doos

Het 'Woord in Beeld' Spel

Het 'Woord in Beeld' Spel

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
20 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen met de plaatjes woorden te vormen. Wie verzamelt de meeste punten?

materiaal

1 plateau, 1 zandloper, 1 kartonnen huls en 72 kaartjes (aan twee zijden bedrukt)

DeurBel (deurbel)KipPen (kippen)

begin

De kaartjes worden goed geschud en 29 kaartjes worden blind getrokken en op het plateau gelegd. Elk kaartje toont een bepaald plaatje.
In een spel met 4 spelers spelen de spelers in teams. Hier wordt een spel met 2 of 3 spelers beschreven.

verloop

fotospelsituatie

De spelers spreken af hoe vaak elke speler aan de beurt komt. Op de helft van het aantal beurten worden de kaartjes omgedraaid.
Het Woord in Beeld Spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De zandloper wordt omgedraaid. De speler neemt een kaartje en benoemt de afbeelding, zoals hij dat wil gebruiken. Vervolgens kiest de speler een tweede afbeelding, dat met het eerste plaatje een woord vormt. Hij noemt het gevormde woord en mag net zolang plaatjes aanleggen tot de tijd om is.
Bijvoorbeeld: de speler kiest 'kip' en zegt: kip. Vervolgens legt hij er een afbeelding van een 'pen' naast: kip-pen. Tot slot kiest hij het 'ei': kip-pen-ei.
Puntentelling: elk bestaand nieuw woord levert net zoveel punten op als het kwadraat van het aantal kaartjes waar het uit bestaat. In het bovenstaande voorbeeld ontvangt de speler 13 punten: 4 punten voor kip-pen en 9 punten voor kip-pen-ei.
Als de speler een opzetje maakt voor een langer woord, en het tussenliggende resultaat is zelf geen bestaand woord, dan ontvangt hij alleen punten voor de bestaande woorden.
Bijvoorbeeld: bel-ham-el levert 9 punten op en niet ook 4 punten voor bel-ham, want dat is geen bestaand woord.

eind

Het spel eindigt na het afgesproken aantal beurten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Je moet even oefenen met de verschillende afbeeldingen en afstappen van de fysieke betekenis van de plaatjes. Woorden als hand-el-aar zijn toch wel voor de geoefende spelers. En post-R wordt poster.
  • Spelers die lekker creatief kunnen associeren en combineren kunnen veel lol aan het spel beleven. Al zijn sommige afbeeldingen inmiddels wel een beetje gedateerd!
  • De zandloper houdt lekker de vaart in het spel. Weet je niks meer? Je hebt slechts 1 minuut de tijd!

negatief

  • Het spel is gebaseerd op een televisie-quiz van de NCRV: de Woord in Beeld Kwis. Hierbij hadden de makers van het programma natuurlijk van te voren bepaalde combinaties bedacht. Bij het spel leg je de kaartjes juist willekeurig neer. En dan zijn er niet altijd even mooie combinaties te maken.

algemeen

Het Woord in Beeld Spel is niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar een tweedehands exemplaar is wellicht wel te vinden.
Het spel is gebaseerd op een populaire televisie-quiz van de NCRV: de Woord in Beeld Kwis.

De Woord in Beeld Kwis

feitjes