doosbestel Spel Wie is het? bij bol.com

Wie is het?

Wie is het?

doosbestel Spel Wie is het? bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 43,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het handig stellen van vragen als eerste te achterhalen welk gezicht hun medespeler verborgen houdt.

materiaal

24 gezichtskaartjes en voor elke speler: 1 spelbord

sallybernhardmaria

begin

Beide spelers ontvangen een bord met 24 verschillende gezichten. Bij elk gezicht hoort een unieke naam. Deze gezichten staan ook afgebeeld op de kaartjes. Beide spelers trekken blind een kaartje met een gezicht en plaatsen deze niet zichtbaar voor de medespeler op hun bord. Bij aanvang van het spel zijn alle gezichten op het bord open.

verloop

In zijn beurt stelt de speler een vraag over het gezicht op het kaartje van zijn medespeler. Deze moet met ja of nee een eerlijk antwoord geven. Bijvoorbeeld: Heeft jouw gezicht zwart haar? Indien de vraag met nee wordt beantwoord, klapt de vragensteller op zijn bord alle gezichten met het gevraagde kenmerk dicht. Wordt de vraag met ja beantwoord, dan klapt de speler alle gezichten waarop het kenmerk niet aanwezig is dicht. Nu gaat de beurt naar de andere speler.

eind

Als een speler denkt te weten welk gezicht op het kaartje van zijn medespeler staat, mag hij de naam raden. Bijvoorbeeld: Is het Maria? Als het goed is, is de vragensteller de winnaar van het spel. Is het fout, dan wint de andere speler. Eindwinnaar is de speler die als eerste vijf rondes wint.

positief

  • De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Wellicht moet je jonge kinderen in het begin nog wat helpen: moet je nu juist de gezichten met zwarte haren laten staan, of moeten deze worden dichtgeklapt?
  • Het spel duurt aangenaam kort. Tijd voor revanche!

negatief

  • Spreek van te voren goed af, wat onder de verschillende kenmerken wordt verstaan. Wat is een dikke neus? En hoe noem je dat gele haar? Als je er halverwege het spel achter komt, dat je allebei een andere definitie gebruikt, is het te laat.
  • Als je het spel te vaak hebt gespeeld, weet je precies welke vragen het handigst zijn: die vragen die steeds de helft van het aantal gezichten elimineren. Kijk bij de varianten voor een oplossing van dit probleem.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spieletest8 / 10
45678910
AnderSpel7 / 9
5678
speelduivel2 / 5
1234

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Variant voor gevorderden:
Elke speler neemt twee gezichtskaartjes. De spelers moeten nu door het handig stellen van vragen beide gezichtskaartjes raden. Ook nu moeten de vragen met ja of nee kunnen worden beantwoord. Bijvoorbeeld: Heeft ten minste één gezicht zwart haar? De spelers mogen pen en papier gebruiken om hun bevindingen te noteren.

algemeen

'Wie is het?' is ook verkrijgbaar in een eenvoudige reisuitvoering.

reisuitvoering Wie is Het?

feitjes

  • uitgever
  • ook bekend als
    Guess who? (USA)

verwijzingen

zoek Wie is het? op eBay.nl
MB
www.spellink.nl