemen en bij zijn voorraad leggen. Bevat de rij geen fouten, dan moet de twijfelaar twee kaarten van de stapel nemen. De kaarten uit de rij worden in ieder geval uit het spel genomen. De bovenste kaart van de trekstapel wordt open neergelegd en hardop voorgelezen. De beurt gaat naar de speler die gelijk had: of de twijfelaar of de speler die voor hem aan de beurt was.

eind

Het spel eindigt zodra een speler zijn laatste kaart aanlegt. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Kan een kaartspel dat gebaseerd is op jaartallen leuk zijn? Ja, zolang je de kaartjes niet uit je hoofd kent, zodat ook het bluf-element goed naar voren komt. Bluft 'ie of weet 'ie het echt?
  • De gebeurtenissen op de kaarten zijn zeer divers: van uiterst triviaal tot zaken die je toch echt ooit wel eens hebt geweten.
  • De kaarten zijn onderverdeeld in drie moeilijkheidsgraden. De gebeurtenissen met één ster zou je eigenlijk wel moeten weten. De gebeurtenissen met twee sterren zijn allemaal zeer recent. Was het nou eind 2003 of begin 2004?
  • Door het aanleggen van een kaart accepteer je de rij. Trekt de volgende speler de rij in twijfel en bevat de rij inderdaad één of meer kaarten die niet op de juiste plaats in de tijdslijn liggen, dan ben jij de pineut.
  • Een spelletje duurt aangenaam kort: tijd voor revanche of een ander spel!

negatief

  • Het grote nadeel van dit soort spellen is, dat je na een aantal keer spelen alle gebeurtenissen al een keertje bent tegengekomen. Wellicht verschijnen er binnenkort nieuwe themasets, zodat je het spel kunt aanvullen met nieuwe kaarten.
  • Je moet wel enigszins een idee hebben, wanneer bepaalde gebeurtenissen zich hebben afgespeeld, anders is het voor je linkerbuurman wel heel makkelijk om je veel kaarten in je maag te splitsen en zelf zijn kaarten snel kwijt te raken.

strategie

Allereerst is het natuurlijk handig als je ongeveer een idee hebt, wanneer de gebeurtenis op je kaart heeft plaatsgevonden. Maar daarnaast moet je ook goed kunnen bluffen en natuurlijk de bluf van je medespelers een beetje kunnen doorzien.

waardering van andere sites

spellengek (dagmar)4 / 5
2345
AnderSpel7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
spellenhoek3 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is gebaseerd op het spel Anno Domini. Dit spel is verkrijgbaar in verschillende thema's. Elke set vormt een compleet, zelfstandig te spelen spel, maar de sets zijn onderling ook te combineren.

Anno Domini - Fata Morgana Spiele

feitjes

weetjes

28-10-2005 itemJumbo presenteert Vroeger of Later op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.

verwijzingen

Online Vroeger of Later spelen
Alternatieve regels
Jumbo