doos

Wikinger

Wikinger

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 30,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers verwerven stukken land die ze bezetten met vinkingen. Maar pas op: vijandelijke schepen proberen je vikingen onderuit te halen!

materiaal

1 spelbord met draaischijf, 72 tegels (onderverdeeld in 58 eilandstukken en 14 schepen), 25 uitbreidingstegels, 45 geldstukken, 1 startfiguur, 78 vikingen, 1 stoffen zakje en voor elke speler: 1 hoekstuk, 1 starttegel en 2 blokjes in zijn spelerskleur

tegel01tegel02tegel03tegel04

begin

Elke speler ontvangt een startkapitaal, een starttegel en een hoekstuk. In het hoekstuk legt de speler in de loop van het spel zijn verworven stukken land en verworven schepen aan.
De 72 tegels zijn onderverdeeld in 14 schepen en 58 eilandstukken (begin-, midden- en eindstukken). De tegels worden gedekt geschud en in 6 gelijke stapels op voorraad gelegd.
De 78 spelfiguren (=vikingen) zijn onderverdeeld in grijze bootsmannen, zwarte krijgers, rode adelijken, groene verkenners, gele goudsmeden en blauwe vissers. Deze vikingen komen in de stoffen zak.
Het spelbord toont een draaischijf met daaromheen plaats voor 12 tegels en 12 vikingen. Rondom het spelbord loopt een scorespoor.

verloop

spelbord

Wikinger wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel verloopt over 6 ronden. Elke ronde worden 12 tegels open rond de draaischijf geplaatst. Schepen worden neergelegd vanaf de 11 van de draaischijf (en terug), eilandstukken vanaf de 0 van de draaischijf (en verder). Vervolgens worden 12 vikingen uit de zak getrokken. Naast elke tegel komt een viking, beginnend bij de 0: eerst eventuele blauwe, dan gele, groene, rode, zwarte en tot slot de grijze.
In zijn beurt kiest de speler een tegel met de bijbehorende viking. De prijs wordt aangegeven door de draaischijf (0-11). De speler mag alleen de tegel bij 0 kopen, als de hierbij behorende viking de laatste in die kleur is, of als de speler geen geld meer heeft. De speler mag punten omruilen in geld (1:1). Kiest de speler de tegel bij de 0, dan wordt de draaischijf verder gedraaid tot de 0 de eerstvolgende tegel aanwijst. Alle nog liggende tegels zijn nu goedkoper geworden.
De speler legt zijn verworven tegel meteen in zijn speelveld:

  • Schip: Een schip komt op de bovenste rij. De eerste drie schepen komen op de eerste drie plaatsen vanaf de kant. De volgorde is vrij. Elke volgend schip moet naast een reeds geplaatst schip worden aangelegd.
  • Eilandstuk: Een eilandstuk komt in de vijf rijen hieronder: land aan land en zee aan zee. Elke rij hoort bij één vikingkleur: blauw, geel, groen, rood of zwart. Als het eilandstuk wordt aangelegd in de rij van de viking die hij deze beurt heeft verworven, dan mag de speler deze viking op de zojuist geplaatste tegel zetten. Dit is echter niet verplicht. Als de speler de viking niet op de tegel plaatst, wordt deze terzijde gelegd.
Een schip maakt alle hieronder geplaatste vikingen onschadelijk, tot aan de kleur die het schip heeft. Maar een zwarte viking onder het schip beschermt de onderliggende vikingen.
De ronde eindigt als alle 12 tegels zijn verkocht. Na de 1e, 3e en 5e ronde volgt een kleine waardering, en na de 2e, 4e en 6e ronde een grote waardering. Bij een kleine waardering ontvangt elke speler 3 geldstukken per gele viking in zijn eilandenrijk. Bij een grote waardering kan de speler zijn grijze vikingen inleveren om vikingen die hij terzijde heeft gezet, in zijn eilandenrijk te plaatsen. Bij een grote waardering kunnen de schepen en andere vikingen in zijn eilandenrijk geld of punten opleveren.

eind

Het spel eindigt na de waardering van de 6e ronde. Nu volgt een eindwaardering waarbij punten zijn te verkrijgen voor de meeste afgeronde eilanden, het grootste eiland en de meeste grijze vikingen. Onbeschermde schepen kosten geld of punten. Geldstukken worden omgeruild voor punten (5:1). En de speler moet zijn vikingen kunnen voeden: elke blauwe viking in zijn eilandenrijk voedt zichzelf en 4 andere vikingen. Hij moet ook zijn terzijde gelegde vikingen voeden! Lukt dit niet, dan kost hem dat punten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Je kunt goed zien of het eilandstuk een beginstuk is of juist een eindstuk. Daar kunnen geen misverstanden over bestaan. Ook de gebruikte pictogrammen voor punten of geld zijn direct duidelijk.
  • Je staat elke beurt weer voor een lastige keuze: hoeveel heb ik over voor die tegel met die viking? Gok ik erop dat ik 'm straks goedkoper kan verkrijgen of kaapt mijn medespeler 'm dan voor mijn neus weg?
  • Je moet heel wat puzzelen om alles in je eilandenrijk geplaatst te krijgen. Waar leg ik dit eindstuk en hoeveel bootsmannen heb ik nodig? Je moet niet alleen de korte termijn in de gaten houden, maar ook de eindtelling: kan je al je monden voeden?
  • Ondanks al deze keuzes en planningen, loopt het spel vlot door. Terwijl je medespelers over hun beurt nadenken, heb jij mooi de tijd te kijken hoe je hen het beste dwars kan zitten!

negatief

  • De geluksfactor kan af en toe vervelend uit de hoek komen: heb je net behoefte aan een zwarte krijger, liggen er vooral blauwe vissers. En waar zijn die beginstukken als je die het hardste nodig hebt? Je moet een combinatie van tegel en viking kiezen en soms kan je dan de tegel of de viking niet gebruiken.
  • Het thema is een beetje op het spel geplakt. En de schepen zijn thematisch wat moeilijk: ze brengen vikingen mee, om deze vervolgens aan te vallen!

strategie

Houd zoveel mogelijk mogelijkheden open om je eilandstukken aan te passen, dus zorg dat je zowel een begin-, midden- en eindstuk kan plaatsen.
Bij een kleine waardering worden de bootsmannen (grijze vikingen) niet ingezet. Je kunt dus niet snel je gele viking in je eilandenrijk plaatsen! Een gele viking in je eilandenrijk levert bij elke waardering 3 geldstukken op. Dus hoe eerder in het spel je deze verwerft, des te meer geld levert hij je op.

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
goodgameguide9 / 9
56789
jeux 2 rody5 / 5
345
hall90005½ / 6
345
kulkmanns gamebox9 / 10
456789
spelwereld7½ / 8
5678
spielephase5 / 6
3456
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
truus en truus8 / 9½
6789
spellenclub138½ / 10
789
spieletest8 / 10
5678910

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

feitjes

weetjes

17-09-2007 itemWikinger bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2007.
20-05-2007 itemWikinger staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2007.
01-02-2007 itemHans im Glück presenteert Wikinger op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.

verwijzingen

Hans im Glück
Rio Grande Games