doosbestel Weerwolven bij bol.com

De Weerwolven van Wakkerdam

De Weerwolven van Wakkerdam

doosbestel Weerwolven bij bol.com

aantal spelers

spelers
8 - 18

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
12,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van inwoners van het dorpje Wakkerdam, dat elke nacht wordt geteisterd door weerwolven. Aan de burgers de taak om de weerwolven te ontmaskeren. Maar pas op: de weerwolven bevinden zich tussen de aanwezigen!

materiaal

24 karakterkaarten onderverdeeld in: 4 weerwolfkaarten, 13 burgerkaarten, 1 ziener, 1 dief, 1 jager, 1 amor, 1 heks, 1 meisje, 1 kapitein

weerwolfburgerzienermeisjeheks

begin

Afhankelijk van het aantal spelers en de gekozen spelvariant wordt een aantal kaarten uitgezocht. In de hieronder beschreven eenvoudige variant zijn er twee weerwolven, onschuldige burgers, waaronder een ziener en een onschuldig meisje. Er moeten net zoveel kaarten zijn als spelers, de spelleider niet meegerekend.
De spelleider schudt de kaarten en geeft elke speler gedekt een kaart. Elke speler bekijkt in het geheim zijn kaart, en legt deze vervolgens gedekt voor zich neer.

verloop

Het spel verloopt over verschillende ronden, die steeds gelijk verlopen. De spelleider geeft instructies en praat het spel aan elkaar.

  • Nacht: Alle spelers sluiten hun ogen. Nu roept de spelleider de ziener op. De speler met het karakter ziener opent zijn ogen en wijst een speler aan. De spelleider toont de karakterkaart van deze speler aan de ziener. Vervolgens sluit de ziener zijn ogen weer. Nu roept de spelleider de weerwolven. De spelers met het karakter weerwolf openen hun ogen en wijzen een speler aan. Het onschuldige meisje mag ondertussen stiekum haar ogen een beetje openen om de weerwolven te betrappen. Vervolgens sluiten de weerwolven hun ogen weer.
  • Dag: Alle spelers openen hun ogen. De spelleider maakt bekend welke speler deze nacht door de weerwolven is omgebracht en toont de karakterkaart van de speler. Deze speler ligt uit het spel en mag niet meer meepraten. Vervolgens overleggen de spelers, die zich allen voordoen als onschuldige burgers, welke speler zij ervan verdenken een weerwolf te zijn. Aan het einde van de discussieronde wordt één speler weggestemd. De spelleider toont de karakterkaart van deze speler. Deze speler ligt uit het spel.
Nu begint de volgende ronde. Als een karakter niet meer in het spel is, wordt deze niet meer opgeroepen.

eind

Het spel eindigt zodra alle weerwolven uit het spel zijn of als alle burgers uit het spel zijn. In het eerste geval winnen de burgers, in het tweede geval de weerwolven.

positief

  • De regels zijn eenvoudig en snel uitgelegd.
  • Dit spel doet je denken aan zomerkampen, scouting en kampvuur. Hoe meer spelers er meedoen, des te beter. Zorg er wel voor dat alle spelers elkaar kunnen aankijken.
  • Het spelregelboekje geeft talloze varianten op het basisspel. Door het chaotische karakter van het spel kun je gemakkelijk je eigen karakterkaarten ontwerpen en toevoegen.

negatief

  • Let er de eerste keren wel op alle karakterkaarten die meedoen, van te voren aan de spelers te laten zien. Op de karakterkaarten staat namelijk geen tekst, je moet uit de afbeelding opmaken om welk karakter het gaat.
  • Het spel wordt leuker naarmate de spelers meer van zich laten horen. Het spel staat of valt met de gevoerde discussie. Zit je met allemaal spelers die afwachten wat er gaat gebeuren, dan komt het spel niet goed tot zijn recht. En veel hangt af van de spreekvaardigheid van de spelleider.

waardering van andere sites

spellenclub1310 / 10
789
spieletest10 / 10
5678910
goodgameguide9 / 9
56789
vlaams spellenarchief4 / 4
234
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
speljournaal4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
spellengek (dagmar)2 / 5
2345

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spelmechanisme van De weerwolven van Wakkerdam is gebaseerd op Lupus In Tabula, daVinci Games.

feitjes

uitbreiding

Op Spiel 2006 presenteert Pro Ludo de uitbreiding van Die Werwölfe von Düsterwald onder de naam Neumond - Ausdehnung n*1. Deze uitbreiding bevat nieuwe scenario's, waaronder een zeer geheim scenario dat in spiegelschrift is genoteerd!
Deze uitbreiding is in 2008 door 999Games op de markt gebracht onder de naam Volle maan in Wakkerdam.

Uitbreiding: Volle maan in Wakkerdambestel De Weerwolven - Volle Maan in Wakkerdam (toys) bij bol.com

weetjes

19-10-2006 itemPro Ludo presenteert de uitbreiding Neumond op Spiel 2006 in Essen.
09-2003 item999Games brengt Die Werwölfe von Düsterwald op de Nederlandse markt onder de naam De Weerwolven van Wakkerdam.
30-08-2003 itemLes Loups-Garoux de Thiercelieux is één van de finalisten van de Jeu de l'Année-verkiezing 2003.
20-05-2003 itemDie Werwölfe von Düsterwald staat op de Auswahlliste voor de Spiel des Jahres-verkiezing 2003.
17-10-2002 itemAsmodée presenteert Die Werwölfe von Düsterwald op Spiel 2002 in Essen.

verwijzingen

tips en varianten
informatie over het spel
millershollow.nl, fan-pagina met Weerwolven-forum
fan-pagina met spelregels en spel-ideeën
Asmodée
999Games
Cafe Games International
Pro Ludo
www.spellink.nl