doos

Wings of War - Famous Aces

Wings of War - Famous Aces

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van gevechtspiloten in de Eerste Wereldoorlog en proberen door het handig uitspelen van kaarten hun vliegtuig zo te manoeuvreren dat ze buiten het bereik van vijandelijke toestellen blijven, maar zelf wel schade kunnen toebrengen.

materiaal

127 speelkaarten, 5 vliegtuigkaarten met bijbehorend spelbord, 36 fiches, 2 meetlatten

vliegtuig01vliegtuig02kaart01kaart02

begin

Hieronder wordt het spelverloop voor een spel met twee spelers beschreven, waarbij elke speler twee vliegtuigen bestuurt.
Eerst wordt de grootte van het speelveld bepaald. Vervolgens kiest elke speler twee vliegtuigen met het bijbehorende spelbord en de set manoeuvreerkaarten. Het spelbord dient om de voorraad kaarten op te plaatsen en geeft de bijzondere eigenschappen van het gekozen vliegtuig aan. Sommige vliegtuigen zijn wendbaarder dan andere, maar zijn sneller uit de lucht te schieten.

verloop

fotospelsituatie

Het spel bestaat uit verschillende ronden en elke ronde bestaat uit twee fasen: een planningsfase en een uitvoeringsfase.
Planningsfase: Elk vliegtuig heeft een eigen set manoeuvreerkaarten. Op elke manoeuvreerkaart staat aangegeven welke actie het vliegtuig moet uitvoeren: bijvoorbeeld rechtdoor, een kwartslag naar links of juist naar rechts of 180 graden draaien (Immelmann). Elke speler kiest voor elk van zijn vliegtuigen drie kaarten en legt deze op de gewenste volgorde gedekt op het spelbord. De overige kaarten komen terug op voorraad.
Uitvoeringsfase: De uitvoeringsfase bestaat uit drie beurten. In de eerste beurt draaien de spelers tegelijk hun eerste manoeuvreerkaart om. Elke speler plaatst zijn manoeuvreerkaart achter zijn vliegtuigkaart. Dan pakt hij zijn vliegtuigkaart en plaatst deze achter zijn manoeuvreerkaart. Als alle vliegtuigen hun manoeuvres hebben uitgevoerd, wordt gekeken welk vliegtuig een vijandig toestel in het vizier heeft. Een vliegtuig dat is geraakt, ontvangt een schadekaart. Hierop staat aangegeven hoe zwaar een vliegtuig is beschadigd. Vervolgens wordt de tweede kaart omgedraaid en wordt de tweede beurt uitgevoerd.

eind

Het spel eindigt als een speler alle vliegtuigen van zijn medespeler heeft uitgeschakeld. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

  • Altijd spannend om te zien waar je vliegtuig eindigt en of je een vijandig toestel in je vizier hebt! Je moet een aantal manoeuvres hebben uitgevoerd, om een beetje gevoel voor je vliegtuig te krijgen. Sommige vliegtuigen zijn wendbaarder dan andere, en voor je het weet vlieg je van het speelveld af! Maar na verloop van tijd krijg je het beter in je vingers en kan je aardig voorspellen waar je eigen vliegtuig terecht gaat komen. Nu kan je alleen nog verrast worden door de manoeuvres van je tegenspelers.
  • Als je het basisspel eenmaal in de vingers hebt, kun je het spel uitbreiden met verschillende scenario's, waarin je bijvoorbeeld spionagemissies of bombardementen moet uitvoeren. Het spel is te combineren met de tweede set van Wings of War: Watch Your Back en/of de toekomstige derde set van Wings of War: Burning Drachens, die elk een compleet spel vormen, maar ook onderling te combineren.

negatief

  • Het is wel een beetje gestuntel bij het uitvoeren van de manoeuvres, met name als de vliegtuigen elkaar dicht zijn genaderd. Het zou beter zijn geweest als de vliegtuigen driedimensionaal zouden zijn uitgevoerd, zodat je ze goed kan vasthouden. Dan zou je deze wat kleiner kunnen uitvoeren en de manoeuvreerkaart stotend kunnen aanleggen in plaats van overlappend. Maar goed, als je afspreekt niet op een milimeter te kijken, moet het allemaal wel lukken.
  • Je weet van te voren niet hoeveel schadepunten een schadekaart precies gaat opleveren. Dat verschilt namelijk per kaart. Pas als een vliegtuig zijn maximale aantal schadepunten heeft opgelopen, maakt de speler dat bekend.
  • Het spel speelt het best met twee of vier spelers. Met drie spelers speel je met twee ongelijke teams, wat niet echt leuk is. Met vier spelers kan het gebeuren dat een vliegtuig snel is uitgeschakeld en de rest nog even doorspeelt. De speler die er het eerst uitligt moet dus even geduld hebben.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
spielephase4 / 6
3456
truus en truus6½ / 9½
6789
jeux 2 rody3 / 5
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

Naast Wings of War - Famous Aces zijn ook verkrijgbaar: Wings of War: Watch Your Back en Wings of War: Burning Drachens, die elk een compleet spel vormen, maar ook onderling zijn te combineren. Deze laatste set is niet verkrijgbaar in een Nederlandse uitvoering.
Nexus Editrice heeft ook een tweetal aanvulsets voor Wings of War uitgebracht: Wings of War: Recon Patrol en Top Fighters. Deze boosters bevatten twee manoeuvreersets en een aantal bijbehorende vliegtuigkaarten. De aanvulsets kan je gebruiken om meer variatie in het spel te brengen of het spel met 6 personen te spelen!
Wings of War - Dawn of War is een set gesitueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op dit moment staan geen Nederlandse versies gepland.
In 2007 is een aantal miniaturen voor Wings of War op de markt gebracht, waarmee het spel in 3D kan worden gespeeld. De hoogte van de miniatuurvliegtuigjes kan met plastic blokjes worden bijgesteld. Elke Wings of War Miniatures pack bevat een beschilderd vliegtuigje, vier blokjes, 1 opzet-kaart en een bijbehorende manoeuvreerset.

Wings of War - Watch your BackWings of War - Burning DrachensWings of War - Dawn of WarRecon Patrol Booster PackTop Fighters Booster PackWings of War MiniatureWings of War Miniatures

weetjes

01-02-2007 itemNexus Editrice presenteert Wings of War Miniature op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
03-10-2005 itemWings of War bereikt de achtste plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
11-07-2005 itemWings of War is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2005.
10-02-2005 itemMad Man's Magic presenteert Wings of War - Burning Drachens op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
05-02-2004 itemNexus Editrice presenteert Wings of War - Watch your back! op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
05-02-2004 itemNexus Editrice presenteert Wings of War - Famous Aces op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Informatie over Wings of War (Engels)
PS Games
Fantasy Flight Games
Nexus Editrice
Mad Man's Magic
www.spellink.nl