doosbestel 9200000024240286Wie is de Mol? – Bordspel bij bol.com

Wie is de mol?

Wie is de mol?

doosbestel 9200000024240286Wie is de Mol? – Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 9

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 23,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Zorg als mol dat de groep er niet in slaagt om het woord te raden. De overige spelers kunnen winnen door samen het woord te raden en persoonlijk de meeste punten te behalen. Je wint punten door de juiste antwoorden te geven en door te raden wie de mol is.

materiaal

1 speelbord, 10 setjes van 55 kaartjes ( per setje: 8 vragenkaarten, 8 jokerkaarten, 12 De Mol-kaarten, 24 antwoord/letterkaarten, 2 waarschuwingskaartjes, 1 reclamekaartje ), 7 potloden, 1 notitieblok en 1 blad spelregels

VOORKANT

begin

Het spel wordt volgens een nauwkeurige volgorde klaargelegd om te zorgen dat niet direct bekend wordt wie de mol is. De Mol-kaarten worden verdeeld onder de spelers. Het maakt niet uit dat een speler meer kaarten krijgt dan de ander. Het gaat erom dat een speler een kaart heeft, waarop staat dat hij de mol is. Op die kaart staat ook wat het te raden woord is, waardoor de mol alle antwoorden op de vragen kan herkennen. De joker- en de antwoordenkaarten worden neergelegd. De vragenkaarten worden geschud en ook op het bord geplaatst. Iedere speler ontvangt een notitieblaadje en een potlood.
Speel je het spel met nieuwe spelers, zorg dan dat iedereen heel goed begrijpt wat de mol doet en hoe die kan winnen.

verloop

fotospelsituatie

De timer van 45 minuten wordt gestart. De timer is overigens een website. Het enige verschil met een gewone wekker is dat deze om de zoveel minuten een geluidje laat horen (bekend van het tv-programma).
Wanneer de tijd is gestart, kijken de spelers eerst naar alle antwoordkaarten en kunnen deze worden gesorteerd in groepjes van drie antwoorden. De eerste vraag wordt voorgelezen en ieder schrijft voor zich zelf het antwoord op. Daarna ga je met zijn allen één antwoord kiezen. Uiteindelijk moet een meerderheid besluiten welk antwoord wordt gekozen. Het antwoord geeft een letter voor het te zoeken woord. Tijdens het spel mag drie keer een joker ingezet worden. De joker geeft een hint om het antwoord te vinden. Na elke vraag schrijft ieder voor zich op wie hij/zij denkt dat de mol is. Zo gaat het door tot alle vragen zijn beantwoord.

eind

Met alle letters zoeken de spelers naar het woord van tien letters. Heeft een meerderheid voor een woord gekozen, dan is het spel afgelopen. Nu schrijft iedere speler nog één keer op wie hij of zij denkt dat de mol is.
De mol zal natuurlijk tijdens het spel proberen iedereen te leiden naar de verkeerde antwoorden. De mol probeert tijd te rekken en ook bij het zoeken van het woord leidt hij of zij iedereen op een dwaalspoor.
Als het woord niet juist is geraden binnen 45 minuten wint de mol. Als het woord geraden is, gaat iedere speler punten tellen. Je krijgt punten voor elke goede antwoord op een vraag. Je krijgt ook punten voor elke keer dat je de mol geraden hebt. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

positief

 • Weinig spellen zijn zo spannend als dit spel. Iedereen is het hele spel bezig om vragen te beantwoorden, het woord te zoeken en uiteraard uit te vinden wie de mol is.
 • Zodra je de spelregels kent, duurt het spel altijd maximaal 45 minuten.
 • Online komen meer kaarten beschikbaar, waardoor het spel vaker dan tien keer te spelen is.

negatief

 • De speelkaarten maken het mogelijk om in totaal tien keer het spel te spelen.
 • De woorden zijn soms erg lastig te vinden, ook al beschik je over bijna alle letters. In dat geval maakt het nauwelijks uit wat de mol doet.
 • Het spelbord kan het spel iets overzichtelijker maken, maar is grotendeels overbodig.

strategie

Als je niet de mol bent, ben je bezig met het zoeken van de antwoorden en het woord. Zoek niet alleen naar de antwoorden, maar kijk tijdens het spel hoe je medespelers reageren. Zo kan je zien wie de mol is.
Als je de mol bent, kijk goed en snel naar je kaartje met het woord. Je hebt geen kans om nog een keer naar je kaart te kijken, want dan hebben de andere spelers je snel door.
Het is meestal ook niet handig om in de eerste ronde een duidelijke mollenactie te doen.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2014
 • uitgever
  Just2play

uitbreiding

In de toekomst zijn extra setjes kaarten te vinden op de site van het spel zodat je het spel vaker dan tien keer kan spelen.

verwijzingen

Officiële site bordspel Wie is de mol
Officiële site tv programma Wie is de mol
Just2play