doos

Willi Wichtel, Abenteuer im Zauberwald

Willi Wichtel, Abenteuer im Zauberwald

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers gaan op zoek naar de hele kabouterfamilie in het toverbos.

materiaal

1 dobbelsteen, 100 boskaartjes, per speler 1 spelfiguur en 6 vriendschapsstenen

meervarenomaopaspinslangwillimamavos

begin

De kaartjes worden geschud en gedekt neergelegd in een vierkant van 10 × 10 kaartjes. Iedere speler kiest een kleur en ontvangt de bijbehorende spelfiguur en de 6 vriendschapsstenen. De spelfiguren worden elk voor een ander hoekpunt neergezet.

verloop

fotospelsituatie

De speler die aan de beurt is gooit met de dobbelsteen. Het aantal ogen bepaalt het aantal stappen dat zijn spelfiguur moet zetten, waarbij elk kaartje als één veld telt. Er mag horizontaal en vertikaal gelopen worden, echter nooit diagonaal. In een zet mag de spelfiguur ook één of meerdere malen de hoek omgaan, maar elk kaartje mag in een zet maar één keer betreden worden. Op elk kaartje mag ook maar één spelfiguur staan.
De speler draait het kaartje waarop de spelfiguur eindigt om.

 • Het gedraaide kaartje toont een varen: Pech gehad! De speler draait het kaartje weer om en de beurt gaat naar de volgende speler.
 • Het gedraaide kaartje toont een vos of een slang: Wegwezen! De speler draait het kaartje weer om en gooit gauw nog een keer.
 • Het gedraaide kaartje toont een spin: Wegwezen! De spelfiguur gaat gauw naar zijn startpositie. De speler draait het kaartje weer om en de beurt gaat naar de volgende speler.
 • Het gedraaide kaartje toont aardbeien of een meertje: Even uitrusten en aansterken! Het kaartje blijft open liggen met de spelfiguur erop en de beurt gaat naar de volgende speler. Als de speler weer aan de beurt is moet hij het kaartje weer omdraaien en de volgende keer mag hij weer verder lopen.
 • Het gedraaide kaartje toont een glazen bol: Toverkunsten! De speler mag, zonder dat zijn medespelers meekijken, alle direct aanliggende kaartjes bekijken, ook de kaartjes waar een spelfiguur opstaat. De speler draait vervolgens het kaartje weer om en de beurt gaat naar de volgende speler.
 • Het gedraaide kaartje toont een kabouter: Gefeliciteerd! De speler sluit vriendschap met deze kabouter door een vriendschapssteen op de kabouter te plaatsen. Je kunt echter met elk lid van de kabouterfamilie maar één keer vriendschap sluiten. Is de speler al bevriend met deze kabouter dan wordt het kaartje omgedraaid en de beurt gaat naar de volgende speler. Als de speler een vriendschapssteen op de kabouter geplaatst heeft, blijft het kaartje openliggen en mag hij nog een keer met de dobbelsteen gooien en zetten.

eind

Het spel eindigt zodra een speler met een zesde kabouter vriendschap heeft gesloten. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spel is een leuke mix van geluk en geheugen. Altijd spannend wat er nu weer op je kaartje staat!
 • De regels zijn simpel, dus iedereen kan zo meespelen.

negatief

 • De kabouterplaatjes zijn erg stereotiep: het kaboutermannetje rookt een pijp of hakt het hout, het kaboutervrouwtje doet de was of plukt aardbeien. Maar ja, misschien zijn de zaken in kabouterland wel zo verdeeld . . .
 • De geluksfactor is wel erg groot. Dit maakt het spel geschikt voor jonge kinderen. Oudere kinderen zullen er sneller op uitgekeken zijn.
 • Het rare is dat kaartjes die een negatieve uitstraling hebben - de slang en de vos - een positieve uitwerking hebben: je mag nog een keer gooien! En kaartjes die een positieve uitstraling hebben - de aardbeien en het meertje - hebben juist een negatieve uitwerking: je moet een beurt overslaan. Het zou logischer zijn als de zaken worden omgedraaid: nieuwe krachten door eten en drinken - je kan direct nog een keer gooien. En verlamd van schrik, dus even bijkomen - een beurt overslaan.

strategie

Allereerst moet je gewoon veel geluk hebben. Daarnaast moet je goed onthouden wat er op de kaartjes staat. Een beurt overslaan kost je immers kostbare tijd!
Op weg naar het kaartje dat je wilt hebben kun je een tussenstop maken op een slang of een vos. Je mag dan immers nog een keer gooien. Misschien bereik je nu je doel.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
345
AnderSpel7 / 9
5678

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Niet in het Nederlands verkrijgbaar. De bos-kaartjes hebben geen tekst, dus dat is geen probleem.

feitjes

verwijzingen

Amigo Spiele
www.spellink.nl