doos

Worst-Case Scenario

Worst-Case Scenario

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers proberen door het goed beantwoorden van vragen als eerste de finish te bereiken.

materiaal

1 spelbord, 220 vragenkaartjes (2 scenario's per vragenkaart), 1 dobbelsteen en voor elke speler: 1 spelfiguur in zijn spelerskleur

vragenkaartvragenkaart

begin

Het spelbord toont een spoor van start naar finish. Elke speler plaatst de spelfiguur in zijn spelerskleur op het startveld.

verloop

fotospelsituatie

Worst Case Scenario wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Vervolgens leest de speler rechts van hem een vraag voor met de drie mogelijke antwoorden. Bijvoorbeeld: Hoe krijg je water uit een cactus? Als de speler de vraag goed heeft beantwoord, mag hij zijn spelfiguur net zoveel vakjes vooruit zetten als het aantal ogen op de dobbelsteen aangeeft. Als de speler de vraag fout heeft beantwoord, mag de vragensteller zijn spelfiguur verplaatsen! Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

De speler die als eerste op (of over) de finish komt, is de winnaar van het spel.

positief

 • De vragen zijn heel divers. Survival op zijn allerbreedst: van verdwalen in de wildernis tot acute autopech.
 • Het thema van de vragen leidt tot het inleven in de meest bizarre scenario's. Hoe vaak komt het voor dat je bent aangewezen op het drinken van water uit een cactus? Toch handig om te weten . . .
 • Het spel speelt het beste met twee spelers of twee teams. Speel je met drie of meer individuele spelers en één speler geeft vaker een fout antwoord, dan kan zijn rechterbuurman een grote voorsprong nemen! Het spel is eerlijker met twee spelers of teams: een fout van het ene team betekent punten voor het andere team.

negatief

 • De worp met de dobbelsteen is een grote geluksfactor: het verschil tussen een 1 en een 6 is wel erg groot. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing. Deze geluksfactor compenseert wel een eventueel groot kennisverschil tussen de spelers.
 • Het spel draait alleen om het juist beantwoorden van de vragen. Er is geen andere spelmechanisme aan toegevoegd. Dit maakt het spel wel een beetje saai.
 • Het grote nadeel van dit soort 'vraag- en antwoord'-spellen is, dat je na een aantal keer spelen alle vragen en antwoorden al een keertje bent tegengekomen.

varianten

Je kunt het spel ook prima spelen zonder spelbord. Als de speler de vraag goed heeft beantwoord, ontvangt hij het vragenkaartje. Als de speler de vraag fout heeft beantwoord, ontvangt de vragensteller het vragenkaartje. Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler. Welke speler heeft na een afgesproken tijd de meeste kaartjes verzameld?

algemeen

 • Antwoord op de voorbeeldvraag:
  Hoe krijg je water uit een cactus?
  Antwoord: Knijp het vocht uit het cactusvlees direct in je mond.
 • Het spel is gebaseerd op het boek 'Het Worst-Case Scenario survival handboek op reis' van Joshua Piven en David Borgenicht. Hoe te handelen in de meest bizarre situaties wordt duidelijk uitgelegd, soms met behulp van eenvoudige zwarwittekeningen.

bestel Het Worst-Case Scenario survival handboek op reis bij bol.combestel Het worst-case scenario - J. Piven bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • uitgever
 • ook bekend als
  Mission Survie (Frankrijk), Survival - Das Spiel (Duitsland)

verwijzingen

Nog meer survival tips
University Games
www.spellink.nl