doosbestel Wollie Bollie bij bol.com

Wollie Bollie

Wollie Bollie

doosbestel Wollie Bollie bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
€ 28,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers bieden om als eerste aan de beurt te zijn (of juist niet!). Hoe hoger het bod, des te hoger het totaal dat met de dobbelstenen moet worden gegooid. Als het lukt, heeft de speler de eerste keuze uit de openliggende kaarten.

materiaal

60 kaarten (onderverdeeld in 8 herdershondkaarten, 1 botkaart en 51 schaapkaarten), 6 biedkaarten, 25 wolfiches, 1 achtzijdige, 1 tienzijdige en 1 twaalfzijdige dobbelsteen en voor elke speler: 1 knijpertje.

schaap01schaap02schaap007

begin

De kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. De meeste kaarten tonen een schaap met linksboven het aantal punten dat de schaap waard is. Zwarte schapen tellen als minpunten!
De zes biedkaarten worden geschud. Elke speler ontvangt één biedkaart. De overgebleven biedkaarten worden niet gebruikt. Daarnaast ontvangt elke speler een knijpertje en twee wolfiches.

verloop

fotospelsituatie

Wollie Bollie wordt gespeeld over verschillende ronden.
Aan het begin van elke ronde worden net zoveel kaarten van de trekstapel open neergelegd als er spelers zijn plus één. Vervolgens brengt elke speler met zijn knijpertje een geheim bod uit op zijn biedkaart. De spelers maken tegelijk hun bod bekent. De speler met het hoogste bod begint, hierna is de speler met het op één na hoogste bod aan de beurt, etc.
In zijn beurt werpt de speler de drie dobbelstenen en telt het aantal ogen. Dit wordt verhoogd of verlaagd met de eventuele bonus die rechtsboven op zijn bovenste, reeds verzamelde schaapkaart staat afgebeeld. De speler heeft drie pogingen om zijn bod te halen. De speler kan er na elke worp voor kiezen zijn totaal te verhogen door het inleveren van wolfiches. Per wolfiche wordt zijn totaal met één verhoogd.

  1. Als zijn totaal bij de eerste poging hoger of gelijk is aan zijn bod, mag de speler drie kaarten uit de open etalage kiezen. De beurt gaat nu naar de volgende speler.
  2. Als zijn totaal lager is dan zijn bod, legt de speler één dobbelsteen naar keuze terzijde en werpt de twee overgebleven dobbelstenen opnieuw. Als zijn totaal bij de tweede poging hoger of gelijk is aan zijn bod, mag de speler twee kaarten uit de open etalage kiezen. De beurt gaat nu naar de volgende speler.
  3. Als zijn totaal lager is dan zijn bod, heeft de speler nog één kans: hij legt één dobbelsteen naar keuze terzijde en werpt de overgebleven dobbelsteen opnieuw. Als zijn totaal bij de derde poging hoger of gelijk is aan zijn bod, mag de speler één kaart uit de open etalage kiezen. Als zijn totaal nog steeds lager is dan zijn bod, ontvangt de speler een wolfiche uit de voorraad. Is zijn totaal zelfs lager dan 14, dan moet hij tevens alle zwarte schapen uit de etalage nemen! De beurt gaat nu naar de volgende speler.
Als de etalage leeg is, gaan de volgende spelers met lege handen naar huis. Als er nog kaarten in de etalage liggen, hoeft de laatste speler niet meer te dobbelen: hij ontvangt alle kaarten uit de etalage! De spelers leggen hun ontvangen schaapkaarten op een open stapel voor zich neer. Eventuele Herdershondkaarten en het bot komen hiernaast te liggen. De speler met het bot ontvangt voor elke Herdershondkaart 4 punten. Zodra een speler een schaapkaart uit de etalage kiest met rechtsboven een afbeelding van een bot, dan verhuist het bot naar deze speler.

eind

Het spel eindigt als de laatste kaarten van de trekstapel zijn verdeeld. De spelers tellen de punten van hun verzamelde kaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn even lastig, maar gaande het spel valt alles op zijn plaats.
  • Je moet een beetje onthouden welke 007 kaarten en 3-7-0 kaarten je hebt verzameld. De eerste twee 007 kaarten leveren niets op, maar de derde levert 21 punten! En elke derde 3-7-0 kaart maakt dat je voor deze kaarten 0 punten ontvangt. Het is echter niet toegestaan je stapel door te kijken.
  • Als de etalage alleen zwarte schapen of andere voor jou slechte kaarten bevat, wil je juist niet als eerste aan de beurt komen! Maar zet je nu te laag in, dan heb je kans dat je als laatste speler alle kaarten uit de etalage moet nemen of dat je na drie worpen hoger hebt gegooid dan je bod. Spannend dus!
  • Het spel wordt spannender naarmate er meer spelers meedoen. Welke schapen liggen er nog in de etalage als ik aan de beurt ben? Moet ik mijn bod halen of juist net niet?

negatief

  • Het verhaaltje bij het spel is een beetje slap, maar dat vergeet je zodra je met spelen begint.
  • De schapen lijken weggelopen uit het spel Paniek in de Wei. Het spelmechanisme is echter niet te vergelijken.
  • De spelduur is wat aan de lange kant voor een simpel bied- en dobbelspelletje als Wollie Bollie.

waardering van andere sites

goodgameguide8 / 9
56789
AnderSpel7 / 9
56789
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
truus en truus7 / 9½
6789
spieletest7 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spellenclub137 / 10
789
hall90003 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

21-08-2007 itemWollie Bollie is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2007 in de categorie Spellen voor groepen.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
999Games