doosbestel De Woestijnruiters van Catan bij bol.com

De Woestijnruiters


Uitbreiding op De Kolonisten van Catan, De Zeevaarders van Catan

De Woestijnruiters


Uitbreiding op De Kolonisten van Catan, De Zeevaarders van Catan

doosbestel De Woestijnruiters van Catan bij bol.com

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
100 - 120

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Winnaar is de speler die als eerste een van te voren bepaald aantal punten behaalt door het bouwen van dorpen en steden.

materiaal

18 woestijnruiters, 6 getallenfiches, 3 jungletegels, 2 vulkaantegels, 12 jungle-fiches, 1 overwinningspuntenfiche

Dit spel is een uitbreiding bij De Kolonisten van Catan, De Zeevaarders van Catan

begin

Met de inhoud van De Kolonisten van Catan en De Zeevaarders van Catan wordt het woestijn-scenario opgebouwd dat in de regels is afgebeeld.

verloop

Elke keer dat er een dorp of stad wordt gebouwd, worden er woestijnruiters op het bord geplaatst. Als alle ruiters zijn neergezet, begint de opmars. Wanneer een getal wordt gegooid van een landtegel grenzend aan een tegel met een ruiter, rukken de ruiters ook naar deze tegel op. Als een dorp of straat is ingesloten door ruiters, telt het niet meer mee voor de overwinningspunten of de langste handelsroute.

eind

Het spel eindigt als een speler in zijn beurt 13 overwinningspunten heeft.

positief

  • Het plaatsen van de eerste twee dorpen is van strategisch belang. Als de ruiters komen, en je bent nog niet voldoende op de eilanden vertegenwoordigd, lopen de inkomsten drastisch terug.
  • Als je het ontdekken in De Zeevaarders van Catan een storend principe vindt, is dit een leuke uitbreiding die de Zeevaarders goed verweven met de rest van het spel inzet.

negatief

  • Als alle spelers de ruiters op dezelfde tegel plaatsen, wordt de toegang beperkt tot de 2-tegel. Hierdoor wordt het spel gewoon een grote uitvoering van Catan in plaats van een ander scenario.
  • Het heeft geen enkel voordeel om op de rand van de vulkaan te staan. De vulkaan levert alleen opbrengsten voor de aanliggende akker, en dus is het veel eenvoudiger om op de rand van de akker te staan, en niet bij de vulkaan. De akker levert graan, zowel bij het akker-getal als bij het vulkaan-getal.
  • Was het bij het basisspel soms al niet lucratief om een ridder uit te spelen (je moet de struikrover verplaatsen, maar hij staat daar net zo goed), hier moet je een ruiter van het bord nemen. Ook als alleen anderen daar profijt van hebben!
  • Aangezien de opbouw van het bord altijd dezelfde is, wordt een deel van de verrassing van De Kolonisten van Catan weggenomen.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
spellengek (dagmar)4 / 5
2345

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Op het Spellenspektakel 2005 in Eindhoven presenteerde 999Games zes nieuwe scenario's voor De Kolonisten van Catan: De Specialisten, De Woestijnruiters, De Koloniën, Het grote Kanaal, De Wereldwonderen, De Diamanten. Om de scenario's te kunnen spelen is ten minste het basisspel benodigd. Bij andere scenario's heb je ook de uitbreiding De Zeevaarders van Catan of zelfs de uitbreiding Steden & Ridders nodig.
In 2006 heeft 999Games het 7e miniscenario 'De Vissers van Catan' in productie genomen. Dit scenario is te verkrijgen door het inzenden van de bonnen die zijn bijgevoegd bij elk van de 6 scenario's.

Basisspel De Kolonisten van Catanbestel Kolonisten van Catan Spel  (toys) bij bol.comUitbreiding De Zeevaarders van CatanDe KoloniŽnbestel De Koloniën van Catan (toys) bij bol.comHet Grote Kanaalbestel Het Grote Kanaal van Catan (toys) bij bol.comDe Diamantenbestel Kolonisten van Catan: scenario De Specialistenbestel Kolonisten van Catan: scenario De specialisten (toys) bij bol.comDe Wereldwonderenbestel Kolonisten van Catan: scenario De Vissers van Catan

feitjes

weetjes

28-10-2005 item999Games presenteert De Woestijnruiters op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.

verwijzingen

999Games